Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gunde Svans datter ble vraket fra landslaget etter mystisk sykdom. Nå er hun tilbake igjen

- Føles som om jeg begynner på nytt igjen.

NEDE FOR TELLING: Julia Svan, her etter en etappe i Tour de Ski i januar 2014, har slitt med å finne veien tilbake til skisporet etter langvarige pusteproblemer. Nå tror hun at hun er der hun var før sykdommen satte henne ut.
Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix
NEDE FOR TELLING: Julia Svan, her etter en etappe i Tour de Ski i januar 2014, har slitt med å finne veien tilbake til skisporet etter langvarige pusteproblemer. Nå tror hun at hun er der hun var før sykdommen satte henne ut. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du kan godt si at Julia Svan har mye å leve opp til. Man er ikke datteren til en skilegende, samtidig som man selv satser knallhardt på langrenn, uten at forventningene skrus opp noen hakk ekstra.

Men så har ikke løypene Julia har gått vært like godt oppkjørt alltid. Først fikk hun twar-virus i to runder, før hun vinteren som gikk nærmest ga opp langrenn fullstendig.

Lungene hennes ville ikke være med på hardkjøret, og hele åndedrettet var en eneste stor slimpose.

- Det bare stopper når jeg puster, sa Svan da, og fryktet at karrieren var over.

Tilbake
Det fryktet de nok i det svenske skiforbundet også, for foran denne sesongen var ikke Julia Svan å se i verken landslagstroppen eller på rekruttlaget. Hun hadde rett og slett ikke prestert noe som helst de siste sesongene.

Nå står hun helt på egne bein, satser videre gjennom langrennslinja på Skihøyskolen i Dalarna i den svenske VM-byen Falun, og har ikke kjent seg bedre siden hun vant gull i junior-VM i 2013, forteller hun til den svenske avisa Expressen.

- Nå kjennes det ut som om jeg er tilbake til der jeg var før jeg ble syk, sier Julia.

Gunde Svans datter forteller at veien dit har vært knalltøff, og at da det sto på som verst med pusteproblemene sist vinter hadde hun to valg.

Enten kunne hun legge seg ned på sofaen og hvile seg frisk, ellers kunne hun trene på ting hun fant glede i.

Du kan jo gjette hva hun valgte.

Vil ikke bli skuffa
- Da, når man finner tilbake til gleden, grunnen til at jeg i det hele tatt holder på med dette her, så får man ny kraft og energi til å bli frisk og komme seg ordentlig i balanse igjen. Det var en stor del av det, å slippe alt stresset og presset, sier Julia til Expressen.

I vinter har hun satt seg som målå gå skirenn. Ikke mer, ikke mindre. Så får hun ta alt som eventuelt følger med suksess i de rennene hun går når det kommer.

- Jo bedre det går, dessto flere drømmer og mål får jeg. I år har jeg ikke satt meg så høye mål for ikke å bli skuffa. Det føles litt som om jeg begynner på nytt igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!