HELOMVENDING: Gunde Svan sier han er ferdig å snakke om OL og har gått videre. Nå håper han at hans svenske landsmenn viser storsinn og gir Northug en mottakelse en verdenscupvinner verdig i Falun til helga. 
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
HELOMVENDING: Gunde Svan sier han er ferdig å snakke om OL og har gått videre. Nå håper han at hans svenske landsmenn viser storsinn og gir Northug en mottakelse en verdenscupvinner verdig i Falun til helga. Foto: Anders Wiklund / SCANPIXVis mer

Gunde ber svenskene hylle Northug i Falun

Slaktet Northug i OL. - Petter er en verdig vinner, sier han nå.

||| (Dagbladet): Å si at han drar inn på fiendtlig territorium blir kanskje en overdrivelse, men Petter Northug er forberedt på en kjølig mottakelse når han i helga går verdenscupavslutningen i Falun.

- Den beste måten å holde meg skjerpet og på tuppa er om jeg hadde fått en pipekonsert i Sverige, sa Petter til Dagbladet etter annenplassen på sprinten i Drammen sist torsdag.

Med tanke på det heller frynsete ryktet 24-åringen har opparbeidet seg i Sverige - der ord som «hån» og «attack» nærmest er blitt synonymt med Northug - vil det heller ikke komme som noen stor overraskelse om det blir enkelte mishagsytringer.

- Har bevist at han kan gjøre det alene
Nå får Petter støtte fra uventet hold. Gunde Svan, mannen som har kritisert Northug mer enn de fleste i vinter, håper inderlig at den norske vinneren av verdenscupen sammenlagt blir godt mottatt i de svenske skoger.

- Jeg håper vi yter ham rettferdighet som den toppidrettsmannen han er, sier Svan til Dagbladet.

- Ser du på ham som en verdig vinner av verdenscupen?

- Ja, ja, absolutt. Han har hatt en veldig bra sesong og tatt store steg. Innvendingen tidligere har jo vært at han måtte ha hjelp for å vinne, men i vinter har han bevist at han kan gjøre det på egenhånd også. Han er absolutt en verdig vinner av verdenscupen. Risikoen er at han fortsetter å utvikle seg, ler Svan.

Uttalelsene står i skarp kontrast til de holdningene Svan var en ambassadør for i OL, da han kom med gjentatte stikk mot Northug.

Svensken frydet seg da Northug ble slått av Marcus Hellner på duathlon etter å ha brukket staven en kilometer fra mål, beskyldte Petter for å nedverdige sine konkurrenter på stafetten, håpet nordmannen skulle «dumme seg ut igjen» på femmila og rundet av gjennom å erklære at han kjenner flere nordmenn som skammer seg over Northugs friske uttalelser.

- Du framsto ikke akkurat som Northug-fan i OL, Svan?

- OL har jeg diskutert ferdig. Nå går vi videre, sier han.

Skryter av Kollen-publikum
Northugs behov for en pipekonsert med tanke på å bli ekstra skjerpet er ikke nødvendigvis like stort nå som det var i Drammen, ettersom han altså sikret sammenlagtseieren i Kollen sist helg.

De svenske løperne var derimot kritiske til det norske publikummet.

KÆM E KONGEN?: Det spørs om Petter Northug våget å dra en gammel klassiker da han hilste på kong Harald etter femmilsseieren i Kollen i helga. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KÆM E KONGEN?: Det spørs om Petter Northug våget å dra en gammel klassiker da han hilste på kong Harald etter femmilsseieren i Kollen i helga. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det er jævlig spesielt. Dette er skisportens Tour de France. De skriker hele tiden at man ser sliten ut. «Er er det stopp, eller?», hører man, sa Johan Olsson til Aftonbladet.

Marcus Hellner hevdet han fryktet angrep fra fulle nordmenn, mens Charlotte Kalla sa at man fikk høre «alt mulig».

Gunde Svan har et ganske annet inntrykk.

- Jeg håper vi kan være like storsinnet mot de norske som dere pleier å være mot oss i Kollen, men jeg vet at vi generelt er dårligere på det enn nordmenn. Det jeg alltid har opplevd i Norge er at dere har vært bedre på å gratulere og hylle vinnere uavhengig av hvilket land de er fra. Derfor har vi svensker likt Nordmarka og Kollen, fordi man får en enorm støtte fra publikum, selv om man er fra Sverige. De hadde ingen problemer med å hylle oss når vi vant. Det syntes jeg var stort, sier han.

Kan jobbe sammen med Petter
I går meldte Trønder-Avisa at Northug skal hjelpe svenskene å få VM til Falun i 2015. Dalarnas Tidninger skriver i dag at også Gunde Svan er tiltenkt en ambassadørrolle, og svensken stiller seg positiv til muligheten for at de to nå kan havne på samme lag. 

- Jeg ble kontaktet like før du ringte, jeg har knapt rukket å se på det. Men jeg var jo med i den nest siste kampanjen deres, men det hadde vært gøy å gå sammen (med Northug).

- Ser du det ironiske i det, i så fall, med tanke på det som har skjedd de siste ukene?

- Det spiller ikke noen rolle for meg, det ville ikke vært noe problem.

- Ser du på Petter som en god ambassadør for et Falun-VM?

- Det er viktig å knytte til seg de store stjernene, så det høres bra ut. Jeg har ikke sett ham gjøre noen tabber i slike sammenhenger.

- Så du tror ikke svensker vil skamme seg over væremåten hans, slik du sa at flere nordmenn gjorde?


- Folk kommer ikke til å koble det til konkurransesituasjonene i det hele tatt, tror jeg, sier Svan.

HAR VUNNET VERDENSCUPEN: Petter Northug er den første norske herreløperen siden Bjørn Dæhlie til å vinne den sammenlagte verdenscupen. I helga får han det synlige beviset på prestasjonen. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HAR VUNNET VERDENSCUPEN: Petter Northug er den første norske herreløperen siden Bjørn Dæhlie til å vinne den sammenlagte verdenscupen. I helga får han det synlige beviset på prestasjonen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer