Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gulljentenes trener innrømmer: - Dette hadde jeg ikke trodd

Imponert over Olsbus framgang.

HOLMENKOLLEN/ UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Bildene sier sitt. VM-gullet på stafetten ble en helt enorm opptur for norsk skiskyting. Det er sannsynligvis ingen overdrivelse å si at jentenes stafettgull er det største som har skjedd norske kvinneskyting noensinne.

De fleste hadde trodd at Norge - kanskje - kunne kjempe om bronse hvis jentene hadde en maksdag. Isteden leverte, i tur og orden, Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu sine livs løp.

De tyske stjernene måtte gi tapt. De franske også. Italia, Russland og Tsjekkia var aldri i nærheten.

- Et eventyr - Dette er et eventyr. Dette er en av de beste dagene i livet mitt. Innenfor idretten er det den aller største. Det tar sikkert litt tid før jeg skjønner hvor stort dette er, sier Marte Olsbu til Dagbladet etter gullseremonien i Oslo sentrum.

Jenta fra Froland stjal oppmerksomheten etter stafetten. Lagvenninnene gjorde en god jobb de også, men det var Olsbu som avgjorde. Det var hun som holdt verdensstjerna Marie Dorin Habert bak seg på sisterunden da det gjaldt som mest.

- Hvem hadde trodde dette? Jeg hadde ikke trodd det selv en gang. Å få oppleve dette med de andre jentene og hele teamet, alle som har støttet oss og trodd på oss, det er rørende, sier 25-åringen.

Slet i sporet For noen måneder siden hadde få trodd Olsbu skulle klare det hun gjorde i går. Da hun var yngre var hun kjent som en god skytter, men det gikk for sakte i sporet til at hun klarte å hevde seg da hun fikk sjansen i verdenscupen for to sesonger siden.

Men da tidligere langrennsguru Steinar Mundal ble ansatt som trener for skiskytterjentene sammen med Stian Eckhoff for et snaut år siden, lå alt til rette for at både Olsbu og de andre jentene kunne utvikle seg.

GOD STEMNING: Skiskytterjentene var høyt oppe da de feiret gullet med sjampanje og fyrverkeri utenfor utøverhotellet i går kveld. Foto: Bjørn Langsem
GOD STEMNING: Skiskytterjentene var høyt oppe da de feiret gullet med sjampanje og fyrverkeri utenfor utøverhotellet i går kveld. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det gjorde de også, men Mundal innrømmer at han er overrasket over Olsbus framgang, som har kulminert i bronse på mixed-stafett og gull på stafett i VM.

- Marte har hatt en eventyrlig framgang. Det hun gjør nå er i verdensklasse. Hun går veldig avslappet, og selv om det ikke ser ut som hun går fort, så gjør hun det. Hun jager ikke, men det er mye mer flyt over det, sier han til Dagbladet.

- Hadde du trodd hun skulle bli så god i sporet da du ble ansatt som trener?

- Nei, jeg hadde ikke det. Jeg trodde hun skulle få framgang, det fikk hun jo allerede i sommer, men at hun skulle være så god og holde det hele VM, det er jeg mer imponert over, sier han.

- Steg for steg Olsbu er enige med trenerens vurdering.

- Jeg har tatt steg for steg. Jeg forstår at Steinar hadde sine tvil og jeg skjønner at folk er overrasket over stegene jeg har tatt, sier hun.

- Har du enda mer å gå på?

HOLDT UNNA: Marte Olsbu ble jaget av Marie Dorin Habert, men gikk en enorm sisterunde og sørget for norsk gull. Foto: Bjørn Langsem
HOLDT UNNA: Marte Olsbu ble jaget av Marie Dorin Habert, men gikk en enorm sisterunde og sørget for norsk gull. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg håper at jeg kan fortsette å utvikle meg noen år til. Det er det jeg satser på.

- Og neste mål er OL-gull i Pyeongchang?

- Jeg håper det. Etter VM er OL det største målet.

- Bare starten Også den andre landslagstreneren, Stian Eckhoff, er imponert over Marte Olsbu.

- Nå har Marte virkelig tatt steget inn i varmen. Dere har bare sett starten på Marte Olsbu. Jeg har kjent henne lenge, siden jeg var trener for rekruttene. Jeg er veldig imponert over stegene hun har tatt. Og jeg ser potensialet hun har, sier han.

Sportssjef Morten Aa Djupvik tar av seg hatten for sørlandsjenta.

- Marte har tatt enorme steg og hun har gjort utrolig mye bra. Hun har tatt steget opp i verdenseliten. I dag er hun med og preger hele stafetten og leverer så til de grader på sisteetappen, sier han.

GULLGLEDE: Her har gulljentene akkurat fått medaljene sine på seremonien i Oslo sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog...
GULLGLEDE: Her har gulljentene akkurat fått medaljene sine på seremonien i Oslo sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog... Vis mer

Tiril Eckhoff, som selv gikk en tredjeetappe som strålte som jentenes gulljakker, synes det er fortjent at Olsbu får mye av æren for Norges gull.

- Marte er en kjempepositiv jente fra Froland. Jeg er veldig glad i henne. Det hun gjør på sisteetappen unner jeg henne for alt det er verdt. Det fortjener hun, sier Eckhoff til Dagbladet.

• Dagens herrestafett starter klokka 15.30 og sendes på NRK1.

OVERRASKET: Landslagstrener Steinar Mundal innrømmer at han er overrasket over Marte Olsbus enorme framgang. Foto: Bjørn Langsem
OVERRASKET: Landslagstrener Steinar Mundal innrømmer at han er overrasket over Marte Olsbus enorme framgang. Foto: Bjørn Langsem Vis mer