Gult er kult i trafikken

Slik blir du sett på sykkelen.

Grønt er skjønt, men ikke i trafikken. Nye tall viser at vi stadig blir flinkere til å kle oss i synlige farger og bruke refleks. 

Som syklist sitter du utsatt til. Mange syklister har i tillegg en relativt tøff stil, og tråkker på i samme fil som både biler og tungtransport.

Med enkle grep kan du minske risikoen for alvorlige ulykker.

Flere kler seg synlig

«Bli sett!» lød det fra Statens vegvesen i deres kampanje i 2006. Kampanjen har gitt resultater. Siden 2005 er vi blitt stadig blir flinkere til å kle oss i synlige farger og bruke refleks. Prosentandelen har økt fra 44 prosent til 56 prosent. I løpet av to år er det en markant økning.

- Folk er blitt mer bevisste på å bruke selvlysende jakker eller vester, og vi merker at etterspørselen er veldig stor, sier Gisela Rørvik i Merida. Hun tror folk generelt er mer bevisste.

- Jeg vet med meg selv at jeg bruker refleksvest mye mer enn tidligere. Vester er veldig synlige. Det ser man når man kjører bil selv, sier Rørvik.

Fluoriserende

REFLEKSVEST: Politiker Erling Folvord, som her deler ut kampanjemateriell sammen med Petter A. Stordalen, har vært smart nok til å ikle seg både sykkelhjelm og gul refleksvest. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
REFLEKSVEST: Politiker Erling Folvord, som her deler ut kampanjemateriell sammen med Petter A. Stordalen, har vært smart nok til å ikle seg både sykkelhjelm og gul refleksvest. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Vi anbefaler syklister å kle seg i fluoriserende farger. Nærmest selvlysende farger er ikke spesielt behagelig for øyet, men det er hele poenget, sier Atle Hunstad, generalsekretær i Norges Bedriftsidrettsforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både klær, sko, hjelm og sekk bør være i godt synlige farger. Slike enkle grep gjør det enklere for bilistene å få øye på deg som syklist.

Smarte råd for smarte syklister

Føl deg aldri for sikker på at du blir sett i trafikken. Et uoppmerksomt øyeblikk kan koste deg dyrt.

- Myke så vel som harde trafikanter plikter å gi tydelige tegn i trafikken. Gjennom øyekontakt med andre trafikanter, får du en bekreftelse på at du er sett, oppfordrer Hunstad.

• Se hvilket utstyr som er påbudt på sykkel

Gult er kult i trafikken