Gullhåpet som brast

SEVILLA (Dagbladet): Jeg hadde forberedt meg på å skrive en hyllest til Trine Hattestad. Hun var gullhåpet vårt i dette friidretts-VM. Nå ble det bronse. Og da må det være lov til å være skuffet, både for Trine, forbundet og oss på tribunen.

Kanskje er det ikke rettferdig mot Trine å la denne skuffelsen komme til uttrykk når hun tross alt tar Norges første VM-medalje i Sevilla, men «spyd-dronningen» har vært best i verden i år og til og med sportssjef Per Øyvind Mørk proklamerte at gull måtte forventes i spyd for kvinner.

  • Når forventningene ikke innfris - på tampen av et mesterskap der de norske utøverne har skuffet nesten daglig - er det grunn til å spørre seg om årsakene til at heller ikke Trine lyktes. Hun har vært best med 68.19 i år, men er altså ikke i nærheten av et slikt resultat i en VM-finale.

Med gull rundt halsen og «heia Trine» fra en gjeng sponsor-betalte nordmenn på tribunen lå alt til rette, men hun bandt seg tydelig allerede i førstekastet (63.73) . Mer avslappet i andre og 66.06 utløste smil fra Trine og et fornøyd rop fra trener Per Erling Olsen.

Men så var det slutt.

Først kom Mirela Manjani-Tzelili fra Hellas opp med 66.33 (2. forsøk) og deretter 67.09.

  • Min finske kollega forteller at han traff Mirela første gang under EM i Helsinki i 1994: Da var hun en liten og spinkel jente fra Albania. Nå har hun skiftet statsborgerskap (Hellas) og blitt mye større og kraftigere. Hun er bare registrert med to resultater før i år - begge fra Athen - og tar sitt første VM-gull.

Uansett er det få som kaster med større kraft enn Trine. I går var det noe forknytt over Trine. Verken fart eller teknikk stemte hundre prosent som det må gjøre for å ta VM-gull. Nerver eller sykdom - også i OL-sammenheng har Trine slitt med å innfri når favorittstemplet er som størst.

  • Sølv er nederlag og bronse er bedre enn fjerdeplass som Trine klarte i EM i fjor, men likevel: Det var litt ekstra sårt at Tatyana Shikolenko i femte omgangen kom og snappet sølvet med 66.37.

Trine er fortsatt VM-dronningen i spyd med to gull og en bronse.

Hun debuterte som 16-åring i junior-VM i 1982 og har deltatt i fire OL (bronse, to 5. plasser og en 18. plass).

Norsk friidrett hadde vært fattig uten Trine. Selv om hun ikke rekrutterer så mange nye jenter til spyd , er hun et forbilde for alle jenter som vil drive idrett. Hun har bevist for en hel friidrettsverden at det fint går an å kombinere mamma-rollen med å være utøver på topplan.

  • Derfor håper jeg inderlig Trine fortsetter også etter Sydney-OL. Hun er fortsatt bare 38 år hvis hun fortsetter til 2004 og OL i Athen - byen hun debuterte i 22 år tidligere.

Da blir hun OL-dronning også. Og jeg skal skrive en hyllest til Trine - enten det blir medalje eller ikke.

<B>MYE GLEDE: </B>Trine Hattestad har gledet oss image mesterskap.