Gunde Svan overrasket over Klæbos valg: - Voksenpoeng

I et eksklusivt intervju med Dagbladet roser Gunde Svan «arvtakeren» Johannes Høsflot Klæbo, en gutt han ser flere likheter til, men også kontraster. Samtidig er han bekymret for svensk herrelangrenn.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Gunde Svan har ankommet Seefeld - VM-kongen fra sist VM på ski ble arrangert her, i 1985.

Og for en timing for den 57 år gamle svenske langrennslegenden, en av tidenes største i svensk idrettshistorie og verdens beste langrennsløper på 1980-tallet.

For i går kom æresgjesten rett til medaljeseremonien på lagsprinten - og fikk æren av å dele ut blomstene på blomsterseremonien da Stina Nilsson og Maja Dahlqvist sørget for svensk VM-gull, det første i mesterskapet.

«Gunde, Gunde, Gunde», ropte den svenske fansen. Selv ikke de nye gulljentene kan måle seg med statusen til legendariske Gunde Svan.

I møte med Dagbladet to timer etter seansen, smilte han fra øre til øre.

- Jeg husker godt sist gang det var VM her. Alt er forandret, sier Gunde Svan til Dagbladet og ser seg rundt.

Sporten er også i stor forandring. Johannes Høsflot Klæbo ligger an til å bli den nye VM-kongen i Seefeld, men vinner skirenn på en helt annen måte enn det Svan gjorde her i 1985.

Svan om Klæbo

- Ser du likheter mellom deg og Johannes, Gunde?

VM-KONGE: Johannes Høsflot Klæbo er i rute til å bli VM-konge i Seefeld med to gull så langt. I 1985 ble Gunde Svan VM-kongen samme sted. Svan ser flere likheter mellom dem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VM-KONGE: Johannes Høsflot Klæbo er i rute til å bli VM-konge i Seefeld med to gull så langt. I 1985 ble Gunde Svan VM-kongen samme sted. Svan ser flere likheter mellom dem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ja, jeg gjør jo det. Klæbo slo igjennom veldig ung, akkurat om meg. Men han har en fart som jeg aldri kunne vært i nærheten av, uansett hvor mye jeg hadde trent på, sier Svan til Dagbladet, og legger til:

- Jeg er glad jeg ikke konkurrerer mot Klæbo, slik sporten er i dag. Den har forandret seg mye. Jeg vant renn på en helt annen måte.

Langrennslegenden er imidlertid overrasket over at Klæbo valgte å gå VM-tremila lørdag, midt mellom sprinten og lagsprinten, der for eksempel Sverige hadde en klar filosofi på at ingen fikk gå både lørdag og søndag.

Svan overrasket over Klæbos valg

Derfor valgte Calle Halfvarsson og Viktor Thorn å stå over tremila. Det samme gjorde for eksempel også Francesco De Fabiani for å lade opp sammen med Federico Pellegrino til lagsprinten. Men bare Norge hadde egentlig bredde nok til å tillate seg å gjøre dette. Likevel valgte landslagsledelsen annerledes.

- Jeg syns det ser ut som om Johannes har så mange kvaliteter, og selv om jeg ble litt overrasket over at han gikk tremila i det hele tatt, har han i hvert fall vett på å gi opp løpet når det ikke går. At han ikke bare kjører på for å gjøre det så bra som mulig, for det ville jeg gjort. Jeg ga aldri opp et løp. Der brente jeg jo energi helt unødvendig. Så det er voksenpoeng til Johannes når han gjør det han gjorde på tremila, sier Svan til Dagbladet.

- Det var debatt om han burde gå i forkant også, det kan ikke ha gjort den avgjørelsen lettere?

Afterski #5: Gull og bronse til Norge, gledestårer og musikknyheter. Dette og mye mer i den femte utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Nei, det kreves litt for å gjøre det, og det ser man sjelden i en så ung person.

- Tror du det er sant at en toppidrettskarriere varer i ti år?

- Jeg vet ikke, men det kan nok være noe i det. For Johannes' del, om du har vunnet tilstrekkelig mye, så kommer du til et sted der du vet hvordan det smaker og du vet hva som kreves, og så skal du gjøre det en gang til. Da begynner man å tenke på hva forskjellen er om man har ti eller tjue gull, og allerede der begynner motivasjonen å gå i feil retning. Da er det vanskelig å betale den prisen som kreves for å gjenta suksessen.

Bekymret for svensk herrelangrenn

De svenske langrennsjentene er bedre enn noensinne, til tross for litt stang ut i mesterskapet med fallene til Dahlqvist og Jonna Sundling i sprintfinalen torsdag, og sykdommen til skiprinsessen Ebba Andersson.

Verre er det med gutta. Calle Halfvarsson og Viktor Thorn har også hatt stang ut med stavbrekk, sykdom, uhell og feilslåtte taktiske valg. Men framfor alt viser resultatene de siste sesongene, ikke minst den inneværende, at svensk herrelangrenn aldri har vært lenger unna enn storhetstida til Gunde Svan og co.

Afterski #4: For en dag i Seefeld! To gull, irritert russer og mye mer snacks. Se den fjerde utgaven av Dagbladets eget ski-VM-program nå. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

Da norsk herrelangrenn hadde en liten bølgedal etter at Thomas Alsgaard, Frode Estil og flere stjerner ga seg, med Petter Northug som den eneste som vant individuelle gull, gjorde de et overraskende grep:

Martin Johnsrud Sundby og co. begynte å studere og kopiere det Marit Bjørgen, Therese Johaug og de kvinnelige essene hadde så stor suksess med. Det ga resultater, og nå er herrene hakket bedre enn kvinnene igjen, totalt sett.

- Kan vi se noe liknende i Sverige, altså at Calle Halfvarsson forsøker å lære av Ebba Andersson og Charlotte Kalla?

- Hvorfor ikke? Alt er mulig, selv om jeg er usikker på om det er den riktige resepten for gutta å kopiere jentene, sier Svan til Dagbladet.

- Etterveksten i svenske herrelangrenn er ikke så bra, men vi står i et generasjonsskifte der, og så har vi et svensk damelag som kanskje aldri har vært sterkere enn nå. Bekymrer deg at generasjonsskiftet på herresiden har vart så lenge?

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer

- Jo, det gjør det. Jeg har ikke noe svar på hva det skyldes, for jeg ser det samme hos tyskerne og italienerne. Det er mange nasjoner som har hatt noen få gode, men som har tynn ettervekst når de har lagt opp. Men vi er jo litt misunnelige på Norge, for vi har ikke den bredden å ta av. Det er ikke så mange som banker på døra og vil inn i Sverige.

- Hva kommer det av?

- Ishockey sluker jo mange talenter i Sverige. Innebandy og mange andre sporter tiltrekker seg unge som er klare for å gjøre en jobb. Det går ikke å bare løse en billett i langrenn og tro at du skal lykkes, du er nødt til å gjøre den tunge jobben. Det i seg selv gjør at det er tøft å få like mange med, sier Svan.

- Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men jeg tipper det ikke er så ulikt det vi ser i Sverige nå, nemlig at konkurransen om de små guttene og jentenes tid står mot iPaden og en stillesittende livsstil. Det er ingen fordel om du skal satse på langrenn, i hvert fall. Både tyskerne og italienerne jeg har snakket med sier det samme, de generasjonene som kommer utenfra nå er veldig mye dårligere trent når de kommer på juniorlandslagene enn de var for ti år siden.

Afterski #3: Dagbladet TVs eget ski-VM-program er ute med tredje utgave. Se og nyt! Programleder: Øyvind Godø. Video/regi: Kristoffer Løkås. Vis mer

Får overrasket Kalla til å stoppe

Så kommer plutselig Charlotte Kalla forbi.

Og stopper opp.

- Lykke til Charlotte, sier Svan til den svenske langrennsstjerna.

Kalla blir tydelig overrasket over å se selveste Gunde Svan og stopper opp.

- Har du fått sol? spør Svan.

Svan skryter videre av Kalla.

- Charlotte er veldig ydmyk og god jente. Hun er fryktelig sterkt fokusert når det gjelder. Når formen er god, er det ikke mye som kan stoppe henne, sier 57-åringen til Dagbladet.

- Hvem er tidenes største langrennsløper?

- Bjørn Dæhlie har flere gull enn meg. Petter Northug er også oppi der, men jeg har aldri vært god på å telle medaljer og statistikk.

Se hvordan Gunde Svan reagerer nå Charlotte Kalla kommer - og Kallas reaksjon på Svans ankomst - her:

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer