Gullsjokket

Andreas Thorkildsen (22) var ikke seg sjøl der han løp rundt på indre bane med det norske flagget over hodet. Det var ikke vi heller.

ATEN (Dagbladet): Det ble drømmereprisen på Sydney for fire år siden. Da Norge og Trine Hattestad vant OL-gull i spyd. Den gangen var det ventet. Denne gangen kom det som spyd fra klar himmel.

Andreas Thorkildsen gjorde det umulige. Han vant OL. Og skjønte ingenting.

-  Dette går ikke an å beskrive. Det var en helt sinnsyk opplevelse, sier Thorkildsen.

Fikk kjeft

Han løp seiersrunden med det norske flagget akkompagnert av Theodorakis på høyttaleranlegget. Han kastet vannflaska i bakken, fikk kjeft av funksjonæren og svarte:

I won!

Han hadde på seg lua - varemerket denne sesongen - under konkurransen og hele veien ut til medaljeseremonien. Han bruker hodeplagget fordi det ser kult ut og fordi han slipper å stelle håret.

-  Hvor overrasket er du?

-  På en skala fra en til 10 så blir det ni. Så dette er rimelig overraskende, gliser sørlendingen.

Blottet hodet

For ingen trodde - aller minst han sjøl - at han måtte blotte hodet og en ugrei sveis for å få gull rundt halsen og nasjonalsangen i ørene. Han fikk medaljen av den russiske svømmelegenden Alexander Popov.

-  Første problemet var at jeg ikke hadde riktig antrekk. Da jeg fikk medaljeantrekket før OL, så tenkte jeg at det kan jo være fint å ha. Trodde aldri jeg skulle få bruk for det. For det andre visste jeg ikke når seiersseremonien var. Jeg trodde ikke det var i dag. Hadde jeg visst at det skulle gå sånn som dette, så skulle jeg ha fikset litt på håret, gliser Thorkildsen.

Thorkildsen så ikke ut til å skjønne stort der han sto sammen med sølvvinner Vasilevskis og bronsevinner Makarov.

-  Hva tenkte du på der du sto på pallen?

-  Jeg hadde så mange tanker, og husker ikke noen av dem, sier Thorkildsen etter dopingkontrollen på Olympiastadion.

Var nervøs

Men han husker andrekastet sitt. Vinnerkastet. Det vakre kastet. Det som fløy 86.50 meter. Den gamle personlige rekorden var 85.72. Han vant til slutt med hele 1,55 meter. Utklassing!

Nå mangler bare den norske rekorden. Avdøde Pål Arne Fagernes hadde 86.74 som sitt lengste kast.

-  Jeg tenkte at andrekastet måtte holde. Etter det hadde jeg ikke mer å gi. Jeg har aldri vært så nervøs noen gang som da jeg sto og ventet, sier Thorkildsen som skadet ankelen i det fjerde kastet og lå med ispose da latvieren Vadims Vasilevskis sendte av gårde det konkurransens siste spyd.

Gledet seg til tv

-  Helt forferdelig.

-  Jeg trodde det var i Beijing jeg skulle gjøre det. Hva skal jeg gjøre der nå, da?

Han kan gjøre som Jan Zelezny. Gjenta gullet. Både en og to ganger.

Han visste i alle fall hva han gledet seg mest til seint i går kveld:

-  Jeg gleder meg til å se kastet mitt på TV.

MOROMANN: OL-vionneren i spyd, Andreas Thorkildsen hadde lua på og fleipet til kamera da han ble presentert for verden før spydkonkurransen i går.