Gunde Svan-mysteriet kan være løst

Orket ikke engang å rake løv i høst.

PÅ BEDRINGENS VEI: Gunde Svan har oppsøkt en spesialist i Stockholm, som har fastslått at det trolig dreier seg om twar. Fortsatt har den svenske langrennslegenden dårlige dager, men nå føler han at det går riktig vei. 
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
PÅ BEDRINGENS VEI: Gunde Svan har oppsøkt en spesialist i Stockholm, som har fastslått at det trolig dreier seg om twar. Fortsatt har den svenske langrennslegenden dårlige dager, men nå føler han at det går riktig vei. Foto: Anders Wiklund / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Det var en urolig Gunde Svan som i november fortalte svensk media at han gjennom 15 uker hadde slitt med sykdom, uten at legene greide å finne ut av hva som var galt.

Langrennslegenden sleit med en fæl hoste, følte seg utmattet og måtte trekke seg fra deltakelsen i den svenske utgaven av Mesternes mester.

- Jeg har ikke kunnet jobbe eller trene. Jeg orker ikke engang å rake løv - da blir jeg sliten og andpusten med en gang. Det føles som om jeg bare har en brøkdel av lungekapasiteten igjen, forklarte han.

Føler seg bedre
Nå tyder mye på at en spesialist i Stockholm har løst sykdomsgåten.

- Jeg har konsultert en lege som har jobbet mye med twar. Han har kikket på de gamle prøveresultatene og undersøkt meg, og han tror det er twar. Man kan tydeligvis tolke prøvesvarene på ulike måter. Jeg er nå satt på antibiotika, og i midten av januar får jeg vite om det hjelper - og om det virkelig er twar, sier Svan til Expressen.

Han forteller imidlertid at det går den rette veien, og at han føler seg piggere enn tidligere.

Tilbakeslag
Twar er en luftveisinfeksjon som gjerne starter med sår hals og heshet. Deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn. I noen tilfeller kan tretthetssymptomene vare i flere år.

Svan er optimist, selv om han fortsatt har dårlige dager.

- Jeg har vært ute og gått på ski et par dager, og ut fra omstendighetene har det føltes bra. Det går sakte men sikkert den rette veien, selv om jeg har hatt et par tilbakeslag. Jeg hadde ett for noen uker siden. Og et sist mandag, da jeg ble veldig slapp, sier Svan.