Gullkysset

LAHTI (Dagbladet): Bente Skaris gulldag i Lahti ble kronet med et besøk av ektemannen Geir seint i går kveld. Dagbladet møtte paret på vei inn i deltakerlandsbyen. - Vi lover å ha begge henda over dyna, ler Geir Skari.

Det var først etter NRKs VM-show går kveld at gulljenta endelig fikk noen etterlengtede timer med ektemannen Geir.

- Han har bare ett sånn dagspass inn i landsbyen, så det blir jo ikke så mange timene jeg får være sammen med ham, gliser Bente.

Hva har dere tenkt til å bruke tida til?

- Det tør jeg ikke svare på, erter Bente før hun følger opp med en mer offisiell versjon om kakespising og litt mer triviell familiekos.

Dagbladet øyner likevel en stor kosenyhet og prøver seg på et ikke altfor finstilt langskudd:

- Ble det gull med baby i magen?

- Nei, nei. Slett ikke. Ser det virkelig sånn ut? avkrefter Bente lattermildt.

Nervøs

For Bente er det en viktig trygghet å ha sine aller nærmeste til stede under mesterskapet. Sjøl om hun er forpliktet til å bo «alene» i deltakerleiren.

- Hadde jeg fått velge, hadde jeg bodd sammen med Geir. Likevel er det en stor trygghet at han er her. Sjøl om vi ikke ser hverandre hele tida. Jeg snakket ikke med ham før løpet. Bare kvelden før.

Og trolig var ektemannen mer nervøs enn kona. Så nervøs at han ikke greide å spise frokost. Han sto som sekundant omtrent en kilometer fra start, og fulgte hele gull-løpet fra løypa. Da Dagbladet snakket med Geir Skari en drøy time etter løpet hadde han ennå ikke fått gratulert Bente med gullet.

- Det går nå greit. Jeg skal leve med Bente i de neste 60 åra, så da deler jeg henne gjerne med andre i dag, sier han beskjedent.

Fikk sjokk

Og sjøl om Bente lot til å ha kontroll hele løpet gjennom, var hun uvanlig ydmyk etter løpet. Da russiske Olga Danilova hadde tatt inn ti sekunder på henne i løpet av noen små kilometer, var hun ikke uberørt.

- Da jeg hørte det fikk jeg sjokk. Jeg ba faktisk sekundanten om å gjenta det, ler hun.

Hun hadde også en ekstra godtanke til sin tidligere lagvennine, Marit Mikkelsplass.

- Gullskiene fikk jeg av Marit da hun la opp. De er fra 1997-sesongen. Jeg har et liknende par, men de er litt mer slitt. Så jeg vil virkelig sende en takk til henne for skiene. Jeg husker alltid hvilke ski jeg går på. Jeg kjenner igjen et par gullski, ja, ler Bente.

To år til

Det norske folk får trolig ikke glede seg over Bentes prestasjoner i så mange år framover. Allerede etter VM i 2003 kan skiene havne på den berømte hylla. Og det er heimens lune vegger og ektemann Geir som trekker henne i de tankene.

- Da vi ble sammen sa Bente at hun skulle gi seg etter OL i 2002, så kom hun mer og mer på glid med VM i 2003. Men jeg blir veldig overrasket hvis hun satser på Torino 2006, sier Geir.

Det eneste som er sikkert er at hun ikke kommer til å beholde den mye omtalte gullsveisen særlig lenge. Den har hun fått skikkelig tyn for. Både av lagkameratene, og fra mer profesjonelt hold.

- Frisøren min, Ståle i Parkveien, har sagt til meg at han er klar så snart jeg kommer hjem, ler hele Norges Gull-Bente.

GENERØS: Geir Skari deler gjerne kona med andre - én dag.