TALLET ER TI: Gunn-Rita Dahle Flesjå (42) jubler for sitt tiende VM-gull, i ettermiddag. Foto: Furusjoenrundt.no
TALLET ER TI: Gunn-Rita Dahle Flesjå (42) jubler for sitt tiende VM-gull, i ettermiddag. Foto: Furusjoenrundt.noVis mer

Gunn-Rita etter nok et VM-gull som mamma: - Forstår godt om Marit legger opp

Tøft å satse som mor.

(Dagbladet): Gunn-Rita Dahle Flesjå syklet i dag inn til sin tiende VM-tittel i karrieren da hun vant maratonøvelsen i det italienske alpinstedet Val Gardena.

42-åringen la opp det knalltøffe løpet med 3400 høydemeter perfekt, og knuste konkurrentene i den 60 kilometer lange løypa.

Hun kom helt alene til mål, og vant foran danske Annika Langvad og tyske Sabine Spitz etter tre- og en halv time på sykkelen.

- Det er helt rått å få oppleve nok en VM-tittel. Dette var en av de aller tøffeste løypene jeg har syklet i et VM. Med så mange høydemeter ble det ganske ekstremt, med noen knalltøffe utforkjøringer. Når det er sagt, det var en løype som passer en Gunn-Rita i superform veldig godt, sier Gunn-Rita Dahle Flesjå til Dagbladet på telefon fra Italia.

Toppidrettsmamma Gunn-Rita vant sitt første VM-gull allerede i 2002, og har rukket å bli 42 år. Hun og ektemannen Kenneth Flesjå har sønnen Bjørnar (6) sammen.

Rogalendingen vet med andre ord alt om hvordan det er å leve som toppidrettsutøver og mamma. Tirsdag denne uka røpet langrennsdronningen Marit Bjørgen (35) at hun er gravid, noe Gunn-Rita gleder seg stort over.

- Jeg ble veldig glad da jeg leste det. Jeg ønsker henne lykke til, sier Gunn-Rita til Dagbladet.

Satser videre Bjørgen sa tirsdag at hun ønsker å fortsette karrieren som mor, og satse mot VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang i 2018.

SKAL BLI MOR: Marit Bjørgen (35) røpet tirsdag denne uka at hun venter barn med Fred Børre Lundberg i desember. Foto: Bjørn Langsem
SKAL BLI MOR: Marit Bjørgen (35) røpet tirsdag denne uka at hun venter barn med Fred Børre Lundberg i desember. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg har jo vært inne på det at jeg skulle legge skia på hylla når jeg skulle få barn. Men så har jeg følt på det at jeg fortsatt har motivasjon til å gå på ski og syns det er vanvittig artig, og så er det jo det at jeg er 35 år. Skulle man finne et tidspunkt så er det jo nå, for så er det Lahti og OL i 2018. Hvis man fortsatt syns det er artig å gå på ski så er det kjedelig å ta dette i et mesterskapsår, sa Bjørgen til Dagbladet.

Gunn-Rita håper Bjørgen gjør som henne selv - satser videre som mamma - men kommer samtidig med en liten advarsel:

- Jeg forstår veldig godt om Marit ikke satser videre. Å få barn er større enn den største seieren du kan vinne som toppidrettsutøver, og for en del forandrer mye seg etter at de får barn, sier hun.

- Har det vært vanskelig for deg å motivere deg etter at dere fikk Bjørnar?

- Nei, for meg har det ikke det, men jeg vet at andre har slitt med det. Det er veldig indivuelt.

Fant det rette nivået 42-åringen ble klokket i mål til tiden 3.34.13 i dag og slo med det sølvvinner og regjerende verdensmester Annika Langvad fra Danmark med godt over tre minutter.

Hun forteller at mye handlet om å finne den perfekt belastningen i den knalltøffe løypa i Italia.

TUNGT: Gunn-Rita var godt over snittet sliten etter å ha knust konkurrentene i den knalltøffe løypa i Nord-Italia. Foto: Furusjoenrundt.no
TUNGT: Gunn-Rita var godt over snittet sliten etter å ha knust konkurrentene i den knalltøffe løypa i Nord-Italia. Foto: Furusjoenrundt.no Vis mer

- Det var snakk om en hårfin balanse. Hvis jeg hadde kjørt for hardt, så ville jeg gått ordentlig over streken. Jeg følte at jeg traff akkurat. Det var flere ganger underveis at jeg måtte roe meg selv for å være sikker på at kom opp det siste fjellet, sier hun.

- Var det like mye en taktisk triumf?

- Taktikken hadde i hvert fall mye å si. Kenneth og jeg har gått gjennom løypa noen ganger. Vi visste godt hvor jeg måtte utnytte styrkene mine. Planen var å å forsøke å få en liten luke, og så kjøre styggfort den siste utfordelen. Det fungerte, sier en lykkelig verdensmester.

- Er blitt gammel Dagens VM-gull var Gunn-Ritas sjette i maraton. Hun har også fire VM-gull på rundbane. I tillegg til det har hun åtte EM-gull og ett OL-gull fra rundbanerittet i Athen i 2004.

- Hvordan rangerer du dette gullet?

- Det er så å si umulig å si. Jeg er blitt verdensmester i dag, så akkurat nå føles det ut som noe av det aller største. Jeg er jo blitt gammel, selv om jeg ikke føler det sånn selv.

- Hva betyr dette med tanke på satsingen mot OL i Rio neste sommer?

- Det er en stor motivasjon å få ta på seg regnbuetrøya igjen. Rio er veldig lenge til. Og i 2016 er det mange andre ting vi satser på også.

Verdenscup neste helg Det blir ikke noen voldsom feiring på Gunn-Rita og teamet hennes i kveld. Allerede neste helg er det verdenscup rundbane i sveitsiske Lenzerheide. Dahle Flesjå er nummer to sammenlagt i verdenscupen etter å ha innledet sesongen med to andreplasser.

- Det blir uansett en liten feiring i kveld. Vi har et dyktig norsk lag her nede, pluss venner og familie. Det blir en god middag her, sier verdensmesteren til Dagbladet.