SEIRET: Felix Baldauf sikret Norges første EM-gull i gresk-romersk bryting på herresiden siden 1992 med lørdagens finaleseier i 98-kilosklassen. Baldauf slo hviterussiske Aleksander Hrabovik med sifrene 2-1 i finalen.

Foto: TOMMY SKAUEN / NTB scanpix
SEIRET: Felix Baldauf sikret Norges første EM-gull i gresk-romersk bryting på herresiden siden 1992 med lørdagens finaleseier i 98-kilosklassen. Baldauf slo hviterussiske Aleksander Hrabovik med sifrene 2-1 i finalen. Foto: TOMMY SKAUEN / NTB scanpixVis mer

EM-gull i bryting til Norge

Gullgutten Felix om den «øst-europeiske oppdragelsen»:
- Utrolig takknemlig for at mamma var så hard med meg

Felix Baldauf (22) mener at nordmenn flest ikke er tøffe nok i møte med knallharde utlendinger. Selv fikk han vinnerviljen inn med morsmelken.

(Dagbladet): - Det var overveldende og fascinerende.

Det sier mor Jana Baldauf om EM-gullet til sønnen Felix (22). Baldauf selv takker han moren for at klarte å slå hviterussiske Aleksander Hrabovik i Novi Sad.

Han mener at nordmenn flest er for bortskjemte til å kunne matche den vinnerviljen øst-europeiske brytere har.

- Mamma drev med idrett i DDR (gamle Øst-Tyskland), og jeg fikk det inn med morsmelka. Jeg ble oppdratt etter den øst-europeiske skole, og det gjorde meg tøff psykisk, sier Felix Baldauf til Dagbladet om oppveksten i Kristiansund.

BLOGGER: Felix Baldauf var med i sesong fem av dokumentarserien «Bloggerne». Video: TV 2 Vis mer Vis mer Vis mer

Fra «snublefot» til mester

Der var det uaktuelt at han og broren Lukas skulle stå utenfor idretten, på tross av at Felix først ikke var noe stort talent.

I ringen ble han kalt «snublefot» - et kallenavn som får Baldauf til å le når Dagbladet nevner det for ham.

- Det dukket plutselig opp en gutt som kryssa beina og tryna på matta. Som tidligere turner var jeg fysisk overlegen og vant jo noen kamper, men det var mest lek og moro, forteller Baldauf.

Jobbet nattevakt for gutta

Den norske bryteren begynte først å satse for alvor som trettenåring. Da la han på seg, endret mentalitet og lærte seg å bli en tøffing.

Samtidig ofret alenemoren Jana alt for å følge opp ham og broren.

Hun tok nattevakter som sykepleier, stilte opp på alt som var av dugnad og fôrte gutta med store mengder koteletter.

- Det ble fort over et kilo kjøtt per døgn, i tillegg til potet og grønnsaker, sier moren om dietten som skapte grunnlaget for fysikken Felix Baldauf har i dag.

Droppet ikke treninger

Den tidligere toppidrettsutøveren fra den øst-tyske byen Köthen legger ikke skjul på at oppdragelsen var ganske streng.

- Det var ikke aktuelt å droppe treninger om en bursdag kom i veien. Hvis de var småsyke fikk de av og til lov til å bli hjemme fra skolen, men ikke trening, sier Jana Baldauf.

Moren forteller også om en annen innstilling til idrett enn det nordmenn flest har.

- Det handler ikke å om å være med bare for å være med. Man må sette seg mål, og det er greit å tape, men man må gi alt, sier Jana Baldauf til Dagbladet.

- Utrolig takknemlig

Det er denne mentaliteten Felix Baldauf har tatt med seg inn på brytermatta. Han er glad for at moren begrenset Gameboy-spilling og satte krav.

- Jeg er utrolig takknemlig for at mamma var så hard med meg, sier Baldauf.

Når Dagbladet spør ham om hvor mye han trener i dag, forteller Kristiansund-gutten om harde styrkeøkter, bakkespurter på vinterføre og flere timers løping med lagkamerater på skuldrene.

- Det er hardt arbeid som har skapt meg. Jeg har hatt jævlig mye motgang, men jeg har alltid klart å snu det til noe positivt, legger 22-åringen til og viser til nedturen han hadde i U23-EM tidligere i år.

KNALLHARD TRENING: - Det er hardt arbeid som har skapt meg, sier Felix Baldauf. Foto: Privat
KNALLHARD TRENING: - Det er hardt arbeid som har skapt meg, sier Felix Baldauf. Foto: Privat Vis mer

Kom tilbake etter nederlag

I det mesterskapet røk han ut allerede første kamp, noe som gjorde at få hadde troen på at han skulle vinne seniormesterskapet i Serbia.

Han skammet seg og fikk en psykisk knekk.

Likevel lot ikke Baldauf seg stoppe. I kvartfinalen slo han ut selveste Artur Aleksyan - regjerende olympisk mester.

Derfra så han seg aldri tilbake.

- Jeg gikk inn med lave skuldre og et lite glis. I finalen turte jeg å nyte øyeblikket, og det er den gleden jeg lever for, sier Felix Baldauf.

Gyllen brytegenerasjon

Han er ikke alene om å ha suksess i EM. Fredag vant også Grace Bullen gull, et snaut år etter at Stig-André Berge tok bronse i OL.

- Det føles jævlig bra, sa Bullen til Dagbladet etter seieren mot Mariana Cherdivara-Esanu.

Når Dagbladet spør Baldauf om hvorfor suksessen kommer akkurat nå, legger han vekt på at Norge har flere unge og sultne utøvere.

Håper på mer støtte

Nå er neste mål for bryteren en topp fem plassering i VM i Paris. Samtidig håper Baldauf at suksessen i EM kan åpne nye dører.

Dette både i form av flere sponsorer og bedre muligheter til å utvikle seg videre som idrettsutøver.

- Vi mangler en trener i verdensklasse som kan løfte nivået enda et hakk. Samtidig har jeg ikke folk i min egen vektklasse å sparre med. I de store nasjonene trener verdensklasseutøvere mot hverandre hver dag, sier Felix Baldauf.