Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gunde Svan brast i gråt da han fikk spørsmål om datteren (19)

- Jeg skal ikke presse deg, Gunde. Se video.

BRYTER SAMMEN: Etter at Gunde Svan tilsynelatende uanstrengt har snakket om sin egen twar-sykdom i nesten et kvarter, bryter han ut i gråt når programlederen penser temaet inn på datteren Julia (19). Foto: TV 4
BRYTER SAMMEN: Etter at Gunde Svan tilsynelatende uanstrengt har snakket om sin egen twar-sykdom i nesten et kvarter, bryter han ut i gråt når programlederen penser temaet inn på datteren Julia (19). Foto: TV 4 Vis mer

(Dagbladet): I over et år har Gunde Svan slitt med luftveissykdommen twar, som på sitt verste har redusert den gamle langrennshelten til et fysisk vrak (les mer om sykdommen her). 

Det går heldigvis rette veien for 50-åringen, og for kona Marie og datteren Julia, som også er rammet.

I går var Gunde Svan gjest i morgenprogrammet «Efter tio» hos TV 4, der han fortalte åpent om sykdomsforløpet og hvordan det har påvirket livet hans.

Bryter sammen
Alt gikk tilsynelatende på skinner - helt til programleder Malou von Sivers begynte å snakke om Julia Svan, som i likhet med pappa har satset på en karriere som eliteutøver.

19-åringen har ikke vært like syk som Gunde Svan, men syk nok til at karrieren er satt på vent. Og for ham som far har det vært mye verre å se datteren slite med twar, enn det har vært å håndtere sin egen sykdom.

- Du har kjent sterkt for datteren dit, naturligvis, som er en eliteutøver på 19 år og også er rammet..., innleder von Sivers.

- Ja..., er det eneste Gunde Svan greier å stotre fram før han overmannes av følelser og begynner å gråte.

- Ja, Gunde, jeg skal ikke presse deg. Jeg forstår at ingen helt kan fatte hvor tøft dette har vært.

- For min del spiller det ikke så stor rolle, men for hennes del..., sier Gunde gråtkvalt før han må ta en time-out.

- Julia, som nå også er på bedringens vei, trøster programlederen.

- Ja, svarer Gunde, mens han forsøker å samle seg.

- Hun kommer til å gjenoppta treningen?

- Ja, det håper jeg virkelig.

Raserianfall
Sønnen til Gunde Svan har for øvrig sluppet unna sykdommen. Det er gjenstand for en del galgenhumor innad i familien, røpet 50-åringen tidligere i intervjuet.

- Han spøker mye med at vi er svake. Han hadde et eller annet i kroppen sin som gjorde at han klarte seg, sier han.

Svan følte seg dårlig i fem måneder, og oppsøkte lege etter lege, uten å få svar på hva som feilet ham. Derfor var det en lettelse å til slutt få diagnosen.

OGSÅ RAMMET: Gunde Svans kone Marie. Den gamle langrennskongen tror faktisk det har reddet forholdet at begge har vært syke. Foto: Stella Pictures
OGSÅ RAMMET: Gunde Svans kone Marie. Den gamle langrennskongen tror faktisk det har reddet forholdet at begge har vært syke. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det verste var å ikke vite noe, sier han.

- Jeg har aldri opplevd å være så svak, ikke i nærheten. Jeg har hatt 40 grader i feber tidligere, men selv om jeg ikke hadde feber nå, måtte jeg stoppe hvis jeg gikk to etasjer i en trapp, og hente meg inn igjen før jeg gikk løs på neste etasje. Det gjorde noe med selvbildet mitt, det var ikke meg. Iblant kikket jeg på meg selv, og tenkte: «Det kan ikke være meg». Man føler seg plutselig dødelig.

Han røper at han også kunne få raserianfall.

- Når jeg skulle knyte skoene, og lissene ikke la seg slik jeg tenkte, kunne jeg bli illsint. Kona mi har vært fantastisk, hun har heldigvis en forståelse av hvordan det er. Om den ene er syk, og den andre er frisk, ville det vært umulig for den friske å forstå. Om jeg ikke hadde twar, kunne jeg ikke drømt om at hun kunne føle det på den måten. Jeg tror man ville vært ille ute om en var syk og den andre frisk, sier han i «Efter tio».