JUBLET FOR GULL: Julia Svan (til venstre) kronet et sterkt comeback i junior-VM med å gå til topps på stafetten i går. For bare noen måneder siden kunne hun ikke trene på grunn av et tilbakefall etter twar-sykdommen, som ødela hele fjorårssesongen. Foto: FIS
JUBLET FOR GULL: Julia Svan (til venstre) kronet et sterkt comeback i junior-VM med å gå til topps på stafetten i går. For bare noen måneder siden kunne hun ikke trene på grunn av et tilbakefall etter twar-sykdommen, som ødela hele fjorårssesongen. Foto: FISVis mer

Gunde Svan synes dette overgår alt han har gjort

Sykdomsherjet datter tok VM-gull i går. - Jeg hadde aldri vært i nærheten.

(Dagbladet): For tre og en halv måned siden gråt Gunde Svan sine modige tårer på TV, da han fikk spørsmål om twar-problemene til datteren Julia (19).

Hennes langrennskarriere ble satt kraftig tilbake av luftveissykdommen, som ødala hele fjorårssesongen og spolerte mye av oppkjøringen til årets sesong.

Men tross alle vanskelighetene markerte 19-åringen seg meget positivt under junior-VM i Liberec sist uke.

Holdt motet oppe
En niendeplass og sjetteplass ble i går kronet med stafettgull, etter at Julia Svan hadde levert en sterk førsteetappe og sendt laget ut noen tiendeler bak lederlaget.

Hjemme i Sverige satt Gunde Svan og fulgte med foran dataskjermen. Han fikk ikke lov av datteren å være med til Liberec - og det skjønner han godt.

- Min egen erfaring var at det ble enda mer å tenke på når foreldrene var med. Julia skal ha fokus på seg selv, og ikke oss. Men jeg skal ikke stikke under en stol at det hadde vært fint å kunne se det. Å følge løpet over internett blir ikke det samme, du ser bare tidene som dukker opp. Det blir annerledes å sitte hjemme, sier Svan til Dagbladet.

Det var uansett et lite offer i den store sammenhengen. Den tidligere storløperen, med fire OL-gull og sju VM-gull på CV-en, hadde aldri drømt om at datteren skulle hevde seg internasjonalt så kort tid etter sykdommen.

Og han er overbevist om at han ville vært sjanseløs på det samme, om han var i hennes sko på samme alder.

- Den sterkeste prestasjonen er at hun holdt motet oppe da tilbakeslaget kom, sier han.

Panikk over forkjølelse
I slutten av september/tidlig oktober slo nemlig sykdommen til på ny, som holdt henne ute av spill i ytterligere halvannen måned.

- STØRRE ENN DET JEG HAR GJORT: Gunde Svan fastslår at han ville vært sjanseløs på å takle motgangen så godt som datteren Julia. 
Foto:  Jonas Ekströmer / SCANPIX
- STØRRE ENN DET JEG HAR GJORT: Gunde Svan fastslår at han ville vært sjanseløs på å takle motgangen så godt som datteren Julia. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer

- Likevel holdt hun humøret, motivasjonen og engasjementet oppe. Det er det som har imponert meg mest. Selv hadde jeg aldri vært i nærheten av å takle motgang over så lang tid. Jeg fikk panikk bare jeg var forkjølet i en uke. Var jeg forkjølet i to uker, var det katastrofe, sier Gunde Svan.

- Hvordan rangerer du hennes prestasjon i junior-VM med dine egne prestasjoner?

- Dette blir noe helt annet, det er større nå. Det er barnet ditt. Det går ikke engang an å sammenligne, sier Svan.

Bruker Bjørgen som eksempel
Han trekker fram Marit Bjørgen som et annet eksempel på en utøver som har opplevd mye motgang, for deretter å slå hardt tilbake. Den ballasten kommer til å gjøre datteren til en enda bedre skiløper enn hun ville vært uten sykdomsproblemene, tror han.

- Du får et annet perspektiv. Jeg merker det på Julia, det er ikke noen katastrofe om hun er forkjølet en uke. Det blir en annen innstilling til det å være frisk og sette pris på det. Det gjelder ikke bare i skisporet, men i hverdagen generelt. Man setter mer pris på de små tingene.

Nå skal han passe på at Julia ikke blir for ivrig og trener for hardt etter oppturen.

- Hun er et stykke etter med tanke på at hun mangler et år med trening. Det er farlig å ville for mye for tidlig. Hun må få et skikkelig grunnlag, og på sikt må det hentes inn et eller annet sted. Hun må ikke bli for ivrig, sier han.

Friskmeldt
Det var i frokostprogrammet «Efter tio» at Gunde Svan brast i gråt da programlederen begynte å snakke om datterens twar-sykdom.

Han og kona Marie har selv vært rammet, i enda sterkere grad, men det har vært langt sårere for ham å se sitt eget barn ha det tøft.

Overfor Dagbladet innrømmer han at reaksjonen kom helt uventet også på ham.

BRAST I GRÅT: - Jeg var ikke forberedt på å reagere så sterkt, sier Gunde Svan til Dagbladet om tårene på svensk frokost-TV, da han skulle snakke om datterens sykdomsproblemer. Foto: TV 4
BRAST I GRÅT: - Jeg var ikke forberedt på å reagere så sterkt, sier Gunde Svan til Dagbladet om tårene på svensk frokost-TV, da han skulle snakke om datterens sykdomsproblemer. Foto: TV 4 Vis mer

- Jeg var ikke forberedt på å reagere så sterkt, jeg trodde jeg var mer mentalt forberedt. Men jeg har vært med gjennom hele reisen og vet eksakt hva hun har gått gjennom.

- Hvordan går det med deg og kona?

- Vi er friske og ute på ski nesten hver dag. Livet går sin vanlige gang. Formen er på vei tilbake, sier Gunde Svan.