Gullfest på time- planen

Bente Skari (31) har planlagt å ta tre VM-gull. Minst. Skidronningen er så disiplinert at hun til og med vet hva hun skal gjøre etter gulløpene. Time for time.

ALPE DI SIUSI/ASIAGO (Dagbladet): Det er tre dager til VM på ski. Bente Skari snakker om sine forventninger til et mesterskap der mye skal gå galt for at hun ikke skal bli den store dronningen.

- Jeg har utrolig lyst til å leve ut mer av den enorme gleden jeg føler når jeg vinner gull. Det er jo nettopp de første timene etter du har vunnet at gleden er sterkest, sier Bente.

Men Bente tar ikke av. Hodet sier at følelsene må vike. For det er egentlig ganske enkelt å beskrive Bente Skari. Hun er ei jente med en plan. En veldig god plan. Selvsagt har hun talent, styrke, og vinnerinstinkt. Men Bente viker aldri fra det hun har planlagt. Da blir hun usikker. Hun holder seg til planen. Hun vet den virker.

- Det var sånn etter jeg vant i OL. Jeg var vanvittig glad, men i stedet så tenker jeg på at jeg må skifte, spise, og gå meg ned, fordi jeg vet at det er et viktig renn om to dager. Og skal man ha sjanse til å vinne det, må man være disiplinert.

Seks gull

Bente tar ingen sjanser.

- Etter hvert renn har jeg lagt inn både premieutdeling og tv-studio hver kveld, he, he. Det høres kanskje litt overmodig ut, men det er bedre å være forberedt på suksess, enn at man plutselig føler at det blir et ork.

I VM er det renn nøyaktig annen hver dag for Bente. Seks muligheter til å ta gull.

- Jeg har sagt høyt at jeg skal ta tre. Jeg synes det er ganske offensivt.

Hun bare smiler når vi sier at hun er storfavoritt til å ta fem gull, og outsider til en gullmedalje på VMs siste distanse, tre mil skøyting.

- Det er litt tidlig å drømme om seks gull, men programmet er bra for meg. Løypene er tøffe, og vi skal gå annenhver dag. Man vet jo aldri. Noen dager kan jeg jo være mer sliten enn andre. Samtidig er det godt å ha vært gjennom dette før i tidligere mesterskap. Jeg vet hva som kreves. Jeg er trent for å tåle det. Det blir viktig å gjøre alt riktig i mellom rennene.

Kobler ut

Bente er en mester i å holde konsentrasjonen oppe. Hun er aldri sjuk under sesongen. Men alltid syk etter. Hun greier å unngå utladninger. Fordi hun planlegger.

- Ja, det er riktig. Jeg har tenkt på det. Hodet kobler bare helt ut. Det er viktig å kunne slippe seg ned og hvile på de dagene som ikke er viktige, for så å ha maksimal energi når det virkelig gjelder.

- Så hvis du vinner seks gull i VM, så har du virkelig mye inni deg som skal ut?

- Ja, he, he. Det blir sikkert litt av en fest. To glass rødvin, så er jeg helt i tåka, ler Bente.

I praksis er det lett å se hvilke dager som er viktige for Bente. Da vi møtte henne på den åpne pressedagen i Alpe di siusi torsdag, var hun åpen, imøtekommende og kjempeblid. I går da hun testet ski og trente før dagens renn i Asiago, var hun fortsatt blid, men lite snakkesalig, fokusert på skivalg og testing, og flyktig i alle kommentarene sine. Og til dem som var i tvil. Tanken på at hun ikke kommer til å ta gull i VM, den er fjern. Ikke bare for oss som tilskuere, men også for Bente.

- Har det i det hele tatt slått deg at du ikke kommer til å ta VM-gull?

- Nei,...he, he, he. Eller, jeg har jo tenkt på det. Jeg vet at jeg kan bli slått, men jeg velger heller å se positivt på det.

GULLJENTE: Bente Skari (t.v.) blir den norske gullfuglen i Val di Fiemme. I går gikk Bente og Vibeke Skofterud ut på den siste langøkta på høydeoppholdet i Alpe di siusi i Italia. 18. februar går Bente 15 km klassisk i ski-VM i Val di Fiemme.