Gullfuglen

Her svever Ailo Gaup (24) opp ned flere meter over bakken på en hundre kilos motorsykkel.

LIER (Dagbladet): Mens andre hadde vært livredde, nynnet han en liten strofe og koste seg. Slikt blir det NM-gull av.

I går ble det arrangert åpent norgesmesterskap i freestyle motocross på Lyngåsbanen i Lier, og Gaup var soleklar gullfavoritt. 24-åringen gjør alt vanlige dødelige håper å unngå når de beveger seg på to hjul. De siste elleve månedene har han har trent på baklengs salto (backflip), og i går utførte Gaup det halsbrekkende stuntet hele fire ganger i finaleomgangene. Ingen andre europeiske førere tar trikset etter ham, og Gaup fikk NM-gull i freestyle for tredje år på rad.

- Jeg har tenkt på backflip hver dag, og har trent gradvis. Jeg begynte med BMX-sykkel, så offroad-sykkel, og har tatt salto på rattkjelke, før jeg gikk over til motorsykler på 50 kubikk og jobbet meg opp til 250 kubikk, sier Gaup.

Dramatisk fall

- Den største faren er å lande opp ned. Jeg merker med en gang om det går for sakte, og da har jeg noen sekunder på meg til å se etter et sted jeg kan lande og komme meg så langt unna sykkelen som mulig.

Akkurat det fikk svenske Daniel Bodin erfare i går. Han hadde aldri prøvd baklengs salto på motorsykkel, før han plutselig fikk et innfall om å gjøre det under mesterskapet. Det endte med både fører og sykkel gikk i bakken med et brak, mens publikum gispet.

- Men det gikk heldigvis bra denne gangen, sier Bodin.

Hyperventilerer

At det skal lite til å bli skadd, er Ailo Gaups mor, Laila Stien (57) smertelig klar over. Det var ikke mye som tydet på at hun gledet seg til å se sønnen sveve opp-ned over Lyngåsbanen.

- Jeg hyperventilerer hele tida, sier hun.

- Det er klart det er farlig, men jeg elsker å kjøre motorsykkel. Jeg er ikke så opptatt av å få adrenalinkick. Jeg nynner mens jeg kjører, og koser meg skikkelig, sier NM-vinneren.

<B>FLYR HØYT: </B> Ailo Gaup slo til med fire baklengs saltoer på Lyngåsbanen under NM i går. - Jeg har krasjet utallige ganger. Denne sporten er farlig, akkurat som mange andre idretter, sier Gaup.