Gullgruva som gjør Tippeligaen viktigst

TRONDHEIM (Dagbladet): Rosenborg er sett av 1 171 663 tilskuere i mesterligaen og har mottatt 54 784 625 sveitserfranc fra UEFA. Legg til tre fulle høst-hus på Lerkendal og du har svaret på hvorfor Tippeliga-innspurten er det store samtaleemnet på Brakka.

For det er i den hjemlige konkurransen med Lyn, Molde og hvem det nå måtte være at RBK-grunnlaget legges. Det er gjennom Tippeliga-gull at dørene til de store publikumstallene og de enorme inntektene ligger. Og omregner du de snaut 55 millioner sveitserfranc til norske kroner, ender du opp med følgende svar:

Rosenborgs egenkapital.

- Pengene vi har mottatt fra UEFA de sju siste åra, er tilnærmet identisk med klubbens egenkapital, sier RBK-direktør Nils Skutle.

Pengene fra Europa

I UEFAS splitter nye skrytebok om Champions League - «Ten Years of UEFA Champions League» - finner man Rosenborg på 18. plass i statistikkene for tilskuertall og økonomiske overføringer fra UEFA. På toppen av de to listene som forteller en del om fotballens rikdom, finner du Manchester United (3976458 tilskuere) og Bayern Munchen (211133875 sveitser-franc). Og Rosenborg ønsker ikke å falle på listene.

Rune Bratseth er derfor ikke i tvil når han snakker om det som er viktig for Rosenborg denne høsten:

- Tippeligaen. Det er det eneste jeg tenker på. For vi vil mye heller vinne den enn å gå videre til det andre gruppespillet i mesterligaen. Det som skal skje mot Inter og i de fem neste kampene er uviktig ut over det at vi synes det er utfordrende og tar ethvert positivt resultat som en bonus, sier han.

Betyr mye

Bare en ting kan få Bratseth til å gi fra seg Tippeliga-gullet med lett hjerte. Og det er seier i mesterligaen.

- Ja, for da ville vi vært automatisk kvalifisert for neste år også, sier han.

Da skjønner du hvor mye det betyr for Rosenborg å kvalifisere seg til UEFA-pengene og publikumsinntektene disse kampene medfører.

- Det finnes ingen muligheter for oss til å få en Crespo, Vieri eller Recoba til Rosenborg, sier Nils Arne Eggen. - Vi er ikke engang i nærheten av å kunne beholde en Steffen Iversen som er født her, en John Carew som kom hit eller en skadefri Vegard Heggem for den sakens skyld. Og Sigurd Rushfeldt gikk vi glipp av sjøl om det Santander forlangte var overkommelig.

SLITER PÅ SPILLERMARKEDET: Selv om Rosenborgs egenkapital vokser i takt med antall mesterligakamper, er Nils Arne Eggen klar over følgende: - Det finnes ingen muligheter for oss til å få en Crespo, Vieri eller Recoba til Rosenborg. Vi er ikke engang i nærheten av å kunne beholde en Steffen Iversen som er født her.