Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

McLaren-rapporten:

Gullvinner fra Sotsji-OL har bedt om å få vite om han er nevnt i McLaren-rapporten: - Vil beskytte min ære

Viktor Ahn hevder han ikke har brukt ulovlige stoffer, men blir mistenkt etter McLaren-rapporten del to.

MISTENKES FOR DOPING: Viktor Ahns navn er nevnt av mange etter den siste McLaren-rapporten. Selv vil han vise at han er uskyldig. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix
MISTENKES FOR DOPING: Viktor Ahns navn er nevnt av mange etter den siste McLaren-rapporten. Selv vil han vise at han er uskyldig. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske skøyteløperen Viktor Ahn (31) har tatt kontakt med det internasjonale skøyteforbundet (ISU), der han ber om å få vite om han står på lista over de russiske utøverne som er mistenkt for å ha deltatt i det statlig organiserte dopingregimet i Russland.

9. desember kom del to av McLaren-rapporten. Der kom det fram at over 1000 russiske utøvere skal ha dopingprøver som er tuklet med. 16 prosent av de 1000 utøverne kommer fra vinteridretter, og hele tolv av disse utøverne skal være medaljevinnere fra Sotsji.

Av disse tolv er det to utøvere som til sammen skal ha tatt fire OL-gull. Det er ingen russere i de beste norske øvelsene som tok to gull, og kan følgelig ikke være blant disse to utøverne.

Spekuleres i mulig urene utøvere

Men Viktor Ahn kan være blant utøverne som kan ha vært dopet. Han tok tre OL-gull for Russland i kortbane: 500 meter, 1000 meter og 5000 meter stafett. I tillegg tok han bronse på 1500 meter.

Mange har derfor spekulert i om Viktor Ahn kan være blant utøverne som har deltatt i det statlig organiserte dopingregimet.

Derfor ønsker han nå at ISU forteller Ahn om han står på lista eller ikke. Det skriver den russiske nettavisa Rsport.

Vil beskytte sin egen ære

31-åringen skriver i brevet til forbundet at han mener ISU sitter på den nødvendige informasjonen fra den uavhengige WADA-rapporten om hans angivelige brudd på antidopingreglene.

- Jeg, Viktor Ahn, har som idrettsutøver alltid holdt antidopingkoden og har en helt intolerant holdning til bruk av forbudte stoffer. I forbindelse med informasjonen som nylig dukket opp i media, ønsker jeg å beskytte min egen ære, skriver Ahn i brevet til ISU, og forteller at han godtar avdekking av informasjon av ISU.

Ahn er opprinnelig fra Sør-Korea, og hans egentlige navn er Ahn Hyun-soo. I 2010 var Ahn skadet og kunne ikke delta i OL i Vancouver samme år. Da det ikke lenger var plass til han på kortbanelaget til Sør-Korea etter skaden, ble han russisk statsborger.

USA skal ifølge Business Insider ha forsøkt å kapre Ahn, men Russland ble valgt da de lovet en plass i OL 2014 for den daværende sør-koreaneren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!