ÅRETS TRØYEHOLDING: Da Tromsø fikk en gyllen kontringsmulighet i 1-1-kampen mot Sandefjord, tok bortelagets Pau Morer saken i egne hender, bokstavelig talt. Spanjolen tok nemlig et skikkelig tak i trøya til Thomas Lehne Olsen, og slapp ikke før tre sekunder senere - etter å ha blitt slept mange meter. Morer slapp unna med gult kort. Video: Fotball ... Vis mer

Eliteserien: Pau Morer, trøyeholding

Gult kort var riktig for trøyeholdinga i Tromsø - det er det som er feil

Når Pau Morers verdensrekord i trøyeholding ikke blir straffet med rødt kort er det bare en ting å si: Sånn kan ikke fotballen ha det.

KAI ERIK STEEN, dommeren i kampen Tromsø-Sandefjord, gjorde alt riktig da han ga Sandefjords Pau Morer gult kort for tredve meter trøyeholding på Alfheim søndag kveld. Han hadde faktisk ikke noe valg og ville fått anmerkning i boka om han hadde gjort det rettferdigheten og fotballfornuften tilsier.

Skulle Steen gitt rødt kort måtte han hatt en hjemmel å henge utvisningen på i kamprapporten som følger alle dommerjobber.

Hva trøyeholding angår, selv av den helt ekstremt usportslige typen, finnes ingen slik åpning.

ET LITE NAPP i motstanders drakt, et solid tak i et sekund eller to, eller som i Pau Morers tilfelle på Alfheim da målet var å stoppe en Tromsø-overgang ti minutter inn i andre omgang - et grep så fast at han selv gikk på rompa og ble hengende etter Thomas Lehne Olsen i flere sekunder uten antydning til å slippe.

Hva fotballens lover og regler angår finnes det ingen forskjell.

En tiendel eller en halv banehalvdel, det er ingen nyanser.

MEN DET BURDE det definitivt være og sånn sett kan forhåpentligvis bildene fra Alfheim bidra til å forandre fotballens regelverk om Norges Fotballforbund og dommersjef Terje Hauge ønsker å gå videre med det og gjøre seg til talsmenn for en regelforandring i fornuftens navn. Jeg mener, gult kort for Morers forseelse er ikke bare meningsløst. Nedfallet av det kan være direkte ødeleggende for fotballen. Så send videoen til FIFAs dommersjef Pierluigi Collina med spørsmålet «kan vi som snakker om respekt og som alltid holder fair play-fanen høyt hevet virkelig leve med at dette bare gir gult kort»".

Jeg tipper svaret blir nei.

Det kan ikke bli noe annet enn nei.

FOR MORERS HANDLING er ikke bare usportslig ganger mange og det verste vi har sett av denne typen forseelser. Den handler også om sabotasje og strider mot alt det fotballen handler om. Han ga seg jo ikke på tørre møkka, Sandefjord-spilleren. Han ble bare hengende. Lehne Olsen skulle stoppes for enhver pris. Og derfor må de regulerende fotballmyndigheter åpne for dommerens skjønn inn i slike tilfeller.

Regelen må endres slik at dommeren gis vurderingsrett til å ta den avgjørelsen en slik situasjon krever.

HOLDINGEN TIL MORER kan i forhold til regelverket sammenliknes med det vi i Norge kaller filming. Det er utsportslig opptreden. Etter boka skal det skal straffes med gult kort. Dommerne har ingen alternativer. Så igjen, dommer Kai Erik Steen gjorde alt riktig i Tromsø.

Det er regelverket han dømmer etter som er feil.