Gullgutt med en tusendel

GöTEBORG (Dagbladet): Her løper John Ertzgaard (22) seg rett inn i framtida. Med ubegripelige ett tusendels sekund vinner han gull på 200 meter under EM for 22-åringer. - Jeg var aldri i tvil, sier han.

Du ser det på bildet. Som den eneste på Nya Ullevi var John Ertzgaard skråsikker på at han hadde vunnet idet han passerte målstreken. Det gikk over to timer før juryen bestemte at han hadde rett. Fredag tapte Raufoss-gutten sølvet på 100 meter med minimale ett hundredels sekund. I går gjorde han marginene til sine - med en differanse bakover klokker flest ikke registrerer.

Med en tusendel slo han sølvvinner Christian Malcolm fra Storbritannia. Det fikk idrettssjef Per Øyvind Mørk bekreftet fra tidtakerne.

- Ja, de sa så, sier han.

- En tusendel? Ja, det er sånn det skal gjøres, sa gullvinneren fra Raufoss.

Krevde delt seier

Trener Leif Olav Alnes mente for sin del seieren var dobbelt så stor - to tusendeler. Men hvem bryr seg?

Jo, det gjorde skuffede britiske lagledere. De leverte protest mot avgjørelsen, og krevde delt seier. Etter knallhard argumentasjon ble den endelige juryavgjørelsen tatt like etter kl 21.30. To ganger måtte juryen studere målfoto før de lot Ertzgaard beholde seieren.

- Dette er slikt vi sprintere føler, sier John.

Men han følte nok ikke at han skrådde inn i banen innenfor seg de siste fem-ti meterne av løpet. Det kunne endt med sterkere protest fra britene - og diskvalifikasjon. Men britene fikk aldri med seg Johns skjeive finish...

Takker treneren

John Ertzgaard er sprinttalentet som fikk tilbud om skoleopphold i USA allerede som 16-åring. Han har gått mer eller mindre skadd helt siden Leif Olav Alnes tok over treneransvaret for fem år siden. Først i år har han trent uten avbrekk. Til nå i 1999 har han senket persen fra 21.25 til gårsdagens 20.47. Den tida kan holde til semifinale under VM i Sevilla. Som 22-åring løp Geir Moen 200 meter på 21.11.

- Jeg har verdens beste trener, sier Ertzgaard.

Men Leif Olav Alnes er ikke typen som skryter av seg sjøl. Men han skryter til gjengjeld uhemmet av sitt nye sprintfantom.

- En utrolig flott type. Herlig å jobbe med. Usedvanlig voksen og moden for alderen. Har treningsintelligens og er uhyre kald i pressede situasjoner, øser Alnes ut.

John Ertzgaard gir rosen videre til Alnes' første toppsprinter - Geir Moen.

- Han har tråkka løypa for meg. Leif Olav gjør ikke de samme feilene med meg. Jeg går bare bak og plukker bæra, sier han.

Verner privatlivet

I fjor jobbet John Ertzgaard på 7-Eleven for å klare seg. Fem års vei fra sprinttalent til etablert sprinter i Europa-toppen har han gått sammen med vennen og 400-meterløperen Quincy Douglas.

- Jeg bare ler av den tida. Ofte måtte vi velge mellom trikken og brød. Vi valgte trikken. Det handlet om å skaffe mat på andre måter, sier han.

Slik har han vokst til å bli en balansert ung mann - med klare meninger om hvor grensene går.

- Jeg er harmonisk og rolig. Men privatlivet mitt skal jeg ha for meg selv, sier han.

- Hvem har lært deg det?

- Egentlig er det vel mest pappa (Bjørn Ertzgaard). Men også Leif Olav.

Og Alnes skal trene Ertzgaard videre mot toppen. Men det krever penger. Med seieren i går fikk John småklatter i bonus herfra og derfra. Men ikke så mye at han kan utvide antall utenlandsopphold vinterstid så mye han ønsker.

- Det skal vi sørge for, sier Mørk.

Kanskje får han to å betale for. I dag løper Marius Bakken for gull på 5000 meter.

  • I går kveld droppet totalavholdsmannen John feiringa. Han var for sliten, uten sine beste kamerater i byen og gikk tidlig til sengs.

- Jeg tar det igjen på banketten søndag, sier han.

GRATULERER:</B> Selv om det var en knapp seier, var John såpass sikker at han takket for duellen til nummer to.
AV OG TIL ER EN MILLIMETER ER NOK:</B> Det fikk John Ertzgaard (nærmest) erfare i EM-finalen.