Gullgrossisten Sandefjord

Vant cupfinalen med ett mål.

Sandefjord er den store gullgrossisten i norsk håndball. Lørdag sikret Eivind Ellingsen og co. seg sin sjette tittel siden 2001, men Haugalands Geir Harald Sjurseth holdt på å ødelegge festen.

Sandefjord kunne til slutt puste lettet ut med 27-26-seier over Haugaland lørdag.

Men det ble spennende mot slutten. Geir Harald Sjurseth (19) og resten av Haugaland-spillerne nektet å gi opp, og Sandefjords nimålsledelse ble nesten hentet inn. Med ni sekunder igjen reduserte Sjurseth til 26-27, men Sandefjord red til slutt av stormen og sikret klubben nok en tittel.

– Dette var vanvittig kjekt. Det største jeg har opplevd, sa Sjurseth til NTB.

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde. Dette hadde jeg ikke drømt om, fortsatte han.

Det var ikke rart Sandefjords Eivind Ellingsen (30) var litt lettet, selv om han mente seieren var fortjent.

– Det var ikke en jevn kamp, men vi tar ferie med ti minutter igjen. Det var uproft av oss. Da vi slapp inn tre mål på ett minutt, begynte jeg å lure litt, sa Ellingsen til NTB.

– NM-gull smaker alltid like godt, sa Ellingsen etter sin sjuende tittel på åtte forsøk i karrieren.

NY TRIUMF: Eivind Ellingsen kaster seg inn i feltet i finalen mot Haugaland. Foto: SCANPIX
NY TRIUMF: Eivind Ellingsen kaster seg inn i feltet i finalen mot Haugaland. Foto: SCANPIX Vis mer

Ga motstand

Få trodde at Haugaland, som i sitt første år i eliteserien ligger tredje sist, skulle gi Sandefjord særlig match i årets finale, men rogalendingene åpnet kampen på respektløst og fikk en tidlig 2-0-ledelse.

Mot en opplagt Haugaland-målvakt Niklas Samuelsson klarte ikke Sandefjord å komme i tet før etter nesten ti minutter da Håvard Augensen gjorde 6-5 til de regjerende mesterne.

Halvveis i omgangen viste imidlertid rutinerte Sandefjord-spillere at det har spilt store kamper før.

Hevet seg

Svenn-Erik Medhus vartet opp med flere gode redninger mellom Sandefjords stenger, blant annet en mesterlig dobbeltredning etter 18.30 kan ha vært vendepunktet som sikret nok en tittel. Stjernetrioen Geir Jomaas, Eivind Ellingsen og Preben Vildalen spilte seg også opp og gjorde noen viktige scoringer mot tampen av omgangen. Ved pause sto det 16-12 til Sandefjord.

Haugaland spilte sin første NM-finale etter sammenslåingen av fire klubber i 2000. Og det var Geir Harald Sjurseth som markerte seg ute på parketten i Oslo Spektrum på årets nest siste dag. 19-åringen, som feiret bursdag 28. desember, var ivrig og meget god på høyrevingen, og i tillegg sikker fra 7-meteren. Sjurseth scoret halvparten – 13 – av Haugalands mål.

«Grymt nära»

– Vi vet hvor god han er. Det var virkelig bra for ham å få til dette her. Så god er han, mente Niklas Samuelsson om lagkameraten.

Svensken deppet ikke for mye over finaletapet.

– Vi var «grymt nära». Jeg er stolt, vi har vunnet sølvmedaljen, sa Samuelsson til NTB.

Sjurseth ble kampens toppscorer med sine 13 mål, mens Andreas Kjølner Hansen var Sandefjords mestscorende med seks nettkjenninger.

Sandefjord fulgte dermed opp fjorårsseieren over Haslum med nok en NM-triumf. Foruten 2004-finalen mellom Runar og Haslum, har Sandefjord vært i hver finale siden 2001. Og samtlige er endt med seier.

(NTB)