IKKE BARE, BARE, EGIL: Egil Kristiansen - her sammen med dronning Marit Bjørgen - har skapt verdens beste suverent kvinnelandslag. Konkurrentene bør ikke tro på mindre dominans riktig ennå. Foto: Bjørn Langsem
IKKE BARE, BARE, EGIL: Egil Kristiansen - her sammen med dronning Marit Bjørgen - har skapt verdens beste suverent kvinnelandslag. Konkurrentene bør ikke tro på mindre dominans riktig ennå. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Gulltrener Kristiansen vil ha med seg 2015-VM

Ønsker å forlenge kontrakten.

Kontrakten til Egil Kristiansen går ut etter OL i Sotsji, men landslagstreneren i kvinnelangrenn er interessert i å forlenge den med ett år.

- Jeg har sagt før at jeg har litt lyst til å være med i Falun, men jeg ser ikke for meg at jeg blir med langt øst, sier Kristiansen.

Med langt øst mener han Pyeongchang i Sør-Korea, byen som skal arrangere OL i 2018.

Kristiansen har lang fartstid som langrennsløper og trener. Hans beste internasjonale plassering var nok 8.-plassen på tremila under OL på hjemmebane i Lillehammer i 1994.

Kristiansen fikk også med seg to sølv og én bronse i NM-sammenheng, og han la opp som langrennsløper etter 2001-sesongen.

Fikk mye kjeft
Umiddelbart ble han hentet inn til Norges Skiforbund som trener. Svein Tore Samdal overtok som trener for langrennskvinnene under NM i Steinkjer i 2001 og ville satse mer på skøyting.

Kristiansen var selv skøyteekspert, og regnet som en av dem i Norge som kunne mest om den teknikken. I fem sesonger var han assistent under Samdal. Etter OL-sesongen i 2006 ble Kristiansen forfremmet til hovedtrener.

Kristiansen har opplevd både ned- og oppturer. Resultatene varierte de to første sesongene.

I 2009 fikk han mye kjeft. Svært mye kjeft. Resultatene i VM i Liberec var langt fra bra. Mange krevde hodet hans på det berømte fatet, men hos skiforbundet hadde han tilliten han behøvde.

- Vi fikk ikke gullene som det ble ventet at vi skulle, men ser du litt bak resultatene så var nok oppturen allerede i gang under Liberec-VM. Det var bare Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som underpresterte. De andre presterte bedre enn vi kunne vente. Det var da det snudde for oss. Etter det har det roet seg, sier Kristiansen.

Rutine
At det har roet seg er en underdrivelse. Bjørgen kom tilbake med et smell i OL i Vancouver og tok to gull. I tillegg ble det gull på stafetten. På de tre siste mesterskapene har de norske skijentene tatt 12 av totalt 17 gull. Lørdag er det nye muligheter i tremila i klassisk stil.

- Etter VM i Liberec er det gått bedre år for år. Vi trodde det skulle bli vanskelig å gjenskape det vi gjorde i OL, men vi klarte det og resultatene i VM i Oslo ble faktisk enda en god del bedre, sier Kristiansen.

Fasiten fra årets VM blir også av det høyst respektable slaget, selv om polske Justyna Kowalczyk er vil ha et ord med i laget i morgen.

(NTB)