Gullmaskinen

Svenske Fredrik Ljungberg er mannen som leverer gull for Arsenal. I går scoret han målet som definitivt avgjorde FA-cupfinalen for Arsenal. For de røde har i år ikke tapt i en kamp hvor svensken har scoret.

Med et seiersmål som knapt kan kalles noe hverdagsscoring i det 80. minutt sikret Ljungberg Arsenals åttende FA-cuptriumf:

Ljungberg mottok ballen fra Edu på egen banehalvdel. Satte fart med beina i ballen, ristet av seg Chelseas John Terry, og på 16-meterstreken skrudde han ballen elegant og vakkert rundt Carlo Cudicini det blå målet.

Ljungberg hadde scoret sitt sjuende mål på de sju siste kampene.

Historisk

Han ble den første på 40 år til å score i to FA-cupfinaler på rad.

I fjor var Ljungberg på vei til å bli den store helten, helt til Liverpools Michael Owen stjal pokalen med to seine scoringer.

- Man vil ikke bli husket for å ha tapt to finaler på rad. Vi spilte for hverandre, og vi bare elsker å spille fotball, sier den normalt pressesky Fredrik Ljungberg.

15 utlendinger

15 utenlandske spillere var med fra start i den 121. FA-cupfinalen, som for øvrig var den aller første mellom Arsenal og Chelsea, og den første mellom to London-klubber siden en omkamp mellom Tottenham og Queens Park Rangers for 20 år siden.

Men det var en engelskmann som scoret først:

På Ljungberg-vis avanserte Ray Parlour inn i Chelseas sone, og i mangel av pasningsmuligheter klinte han til. Mot mål. Helt oppe i krysset.

Men det var utlendingen Ljungberg som tiltrakk seg mest oppmerksomhet. Og var mannen som ble tema blant Sky Sports ekspertpanel - bestående av programleder Gary Lineker, Alan Hansen, Peter Schmeichel og Mark Lawrenson - etter finalen.

I alt skrytet av Ljungberg fant de én stor mangel ved svensken:

Nettopp at han er svensk.

- Han er en fantastisk fotballspiller. Og huff, England skal møte ham i VM. Tenk om han hadde vært engelsk! sa Lineker.

Sjøl oppsummerte Ljungberg de 90 minuttene foran de 73963 tilskuerne på Millennium stadion i Cardiff slik:

- Rammen rundt kampen var fantastisk. Jeg skulle ønske alle fikk oppleve dette...

Men det kunne også gått galt for de røde. Før Arsenals første scoring så finalen ut til å helle i Chelseas retning, med stadige forsøk foran David Seaman i Arsenals mål.

Men kanskje var det følgende omen som til slutt felte Chelsea: De ni siste lagene som har skiftet i den sørlige garderoben hadde tapt.

Nå er det ti...

- Chelsea var gode. De hindret oss i å spille vårt spill. Men jeg synes vi fortjente seieren, sier Ljungberg.

Rolig feiring

Champagnefeiringen var nok likevel mest til ære for fotografene. For Arsenal har en jobb igjen før de kan ta helt av: Onsdag kan Ljungberg & Co. sikre ligatittel foran nesa på Manchester United. Attpåtil på Old Trafford, slik Arsenal også gjorde da de sist vant ligaen, i 1997/98.

Da vil de krone en fantastisk sesong med en uslåelig rekord:

Arsenal har ikke tapt en eneste seriekamp borte i år.

I så fall vinner Arsenal sin andre «The Double» på fem år.

POKALEN: Fredrik Ljungberg løfter pokalen stolt i været etter Arsenals 2-0-seier over Chelsea i gårsdagens spennende FA-cupfinale. Ljungberg scoret det andre målet og fikk en deilig revansje for finaletapet mot Liverpool i fjor.