Gulljentene

Marit Breivik klarte å snu et fiasko-VM i 2005 til et nytt gullmesterskap i EM i 2006.

• 12 kandidater til Folkets Idrettspris: Din stemme avgjør

9.-plassen i St. Petersburg i 2005 gikk så hardt inn på landslagssjefen at hun røsket opp i alt rundt laget for å finne forbedringsområder.

Utfallet ble at hun i fjor sommer kalte inn 35 jenter til landslagssamling – fordelt på to lag – for å ha flest mulig jenter akklimatisert i internasjonale turneringer. Hun likte nemlig dårlig at Norge falt sammen som et korthus i Russland med verdensstjerner som Gro Hammerseng, Katja Nyberg og Linn-Kristin Riegelhuth ute med skader.

Terningkast 6

Grepene – som også innebar tettere oppfølging av jentene og et utvidet støtteapparat – førte altså Norge tilbake til topps på rekordtid.

Og det nytter ikke å peke på at suksessen først og fremst skyldtes at Gro, Katja og «Linka» var tilbake fra skader:

Katja røk nemlig ut av EM med kneskade allerede i den første kampen, mens kaptein Gro Hammerseng – kåret til EMs beste spiller – måtte ut med skade bare sju minutter ut i finalen.

Men uten Gro stoppet ikke Norge.

De fosset bare videre. Russerne, med alle sine stjerner, ble valset over av gullsultne norske damer som spilte til terningkast 6 i Dagbladet.

EUROPAS BESTE LAG I 2006: I kveld spiller Norge mot Sør-Korea i Frankrike-VM. I Folkets Idrettspris er de nominert for fjorårets EM-gull. Foto: Scanpix
EUROPAS BESTE LAG I 2006: I kveld spiller Norge mot Sør-Korea i Frankrike-VM. I Folkets Idrettspris er de nominert for fjorårets EM-gull. Foto: Scanpix Vis mer

Drømmekvinnen

Kantyndlingen Kari Mette Johansen – som scoret på ni av ni skudd – spilte til en blank 10-er på spillerbørsen, og så godt som alle damene spilte i finalen sin beste kamp i mesterskapet.

I Sverige vant Norge åtte strake kamper, med en samlet målforskjell på 258-179. Med gullmedaljene rundt halsen ble jentene som nærmest sjarmerer seg gjennom TV-ruta i desember hvert år også direktekvalifisert til OL i Beijing neste høst.

– Det var faktisk det første jeg tenkte på da finalen var over, at vi hadde sikret plassen i OL, sa Gro Hammerseng til Dagbladet da EM-finalen.

Olympiske leker er det bare Else-Marthe Sørlie Lybekk i dagens landslagstropp som har fått oppleve.

– Har du først vært med i OL en gang, så glemmer du det aldri. Det er det største, forsikret strekspilleren.

Lettelsens ansikt

Du kunne også se det på Marit Breivik, der hun jublet sammen med jentene ute på parketten i Stockholm etter 27-24 seieren mot Russland i finalen.

Gulljentene

Det var lettelsens ansikt.

Hun var naturligvis glad for å ha revansjert 9.-plassen i VM i 2005. Men mest av alt var hun nok tilfreds over å ha tatt Norge OL igjen.

Etter å ha fulgt håndballjentene i seks av de sju siste mesterskapene har jeg aldri sett Breivik så langt nede som da Norge ikke greide å kvalifisere seg til Aten-OL i 2004 med 6.-plassen i Kroatia-VM 2003.

Derfor kan du være sikker på at Marit Breivik i 2008 kommer til å gjøre alt for at håndballjentene også neste desember er blant kandidatene til Årets Idrettspris.