Gullgutta hyller Mika

En lettet Mika Kojonkoski feiret VM-gullet sammen med verdens beste skiflygere på sletta i Kulm i går.

KULM (Dagbladet): Men den finske gulltreneren har ikke vært like sikker som sine elever på at han skulle få oppleve gulldagene i Kulm. For å spisse formen perfekt fram mot vinterens store høydepunkt - OL i Torino - har hopperne hatt et annet sesongopplegg enn vanlig.

Nå røper Kojonkoski at han har hatt sine tvil om det var riktig.

-  Ja, jeg har tvilt. Når ting ikke har fungert, så har jeg lurt på om dette var riktig. Det har vært mange usikre stunder, sier Kojonkoski til Dagbladet.

-  Lettet

Resultatene før jul var ujevne. Den eneste virkelige beholdningen før Hoppuka var Lars Bystøls to pallplasseringer på Lillehammer første helg i desember. Planen var å begynne å få resultater til Hoppuka, få en liten formtopp til skiflygings-VM - og så slå til 100 prosent i Torino.

Det har vært tvilere i hoppmiljøet om sesongopplegget har vært riktig. De norske gutta har økt dosene med fysisk trening. I tillegg startet de å hoppe på plast seinere enn vanlig.

-  Nå er jeg lettet, sier finnen som først i slutten av november bestemte seg for å forlenge kontrakten ut 2008-sesongen.

Men selv om treneren sjøl har vært usikker, så har løperne hele tida hatt hundre prosent tiltro til opplegget.

 GULLGUTTA:  Norges VM-vinnere Tommy Ingebrigtsen (t.v.), Lars Bystøl, Bjørn Einar Romør  en og Roar Ljøkelsøy ville ha med seg Mika Kojonkoski på gullfeiringen i går. -  Det er Mika som har løftet Norge som hoppnasjon, mener Ljøkelsøy. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
GULLGUTTA: Norges VM-vinnere Tommy Ingebrigtsen (t.v.), Lars Bystøl, Bjørn Einar Romør en og Roar Ljøkelsøy ville ha med seg Mika Kojonkoski på gullfeiringen i går. - Det er Mika som har løftet Norge som hoppnasjon, mener Ljøkelsøy. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

-  Vi har vært trygge på at vi har gjort det rette. Og det ser jo ut til å lykkes, sier Lars Bystøl til Dagbladet med et bredt smil.

-  Jeg har aldri tvilt på opplegget. Det er Mika som har løftet Norge som hoppnasjon, mener Roar Ljøkelsøy.

Ingen som Mika

Sportssjef Clas Brede Bråthen kan heller ikke få fullrost Mika Kojonkoski nok.

-  Mika er det bare å bøye seg i støvet for. Det finnes neppe en liknende trenerkapasitet i hopp - neppe i noen annen idrett heller, mener Bråthen.

-  Det er jeg enig i, sier skiflygingskongen Ljøkelsøy til Dagbladet.

-  Han er så rolig. Og så flink til å skjønne hva som kreves, mener orkdalingen.

I går talte jubelscenene i Kulm sitt eget språk. Verdensmesterne Bjørn Einar Romøren (24), Lars Bystøl (27), Tommy Ingebrigtsen (28) og Roar Ljøkelsøy (29) fikk med seg Kojonkoski i gulldansen. Kapteinen og ankermannen tok sitt andre gull på to dager. Sitt fjerde VM-gull i skiflyging totalt.

-  Det går ikke an å rangere. Alle gull er like store, mener Ljøkelsøy.

Bombesikker

Før sistehoppet sto Dagbladet like ved Bjørn Einar Romøren nede på sletta. Ørnen fra Hosle tok velvillig i mot gullgratulasjoner selv om Ljøkelsøy sto igjen alene på toppen i den vindfulle bakken. Trønderen måtte hoppe minst 189,5 meter for å forsvare gullet fra 2004. At han skulle misse var det siste Romøren tenkte på.

-  Det skjer ikke, sa Romøren.

Og fikk selvfølgelig rett.

For iskalde Ljøkelsøy hoppet 200 meter blank, og sikret de norske gutta gullet 20,7 poeng foran Finland.

-  Han er en idrettsutøver i en helt egen liga, sier sportssjef Clas Brede

Bråthen til Dagbladet.

I går kveld satte hoppgutta seg på bussen for å kjøre de snaue 25 milene fra Bad Mitterndorf til flyplassen i München.

-  Det blir nok et par pils og litt cognac i kveld, ja. Så begynner vi på\'n igjen i morgen, sier Tommy Ingebrigtsen til Dagbladet.

DOBBEL GULLVINNER: Roar Ljøkelsøy ble VM-kongen av Kulm.