Gullhoppet

Etter hoppuke-seieren i Innsbruck lovte Lars Bystøl å hoppe enda bedre i OL en drøy måned seinere.

• Har du stemt?: Her er de 12 kandidatene i Folkets Idrettspris

-  Drømmen i Pragelato er å hoppe på mitt eget nivå, uttalte han til Dagbladet etter sin første og hittil eneste verdenscupseier.

Søndag 12. februar 2006 holdt han ord i den minste av de to OL-bakkene. Olympiahelten avsluttet med et kjempehopp på 103,5 meter, hoppet seg opp fra delt sjetteplass til seier og fikk over hundre tekstmeldinger før han var tilbake på hotellet.

Perfekte telemarksnedslag i begge omgangene ble avgjørende i gullkampen mot Matti Hautamäki (slått med ett poeng) og Roar Ljøkelsøy (to poeng bak vossingen).

Langt og vakkert

-  Mottoet mitt er å hoppe langt og vakkert. Nedslagene har jeg i kroppen etter å ha trent på dem i tolv år. I går vant jeg takket være dem, sa en stolt og glad Bystøl etter sitt livs renn i hoppbakken.

Allerede i kvalifiseringen viste han at han stortrivdes i OL-bakken. Som en ørn svevde han nedover til 104, meter - kvalifiseringens lengste hopp.

I førstehoppet slo han av tre meter, men var likevel på skuddhold til å kunne vinne. I toppen var det tett som hagl: Bystøl (og Matti Hautamäki) hadde 131 poeng, Roar Ljøkelsøy 132, Andreas Küttel 133,5, Janne Ahonen og Thomas Morgenstern 134,5 og Dmitri Vassiliev 135 poeng.

OL-GULL: Kjempehoppet i andreomgangen i normalbakken i Pragelato tok Lars Bystøl opp fra 6. plass til toppen på seierspallen. Foto: SCANPIX
OL-GULL: Kjempehoppet i andreomgangen i normalbakken i Pragelato tok Lars Bystøl opp fra 6. plass til toppen på seierspallen. Foto: SCANPIX Vis mer

Startet som toåring

-  I finaleomgangen fikk jeg til et knallhopp. Ventetida nede på sletta ble nervepirrende. Hautamäki mente jeg ville ta en medalje, og at han selv ville ta fjerdeplassen. Så fikk vi gull og sølv i stedet, sier Lars Bystøl ti måneder etter gullhoppet i Pragelato.

Første gang han hoppet på ski hjemme på Voss, var han bare to år. Siden har han tatt steg for steg, blitt inspirert av framgangen og vokst seg sterk gjennom motgangen.

-  Selv om jeg aldri setter meg resultatmål, vet jeg hva jeg vil. Hver dag jobber jeg for å forbedre meg i bakken. Fortsatt kan jeg bli enda mer eksplosiv i bevegelsen, råere til å fly og bedre fysisk. Neste OL er i Vancouver i 2010. Da skal jeg være en enda bedre skihopper, lover OL-mester Lars Bystøl. • Folkets idrettspris: Stem her!

Gullhoppet