HJERTER AV GULL: Alle de norske gullvinnerne under ski-VM i Oslo i vinter auksjonerte bort gulljakkene sine til veldedige formål. Det ga 1.161.000 kroner til ideelle organisasjoner.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HJERTER AV GULL: Alle de norske gullvinnerne under ski-VM i Oslo i vinter auksjonerte bort gulljakkene sine til veldedige formål. Det ga 1.161.000 kroner til ideelle organisasjoner. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Gulljakkene ble gull verdt

Langrennsløpernes gulljakker skaffet over 1.1 million kroner til veldedige formål under VM-festen i Holmenkollen. Her er historien om hva pengene ble brukt til.

SOGNEFJELL/GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Da kollenbrølet hadde stilnet etter vinterens ski-VM hadde gullvinnernes jakker sendt 1.161.000 kroner inn på kontoene til forskjellige ideelle organisasjoner.

Petter Northugs tre jakker skaffet Redd Barna 311 000 kroner. Disse pengene bygger nå en skole for 450 barn i Kampong Cham-provinsen i Kambodsja, barn som selvfølgelig ikke vet hva ski-VM, snø, gulljakker eller Petter Northug er for noe.

- Mangel på skoler er en av utfordringene våre på landsbygda her. Det betyr at om barna er heldige nok til å få gå på skole, går de i store klasser med et aldersspenn på opptil ti år på samme trinn. Gulljakkene sørger for at 450 barn får en skole å gå på, sier Redd Barnas stedlige representant i Kambodsja, Markus Aksland, til Dagbladet.

Blir litt stolt
Northug har samarbeidet med Redd Barna i mange år, og er spesielt opptatt av å gi vanskeligstilte barn et skoletilbud. Derfor var det også lett for Redd Barna å bestemme seg for å bygge en splitter ny skole for pengene de fikk for Petters gulljakker.

- Man blir litt stolt når man ser hva man faktisk bidrar til, sier Petter da Dagbladet forteller hva pengene blir brukt til.

- For meg var det veldig naturlig at pengene fra jakkene skulle gå til Redd Barna, som jeg har hatt et samarbeid med lenge. Jeg har fått mye informasjon fra dem om prosjektene pengene går til, men man får et ekstra sterkt inntrykk av det når man ser det på et sånt bilde som dette, sier han og ser på bildet av en tilsvarende skole fra Kambodsja.

En rødvinsslurk i halsen
Torsdag 24. februar sitter daglig leder for Aktiv mot kreft, Helle Aanesen, på hytta på fjellet og følger med på medaljeseremonien fra et VM-sydende Oslo sentrum. På direktesendt tv annonserer Marit Bjørgen at hun auksjonerer bort gulljakka hun har på seg til inntekt for Aktiv mot kreft.

Hverken Aanesen eller medgründer av Aktiv mot kreft, Grete Waitz, ante noe om Bjørgens planer før de så det på tv.

FØRER GULLJUBELEN INN I HVERDAGEN: Kreftsykepleier Geir Rognstad, fysioterapeut Frøydis Kvisten og kreftsykepleier Bodil Sem Kolsgaard bygger opp et aktivitetstilbud til kreftpasienter på Gjøvik takket være pengene som kom inn fra gulljakkeauksjonene under ski-VM i Oslo i vinter.Foto: John Rasmussen/ Dagbladet
FØRER GULLJUBELEN INN I HVERDAGEN: Kreftsykepleier Geir Rognstad, fysioterapeut Frøydis Kvisten og kreftsykepleier Bodil Sem Kolsgaard bygger opp et aktivitetstilbud til kreftpasienter på Gjøvik takket være pengene som kom inn fra gulljakkeauksjonene under ski-VM i Oslo i vinter.Foto: John Rasmussen/ Dagbladet Vis mer

- Jeg må innrømme at jeg satte rødvinsslurken i halsen og tenkte: WOW! Det var en kjempeoverraskelse, jeg var ikke forberedt på det, forteller Aanesen til Dagbladet.

Fant styrke hos morfar
Men Marit Bjørgen var forberedt. Hun har mistet både mormoren og morfaren sin av kreft og er derfor også veldig opptatt av å gjøre det hun kan for kreftsaken. Tidspunktet for donasjonen av gulljakka var heller ikke helt tilfeldig.

- Morfar ville blitt 70 år den dagen jeg tok det første VM-gullet i Holmenkollen. Jeg tenkte på det før løpet at jeg ville vinne for ham. Jeg tror kanskje det ga meg litt ekstra styrke, forteller Bjørgen til Dagbladet.

For det ble ikke bare med den ene gulljakka. Bjørgen ga bort to til, og ble matchet av Therese Johaug som også ga bort sine to gulljakker til Aktiv mot kreft. Alt i alt fikk organisasjonen inn godt over 500 000 kroner på gulljakkene de fikk av de norske langrennsjentene.

Dette er penger som i dag betaler for at kreftpasienter og deres pårørende ved sykehuset Innlandet på Gjøvik skal få et treningstilbud og møtested. Aktiv mot kreft bruker pengene fra gulljakkene til å drifte «Pusterommet» i et helt år.

Godt å kunne bidra
- Gulljakkene er gull verdt! Det er utrolig viktig at kreftpasienter holder seg i fysisk aktivitet og ikke setter seg ned. På den måten står man bedre imot behandlingen også, sier kreftsykepleier Geir Rognstad ved Pusterommet på Gjøvik.

- Vi er utrolig takknemlige overfor Johaug og Bjørgen for jakkene som gir oss muligheten til å utvikle et tilbud til kreftpasientene her.

- Det er jo en grunn til at vi ga pengene til kreftsaken og Aktiv mot kreft, og det er at vi vet pengene hjelper folk som er rammet av kreft. Det er veldig fint å kunne hjelpe, og godt å vite at pengene gir folk et bedre liv, sier Bjørgen og får støtte av Therese Johaug:

- Jeg er blitt godt kjent med arbeidet til Aktiv mot kreft, og er veldig imponert over jobben de gjør for å bedre livskvaliteten til folk som har kommet i en veldig vanskelig situasjon. Det er veldig viktig at de som er rammet av kreft får et aktivitetstilbud. Det er godt å kunne bidra, sier Johaug til Dagbladet.

PS! I dag samles hele langrennseliten seg på Aker Brygge til showrenn på rulleski. All inntekt fra arrangementet går til Aktiv mot Kreft, og det er gratis inngang for publikum.