Gulloppskriften

TAMMERFORS/OSLO (Dagbladet): Den nybakte verdens-mesteren Jørgen Rostrup (22) har funnet sin egen suksessoppskrift: Han tar med seg kjæresten Ingunn Fristad (22) og flytter til VM-nasjonene for å forberede seg best mulig...

I går ga den noe utradisjonelle oppskriften full uttelling:

På den klassiske distansen i orienterings-VM i Tammerfors i Finland løp Jørgen Rostrup inn til en knusende VM-triumf - 34 sekunder foran den finske hjemmefavoritten Jani Lakanen.

Med Carl Henrik Bjørseth og Bjørnar Valstad på 3. og 4. plass ble den norske dagen nesten komplett i går.

- Mange fordeler

- Jeg går nok litt lenger enn de fleste, men fordelene er mange: Det gir en ekstra trygghet å kjenne landet og området hvor VM arrangeres. Og jeg er blitt vant til måten finnene tegner kart på, sier Jørgen Rostrup - som for ett år siden tok med seg kjæresten og flyttet til Åbo i Finland, 17 mil unna VM-byen Tammerfors.

Samboerparet meldte seg også inn i den finske klubben Turun Suunnistajat, og har hatt glimrende treningsforhold i hele vinter.

Flytter igjen

Foran neste VM - i Sveits om to år - velger de trolig å flytte til vertsnasjonen ett år før mesterskapet starter.

- Det er jo ingen grunn til å endre på et opplegg som betaler seg i gull, smiler Rostrup.

Gårsdagens gullmedalje feiret han og kjæresten med et glass cola og fruktsalat, og Jørgen var fast bestemt på å være i seng før klokka 23 - selv om det er fridag i VM i dag.

At Arendals-mannen var fast bestemt på å stå over gårsdagens VM-distanse satte en ekstra spiss på gullet.

- For tøft

- Det blir for tøft å løpe alle distansene, og denne var den jeg var minst giret på. Men etter at jeg ble nordisk mester på klassisk distanse, ble jeg nærmest beordret av landslagsledelsen til å løpe denne distansen i VM. Det er jeg ikke lei meg for nå, smiler Jørgen Rostrup.

I stedet står han over morgendagens stafett - et av de sikreste norske gullkortene i VM - for å være maksimalt fokusert på kortdistansen lørdag. På den distansen ble han historisk som tidenes yngste verdensmester i Inverness i Storbritannia for to år siden.

- Det er favorittdistansen, så jeg går for å forsvare tittelen. I så fall vil jeg kopiere Petter Thoresens norske rekord med tre VM-gull. Målet mitt er å knuse hans meritter, sier Jørgen Rostrup.

Ingunn Fristad var ikke overrasket over kjærestens gull i går:

Regnet med gull...

- Faktisk regnet jeg med at Jørgen skulle vinne. Han har hatt en fin innstilling til dette verdensmesterskapet, sier Ingunn Fristad - som selv er blant de norske håpene på kvinnenes kortdistanse lørdag.

Landslagstrener Ragnar Weum har full forståelse for og aksepterer Rostrups avgjørelse om å droppe stafetten.

- Jørgen er en ekstrem vinnertype. Det må man være når man sier nei til å delta på et stafettlag som er den store gullfavoritten.

Høydebom

Det er bare ett år siden suksess-gutten var nær å ødelegge karrieren med mislykket høydetrening i regi av Olympiatoppen.

- Da situasjonen var som verst, hadde jeg ikke trodd dette. Men det er jeg ferdig med, og nå er jeg bare glad, jubler verdensmesteren.

NORSK JUBEL:</B> Jørgen Rostrup (t.h.) tas imot av bronsevinner Bjørnar Valstad etter gulløpet i de finske skoger.
<B>VANT VM-GULL I GÅR:</B> Jørgen Rostrup ville stå over gårsdagens VM-distanse. - Etter at jeg ble nordisk mester, ble jeg nærmest beordret av landslagsledelsen til å løpe denne distansen i VM. Det er jeg ikke lei meg for nå, smiler Rostrup - her med VM-gullet og kjæresten Ingunn Fristad.