Gullfisken

Ian Thorpe er 17 år og har skonummer 52! Nå skal gutten med de naturlige svømmeføttene sikre olympisk suksess for Australia.

Det 17-årige svømmevidunderet er den store gullfisken før - og sannsynligvis etter - lekene i Sydney. Han fosser fram i en fart verden aldri har sett maken til i et svømmebasseng.

Med fotblad så store at han nesten kan gå på vannet, har det også kommet anklager om at han har dopet seg til de enorme føttene.

- Jeg offentliggjør gjerne resultatene av alle mine dopingtester. Og blodprøver kan gjerne fryses ned helt til man har et testsystem som avdekker alt, sa en sint Thorpe på vårparten.

- Uslåelig

Ingen andre i hjemmetroppen har et slikt forventningspress.

- Jeg er veldig fornøyd med utviklingen hans. Oppladningen hans så langt er sensasjonell. Hver gang han hopper i bassenget her, føler han nok at han eier det, sier Thorpes trener Doug Frost.

- I OL tror jeg han blir uslåelig, sier han.

Tidenes yngste

Thorpes herjet som unggutt, VM-debuterte på hjemmebane i Perth og ble tidenes yngste svømmeverdensmester i 1998 på 400 meter fri. Nå er han gedigen favoritt både på 200- og 400-meteren i Sydney og har store gullsjanser i to stafetter.

Og han ser for seg en karriere som vil gi ham ytterligere to OL-starter.

- Jeg satser mot å svømme aktivt til 2008, sier Thorpe, som på egen hånd har lært seg fransk. Nå sikter han mot en utdanning enten innenfor statsvitenskap, medisin eller business.

Som om han ikke kan bade i penger etter at OL-øvelsene er ferdige.

Glansbilde

Ingen australier har tidligere vunnet fire gull i et og samme OL.

Et stort bedre glansbilde kan idretten ikke tenke seg. Thorpes modne framtoning imponerer mange. Sjølliker han ikke å bli framstilt som «tidenes svømmer».

- Det føler jeg som fornærmende mot alle de svømmerne som har prestert store ting før meg. Før jeg - og om jeg - presterer over tid og gjør suksess i OL, kan jeg bli vurdert som blant de beste i verden.

Australia har store ambisjoner i sitt eget OL. Ekspertene tror på over 20 gull. Og - Thorpe er det sikreste kortet.

BIGFOOT: Han har størrelse 52 i sko og beina ser ut som svømmeføtter. 17-åringen Ian Thorpe er Australias fremste OL-håp.