Gulljentene hedret med pizza

Gulljentene trodde de var invitert på bankett med treretters middag, da Fotballforbundet skulle hedre dem i pausen da Norge møtte Ukraina 11. oktober. Slik gikk det ikke. I stedet ble det lunken pizza, og brus fra plastflasker i et møterom. I NFF-losjene satt sponsorene og koste seg.

- Jeg vil ikke kritisere forbundet. Jeg husker ikke hvor tydelig det sto i invitasjonen at det var skikkelig treretters middag. Men jeg antar det hadde blitt en skikkelig bankett hvis det var gutta som hadde blitt OL-mestere, sier damenes kaptein Gøril Kringen til Dagbladet.

Toppene i Fotballforbundet synes ikke jentene har noe å klage på.

- Nei, vi hadde en fin bankett for dem i Sydney, og hovedsaken med denne markeringen var å få vist dem fram i pausen til et fullsatt Ullevaal, sier generalsekretær i NFF, Karen Espelund, til Dagbladet.

Fotballpresident Per Ravn Omdal kjente ikke til episoden da Dagbladet snakket med ham.

- Nei, dette har jeg ikke hørt om. Men jeg synes ikke dette er uverdig på noen måte, sier Per Ravn Omdal.

Gikk før slutt

Selve feiringen av jentene på stadion i pausen gikk fint. Et fullsatt Ullevaal jublet da speakeren presenterte de ferske gulljentene. Det var mer rammene rundt som var uvanlig stusslige.

  • Flere av jentene trodde de skulle få en bedre middag i forkant av kampen, men som skrevet ble treretters gjort om til take-away-pizza fra Peppes, og brus fra plastflasker.
  • Ingen av jentene fikk tilbud om overnatting i Oslo. Forbundet sa de ikke hadde råd. Det førte til at de jentene som skulle til Trondheim og Bergen, måtte forlate landskamparenaen ett kvarter før kampslutt. For å rekke flyet på Gardermoen.
  • Det store støtteapparatet rundt laget ble heller ikke invitert, bare trener Per Mathias Høgmo.
  • Jentene fikk heller ikke de beste tribunesetene. De ble plassert blant vanlige publikummere.

Losjene utsolgt

På landskamper er nemlig luksusen forbeholdt sponsorer.

- Den praktiske forklaringen på at vi ikke kunne ta jentene inn på UBC (Ullevaal Business Class) var at på denne landskampen var alle losjene utsolgt lang tid i forveien. Våre losjer var dermed forbeholdt samarbeidspartnerene våre i Team Norway, sier Karen Espelund.

Kvinnelandslagets koordinator, Rakel Rauntun, beklager at noen av jentene følte seg snytt av opplegget rundt feiringen.

- Det var kommunikasjonssvikt. Det var NFF som inviterte jentene, men det ble ikke sjekket om det var ledig i losjene før innbydelsene ble sendt ut til jentene. Men vi forstår og aksepterer at NFF ikke kan kaste ut sponsorene fra losjene, sier Rauntun til Dagbladet.

Glad i pizza

Nå er ikke jentene på kvinnelandslaget kravstore. Ingen klager på behandlingen de fikk. Men:

- Jeg og mannen min er storkunder på Peppes, og jeg er glad i pizza. Men det er liksom litt hverdagslig. Når man får en sånn invitasjon, så venter en seg litt mer, sier Margunn Haugenes.

Og legger til:

- Dette hadde aldri skjedd med gutta!

Men den påstanden avfeier fotballpresidenten.

- Nei, det er helt feil. Losjene hadde vært solgt uansett. Vi gjør ingen forskjell på damene og herrene, sier Per Ravn Omdal bestemt.

PIZZA-HEDER:</B> Da de norske gulljentene fra Sydney-OL skulle hedres av Norges Fotballforbund, disket forbundet opp med pizza fra Peppes.