Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- To utøvere jeg synes veldig synd på

Gullhåp: - Det hadde vært bedre å flytte NM

Medaljekandidat Fredrik Riseth (24) skulle gjerne ha sett at Ski-NM ble flyttet. Andrew Musgrave og Karstein Johaug synes synd på Riseth og Pål Trøan Aune.

VÆRUTFORDRINGER: Arrangørerne av Ski-NM på Konnerud (her tidligere i januar) har virkelig fått mye å stri med i fraværet av snø denne måneden. NM blir det likevel, men rennprogrammet er endret. Det skaper problemer for flere utøvere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VÆRUTFORDRINGER: Arrangørerne av Ski-NM på Konnerud (her tidligere i januar) har virkelig fått mye å stri med i fraværet av snø denne måneden. NM blir det likevel, men rennprogrammet er endret. Det skaper problemer for flere utøvere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Forrige uke ble det besluttet at øvelsesprogrammet i Ski-NM på Konnerud endres.

Sprinten som skulle gå i klassisk går i stedet i fristil, lørdagens fellesstart med skibytte omgjøres til klassisk teknikk, mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk.

Det får potensielt store konsekvenser for enkelte utøvere. Deriblant mister de beste klassisksprintene en gyllen mulighet som de har trent mot i lang tid.

Det skaper reaksjoner i deler av langrennsmiljøet.

- Veldig synd på dem

Andrew Musgrave og Karstein Johaug, som sammen med Martin Johnsrud Sundby går for gull for Røa på NM-stafetten søndag, synes spesielt synd på Fredrik Riseth og Pål Trøan Aune.

Duoen er av Norges og verdens beste klassisksprintere, men fikk ikke gå verdenscupsprinten i klassisk i Oberstdorf forrige helg.

- Det er verst for Pål Trøan Aune og Fredrik Riseth, som er dritgode i klassisk sprint. De ble vraket til Oberstdorf og var gira på å vise seg fram i klassisk sprint i NM, så forsvinner den fra programmet, forteller Andrew Musgrave til Dagbladet.

Karstein Johaug er helt enig med briten, samtidig som han roser NM-arrangøren for hvordan de har jobbet under de vanskelige snøforholdene.

MISTER GYLLEN MULIGHET: Fredrik Riseth skulle gjerne sett at NM ble flyttet til et sted hvor rennprogrammet kunne blitt gjennomført som planlagt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MISTER GYLLEN MULIGHET: Fredrik Riseth skulle gjerne sett at NM ble flyttet til et sted hvor rennprogrammet kunne blitt gjennomført som planlagt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Pål Trøan Aune og Fredrik Riseth er blant dem som ikke får vist det de er aller best på. De ville vært favoritter til å vinne sammen med Valnes og Golberg. Aune og Riseth er to utøvere jeg synes veldig synd på. De mister en stor mulighet, sier Johaug til Dagbladet.

Riseth vant den klassiske sprinten i norgescuprennet på Lygna tidligere i januar foran Trøan Aune, hvor landslagsløpere som Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl ble slått.

På Beitostølen ble Riseth og Trøan Aune henholdsvis nr. 4 og 2, bare slått av Eirik Valnes av nordmenn, mens duoen slo profiler som Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg.

- Frustrert

Likevel ble de vraket til den klassiske verdenscupsprinten i Oberstdorf forrige helg. Nå mister de i tillegg muligheten til å slå landslagsessene i favorittstilarten klassisk i NM på Konnerud fredag.

Overfor Dagbladet legger ikke Riseth skjul på at det er frustrerende.

MISTER GYLLEN MULIGHET: Pål Trøan Aune (her sammen med Johannes Høsflot Klæbo). Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MISTER GYLLEN MULIGHET: Pål Trøan Aune (her sammen med Johannes Høsflot Klæbo). Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skulle ha kjempet om pallen og helst gull i klassisk sprint. Det var ikke dette jeg hadde sett for meg og jobbet for. Det er synd det ikke blir som planlagt og at jeg ikke får vist meg fram i den øvelsen jeg liker aller best, forteller Riseth.

- Blir du irritert?

- Litt frustrert blir man, jo. Vi har ikke mange muligheter til å kjempe mot Golberg og landslagsløperne. Når jeg ikke fikk sjansen i Oberstdorf, skulle jeg gjerne vist meg fram i klassisk sprint her i NM. Samtidig er det en utendørsidrett. Da kan slike ting kan skje, erkjenner trønderen.

- Terminlista var lagt opp til mange klassisksprinter på nyåret. Jeg har fokusert ekstra på klassisk sprint i treningen.

- Bedre å flytte NM

Riseth spør videre om det ikke ville vært bedre å ha en reservearena klar i tilfelle snømangel, som har preget januar i store deler av Norge, deriblant Konnerud og omegn.

- Det finnes områder i Norge med fine snøforhold. På Sjusjøen er det helt magisk nå med gode snøforhold. Under NM er det litt av sjarmen om det er sånne forhold. Men sånn er det ikke alltid. Vi må rose arrangøren på Konnerud for innsatsen, men om de han hadde hatt en reservearena med snø, hadde de sluppet å legge ned så mye innsats, sier Riseth til Dagbladet.

MEDFØLELSE: Karstein Johaug jr. føler med Fredrik Riseth og Pål Trøan Aune. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MEDFØLELSE: Karstein Johaug jr. føler med Fredrik Riseth og Pål Trøan Aune. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ville det vært bedre om NM ble flyttet til et sted hvor man kunne gjennomført NM-programmet etter planen?

- Ja, jeg synes det hadde vært bedre å flytte NM, men det er ikke sikkert det er lett å gjennomføre med tanke på frivillighet og slike ting på kort varsel. Men om en reservearena var med i planen, kunne det vært mulig.

- Det finnes arenaer som kunne ha arrangert det, og vi kunne ha bevart programmet som planlagt. Det hadde vært det beste for utøverne. Jeg tror ikke de fleste setter pris på programmet blir forandret, når de har planlagt lenge inn mot NM, sier langrennstalentet.

Bjervigs svar til Riseth

Konfrontert med Riseths budskap sier Espen Bjervig, langrennssjef i Norges Skiforbund, følgende:

- Jeg har forståelse for at utøvere stiller spørsmål ved at konkurranseprogrammet blir endret. Men det er viktig å huske på to hensyn: 1) Den enorme jobben som arrangøren legger ned og ha respekt for det, og 2) at vinteren i år er en unntakstilstand. Det må vi bare finne oss i, forklarer Bjervig til Dagbladet.

- Var det aktuelt å flytte NM?

- Vi har hatt en deadline om at løyper og snø skal være i orden innen et gitt tidspunkt. Én ting er å flytte skirenn. Mange har også booket hotellrom, leid hus og all logistikken det medfører. Det er en ganske omfattende å flytte et skirenn. Når man i Konnerud klarer å få så gode forhold, var det ingen tvil. Jeg er helt sikker på at det blir fantastiske konkurranser.

GNISNINGER: Det er gnisninger mellom den norske og finske langrennsleiren, Emil Iversen hyller seg selv som en av tidenes mest komplette, mens Therese Johaug advarer Sergej Ustjugov. Programledere: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Riseth forstår at å gjennomføre en klassisk sprint i lys av snømangelen kan bli vanskelig.

- Jeg vet ikke hvorfor det har blitt sånn, men de fryktet kanskje at det ville bli en parodi i stakefri soner og slikt. Det kan jeg forstå. Det blir ikke noe artig med komisprint med halvveis skøyting og staking, sier langrennsesset.

- Da hadde jeg heller sett at de fant en løype hvor de kan gjennomføre som planlagt, slik det blir en fordel å gå klassisk med feste under skiene.

Bjervig forklarer endringen fra sprint klassisk til fristil slik:

- Med så lite snø, får man ikke laget bakkene slik det skal være. Da ville det blitt et veldig spesielt sprintrenn.

Aunes respons

Pål Trøan Aune tar på sin side NM-endringene med fatning, selv om favorittdistansen klassisk sprint utgår fra programmet.

- Det er bare sånn det er. Jeg tar den distansen det blir. Jeg har en 4. plass fra verdenscupen i fristilssprint, så jeg behersker også fristil bra. Målet er å kjempe om medalje, sier Aune til Dagbladet.

Også Riseth forsøker å tenke positivt, når situasjonen først har blitt som den har blitt.

SØSKEN: På Idrettsgallaen takket Therese Johaug nok en gang lillebror Karstein - mens lillesøster Veronika og storebror Joakim ikke ble nevnt. Nå forteller langrennsdronninga hvilken betydning hennes to øvrige søsken har for henne. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Det var dumt der og da. Det er ikke til å legge skjul på at jeg er best i klassisk. Men jeg har omstilt meg og tenker muligheter. Jeg må ha en slik tankegang for å lykkes. Jeg kan ikke gå og ergre meg, men må gjøre det beste ut av det, sier trønderen.

- Konnerud-løypa ser relativt lett ut med tanke på høydeprofil. Det kan passe meg bra, når det ble skøyting.

Johaug: - Utfordrende

Karstein Johaug, som også roser NM-arrangøreren og trekker fram NM-stafetten som noe av det kuleste på sesongkalenderen i langrenn, legger ikke skjul på hvor vanskelig det er for utøvere som står utenfor landslaget å få gå verdenscup for Norge.

- For oss som står utenfor landslaget, er det veldig tøft å få muligheten til å gå verdenscup. Det er et enormt nivå i Norge. Da er det tungt for dem som mister en mulighet i NM til å vise seg fram på det man er best på, sier Johaug til Dagbladet.

- Det er en utfordring også for forbundet. Jeg tipper vi i Oberstdorf kunne hatt 20 norske løpere med mulighet for å gå videre. Nivået i kvartfinalene i norgescupen er høyere enn i kvartfinalen i verdenscupen. Bredden er vel så bra i norgescup, men toppene i verdenscupen er bedre med blant annet Pellegrino og Chavanat.

- Til og med jeg slo nylig tre av de svenskene som fikk gå verdenscup for Sverige forrige helg. Jeg er langt unna å få gå verdenscup for Norge, men ville vært inne i Sverige. Nivået i Norge er helt vilt.