- Gullklokka henger svært høyt

De vier sitt liv til hesten. Et av årets mest spennende begivenheter for stallfolket er finalen i Stallmannsligaen. I kveld skal de gjøre opp om den gjeve Gullklokka.

Stallfolket har en ekstra høytidsstund i romjula. De skal ut og kjempe om den gjeve gullklokka i to løp på Bjerke i kveld.

Tore Bjørn Diskerud er en av få som har vunnet Gullklokka flere ganger. I kveld kan han vinne den for tredje gang. I de to finaleløpene kusker stallmannen hos Per Oleg Midtfjeld henholdsvis Cruel Intentions fra et sjanseartet tolvtespor samt sluggeren Copy Star fra spor syv langt ute bak startvingen. Men begge må ses med fine vinnersjanser tross de vanskelige sporene.

- Hva betyr det å vinne Gullklokka, Tore Bjørn?

- Det er veldig gjevt. Samtidig betyr det jo også en pen pengepremie. Det er 10.000 kroner i en gavesjekk. Klokka er veldig fin.

Det er noe av det største vi stallmannskuskene kan vinne, og det er årets høydepunkt. Det har det vært for meg i mange år, og det er det sikkert også for de yngre. Jeg ser frem til å være med i kveld igjen!

- Du har jo vunnet den to ganger før. Er det noen som noensinne har klart bragden å vinne den gjeve klokka tre ganger?

- Jeg er ikke så stø på statistikken, men jeg klarte i alle fall å vinne den to ganger på rad, i 2002 og 2003. Alexander Heisholt vant i 2004 og Frode Hamre i fjor, forteller Tore Bjørn Diskerud. Hamre og Heisholt har tatt ut trenerlisens og er ikke med i kveld.

- Hva tror du om sjansene?

KLOKKA HENGER HØYT. Tore Bjørn Diskerud er grossisten i gullklokker. Han kan vinne for tredje gang i kveld. Foto: HESTEGUIDEN.COM
KLOKKA HENGER HØYT. Tore Bjørn Diskerud er grossisten i gullklokker. Han kan vinne for tredje gang i kveld. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Jeg synes ikke det ser enkelt ut på forhånd. Jeg har trukket fine hester, men begge har vanskelige spor og mye må løse seg på veien.

Jeg så at Cruel Intentions gikk brukbart sist og vet den er litt på gang. Klaffer det med løpsopplegget, ser det ikke helt mørkt ut. Copy Star er kanskje en litt større sjanse. Han er sterk og god til slutt. Det er den beste sjansen av de to.

- Sjansen til å vinne klokka for tredje gang er absolutt til stede, men jeg synes ikke jeg er noen favoritt med disse utgangsposisjone. Uansett, vi skal være med å kjempe!

- Du har jo lang rutine. Det kan vel komme godt med mot de ferske kuskene?

- Ja, det er klart. Jeg har vært med tretten eller fjorten ganger. Man lærer seg noen triks på veien, avslutter den rutinerte stallmannskusken.


Best men helt umulig

Den kusken som har trukket den beste hesten er utvilsomt Øyvind Ruttenborg.

Bad Boy Scot er umulig å slå hvis han oppfører seg bra.

Den kapable 4-åringen er nærmest uslåelig om han holder seg til rett gangart, men er svært vrien å kjøre. Øyvind Ruttenborg skal gjøre et forsøk i Stallmannsligaen.

-Jeg har aldri kjørt hesten før, men sett ham mange ganger. Bare han går feilfritt så er det en stor vinnermulighet, sier Øyvind Ruttenborg.

-Det kritiske er at han ikke tåler å bli korrigert. Han må få tøffe og gå, og helst ikke bli forstyrret. Tar man for mye i ham blir det helt feil.

-Nest sist satt han i rygg leder og galopperte tilsynelatende helt umotivert. På siste langside hektet han hjul med en annen ekvipasje. Begge kuskene var høyt oppe i lufta og det var krise et øyeblikk. Bad Boy Scot gikk nesten i bakken, men da feilet han ikke. En merkelig skrue, sier Ruttenborg.

I løpet etter var hesten knapt innenfor tredje spor i løpet, men vant uansett helt overlegent. Hesten har et latterlig lavt grunnlag i forholdt til sin høye kapasitet. Men sjelden lever vel en hest bedre opp til navnet sitt enn Bad Boy Scot.

- Hva med Absolute O. som står fint til i førstespor?

- Absolute O. har vært heldig med sporet og er rask i vei. Holder kanskje noe tvilsom form, og vi får smyge med til en best mulig premie. Han står i alle fall fint til og kan sikre seg en fin posisjon.

Bad Boy Scot er selvfølgelig min sjanse til å vinne Gullklokka i kveld. Får jeg en fin premie med Absolute O. i tillegg, kan det gå veien. Det blir hard kamp fra samtlige kusker. Alle kjører for å vinne den prestisjetunge klokka i kveld.

Det er morsomt bare å delta i disse finaleløpene, og det blir utrolig spennende, sier Øyvind Ruttenborg til Dagbladet.no.

Det har vært 31 kvalifiseringsløp i år. Frode Hansen har klart kunststykket å vinne Gullklokka fire ganger, mens Ragnar Rekvik og Frode Hamre har vunnet den tre ganger hver.