Gullgutten som ble vrakgods

Lars Iver Strand var fjorårets funn i Tippeligaen. I går ble han vraket fra laget for første gang på snart to år. Årets funn, Christian Grindheim, vil lære av kompisen - slik at han unngår de samme feila.

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Iver Strand (22) har spilt samtlige seriekamper fra start siden tidlig på høsten 2003. I fjor var han strålende og begynte 2005 med landslagsdebut for Åge Hareide. Han var kaptein på U-landslaget, forhandlet om dobling av lønna og var på den grønne gren som hengende midtspiss i 4-2-3-1 systemet som Per-Mathias Høgmo innførte i Tromsø. «Lars Iver-rollen» ble et begrep på Alfheim.

Siden har Strand kommet delvis på kant med sparkede Otto Ulseth, som i mai utalte at stortalentet hadde mistet fokus.

-  Otto både sa og gjorde mye rart, sier Strand til Dagbladet.

Den siste tida har han stort sett blitt tatt av banen midtveis i andreomgang. Etter det Dagbladet forstår var Strand én i et mindretall spillere som ønsket Ulseth fjernet. I går la nytrener Steinar Nilsen om til 4-4-2. Og fant da ikke plass til Strand på midtbanen. En gedigen nedtur for spilleren som tidligere i år heller så for seg proffkontrakt i utlandet enn reservebenken på et bunnlag i Tippeligaen.

-  Det er en spesiell situasjon i Tromsø. Det satses på kynisme i alle faser av spillet og det preger laguttaket også. Det er dette treneren velger og laget gjør en bra jobb. Samtidig har jeg vært litt forkjølet og snørrete siste tida. Derfor må jeg bare respektere dette, sier han til Dagbladet.

Bedre fysisk enn i fjor

Fra benken og småjoggende langs sidelinja så han den sentrale midtbaneduoen Patrice Bernier og Bjørn Johansen male i stykker Vålerenga med steinhardt duellspill.

-  Jeg må innstille meg på at laget er i en situasjon der vi ikke kan tillate oss noe som helst. Vi må være kyniske hele veien og spille på resultat hele veien.

-  Føler du at du ikke passer inn i en kynisk stil?

-  Nei, jeg mener overhodet ikke det. Jeg har løpskapasitet i massevis. Det fysiske burde ikke være noe problem i det hele tatt. Jeg er bedre fysisk i år enn i fjor, og det var ikke så verst da heller.

Han innrømmer at det er frusterende å være i denne situasjonen. I går satte Steinar inn tre mann. Til og med Runar Normann fikk tillit før Strand - som aldri kom innpå.

-  Jeg må prøve å ta vare på den spilletida jeg får. Ønsker å spille så mye som mulig, og helst hele kampene ut. Det er ofte mot slutten det avgjøres med store sjanser og slikt. Da har jeg lyst til å være med.

Mannsmarkeres

-  Hva har gått galt i år?

-  Det er helt klart at det ikke har gått veien. Året startet bra med uttak til A-landslaget og alt. Jeg har spilt en del bra enkeltkamper, men generelt har det vært vanskelig, sier Strand.

Han tror dette er hovedårsaken:

-  Stort sett alle motstandere, både hjemme på Alfheim og på bortebane, setter en mann som markerer meg hele kampen. De løper etter meg hele kampen og ødelegger for meg. Da blir det veldig vanskelig for meg, det skal jeg ærlig innrømme. Og det er ikke ofte dette skjer med spillere i Tippeligaen.

-  Jeg må ta bedre vare på mulighetene når jeg får dem. Har kanskje ikke vært flink nok til det. Men hovedårsaken er at motstanderne har vært mye mer oppmerksom på min rolle. Det har blitt vanskeligere å finne mellomrommet jeg ofte fant i fjor, sier Strand.

-  Ikke artig

Han trøster seg med tilbakemeldingen fra U-landslagssjefen:

-  Jeg har fått bekreftelse fra Hallvar Thoresen om at han ikke ser meg på noen annen måte enn i fjor. Jeg må være offensiv i hodet framover og bare ha trua. Jeg har ikke lyst til å sitte på benken. Nå skjedde dette for første gang på snart to år, og selvfølgelig er ikke det artig.

Steinar Nilsen vil bare si dette om Strand:

-  Det er ingen annen årsak enn at jeg velger en annen mann. Lars Iver har gitt 110 prosent i både trening og kamp, men i dag valgte jeg annerledes.

-  Andresesongen vanskelig

Jevngamle Christian Grindheim har spilt sammen med Strand på U-landslaget. De to er kompiser. I fjor avsluttet Grindheim sesongen med nedrykk til andredivisjon med Haugesund. I år har han tatt steget opp til Åge Hareides tillit med storspill for Vålerenga. Han syntes det var rart å se Strand blant innbytterne i går.

-  Jeg tror det var en svakhet for Tromsø at Lars Iver ikke spilte. Men de fikk jo et godt resultat likevel.

-  Du har hatt en kjempeopptur i går. Lars Iver har hatt en tilsvarende nedtur?

-  Ja, det er andresesongen som er vanskelig. Da er folk mye mer oppmerksom på deg.

-  Gir det deg noen tanker om neste år?

-  Ja, det gjør det. Det er viktig å fokusere, spille sitt eget spill og ikke gå i fella og bli litt sånn kjepphøy.

1-0 for tidlig?

Om kampen i går, sier Grindheim følgende:

-  Det kan virke som om vi fikk 1-0 for tidlig. Vi slapp oss litt nedpå. Vi trodde kanskje at dette skulle gå av seg sjøl. Det går ikke i fotball, det.

David Brocken dunket inn frisparket fra 17 meter og etterpå spilte Vålerenga festfotball så til de grader at selv keeper Arason begynte å spille ballen på entouch. Men festen varte bare i 20 minutter. Og da Bjørn Johansen satte inn 1-1 ble det nesten verre.

-  Vi slo altfor mye langt i andreomgang og ble stressa etter 1-1. De la seg jo nedpå, men vi hadde en halvtime å gjøre det på, sier Grindheim.

Ellers var begge lag opptatt av å refse dommer Kjell Alseth.

-  En skrekkelig dårlig kamp av dommeren, sier Rekdal.

Bare så synd at hans eget mannskap var like dårlige.

KOMPISER: Fotballhverdagen er snudd på hodet for Lars Iver Strand (t.v.) og Christian Grindheim. Strand er ute i kulda, Grindheim har suksess.
SKUFFET: Steffen Iversen og Freddy dos Santos