Gunde Svans kone og datter rammet av samme mystiske sykdom

- Har samme symptomer.

SYKE: Legene tror Gunde Svan er rammet av luftveissykdommen Twar. Nå er også kona Marie og datteren Julia blitt syke.Foto: Stella Pictures
SYKE: Legene tror Gunde Svan er rammet av luftveissykdommen Twar. Nå er også kona Marie og datteren Julia blitt syke.Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): I romjula fortalte Gunde Svan at mysteriet rundt hans langvarige sykdom kunne være løst. Langrennslegenden slet med fæl hoste, og var så utmattet at han ble andpusten av å rake løv.

En spesialist i Stockholm trodde han løste gåten: Svan var trolig rammet av luftveisinfeksjonen Twar.

Nå forteller Svan at familien hans også ble syke.

- Marie (kona) ble syk omtrent tre uker etter meg, og Julia (datteren) litt senere. De har samme symptomer, sier skilegenden til Aftonbladet.

Datteren skitalent
Twar er en luftveisinfeksjon som gjerne starter med sår hals og heshet.

Deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn. I noen tilfeller kan tretthetssymptomene vare i flere år.

- Julia har kanskje klart seg best, men hun har jo vært syk. Og hun har blitt rammet hardest som ung og rastløs med en skikarriere. Vi som er eldre har jo god tid til å vente, sier Gunde Svan.

- Og ha en toppsommer og den beste treningshøsten noensinne, og så måtte sette seg og se lagvenninnene konkurrere på tv er ikke lett. Det er fantastisk at hun har klart å holde humøret oppe, jeg hadde aldri tatt det like bra, sier Svan.

Går rette veien
49-åringen selv har merket bedring, men er fortsatt ikke frisk. Svans 15-årige sønn Ferry har klart å unngå sykdommen.

- Det er sånt som skjer at Marie og Julia blir smittet. Det er vel ingenting man kan styre. Men jeg er glad for at Ferry har klart seg, han er jo midt i skolegangen, sier Svan til Aftonbladet.

- Jeg har sluttet å tenke på nøyaktig når jeg skal bli frisk, for å orke dette. Det går rette veien, og vi får antibiotika som virker. Det går framover, selv om det går langsomt, sier Gunde Svan.