Gunn-Rita til topps i maraton-VM

Vant i utklassingsstil.

Gunn-Rita Dahle Flesjå satset alt i den siste utforkjøringen, kjørte fra ledermotorsyklene og vant en suveren seier i maraton-VM i terrengsykling.

Det var hennes fjerde VM-seier i maraton og den åttende totalt. Nå er hun tilbake igjen for fullt etter å ha slitt med mange og store problemer det siste året.

Men seieren kom ikke gratis. Hun slo til etter cirka en times kjøring og sikret seg en stor ledelse på de hardeste konkurrentene, men i det siste fjellet, tapte hun nesten hele forspranget.

Før den siste utforkjøringen på vel en mil ledet hun ikke med mer enn 15-20 sekunder. På toppen ga hun alt. Tråkket til så det suste, tok igjen ledermotorsykkelen og kjørte som en villmann. Det ga VM-seier over finske Pia Sundstedt med over tre minutter.

- Dette er noe av det største vi kjører. I VM-rittet her i Italia ble jentene sendt ut i over 3000 høydemeter med klatring. Vi visste det ville bli tøft. Derfor har vi ligget her i to uker og trent spesielt på utforkjøringene. Det gjorde susen, sa ektemann og trener Kenneth Flesjå til NTB etter triumfen.
Helt tom
- Jeg tapte over tre minutter til dem som kom bak meg opp det siste fjellet. Da gikk jeg helt tom. Det var så vidt jeg klarte å flytte beina og få i meg mat. Ledelsen min på toppen, før vi skulle starte på den siste utforkjøringen, var ikke stor, men jeg satset alt.

- Det gikk unna i den siste utforkjøringen. Så fort gikk det at jeg rett og slett kjørte forbi ledermotorsykkelen. Han som kjørte den fikk skikkelig kjeft etterpå, men det kunne ikke jeg ta hensyn til, sa Gunn-Rita selv til NTB.

- Jeg kan ikke si annet enn at dette er noe av det råeste jeg har oppnådd og vært med på noen gang. Jeg er tilbake for fullt, og det sier seg selv at det er en herlig følelse å vinne, sa hun.

- Jeg hadde en veldig god følelse fra start til mål, og nå kommer jeg til å rette alt fokus mot det som skal skje i Beijing 22. august. Det betyr at vi reiser hjem for å trene litt nå. Deretter kommer jeg til å lade opp til OL-løpet med to verdenscupritt i Canada, sa Gunn-Rita Dahle Flesjå lørdag.


Utfor
- Planen var at Gunn-Rita skulle satse alt i utforkjøringene. Derfor tok hun det litt rolig i den første stigningen. Da var det sju ryttere som var samlet på toppen.

- Gunn-Rita eksploderte i det det begynte å gå nedover, og hun sikret seg raskt en ledelse på over halvminuttet til dem som kom bak. Hun visste at hun måtte ha en kraftig ledelse til de andre før hun begynte på den siste stigningen, forklarte Kenneth Flesjå til NTB.

BUNNSOLID: Gunn-Rita Dahle Flesjå leverte varene under dagens maraton-VM i terrengsykling i Italia. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
BUNNSOLID: Gunn-Rita Dahle Flesjå leverte varene under dagens maraton-VM i terrengsykling i Italia. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

Dahle Flesjå slo til etter cirka en times sykling, og før den siste stigningen startet, hadde hun en ledelse på dem som kom bak med over tre minutter. Men ledelsen skrumpet i det siste fjellet.

- Det skilte ikke mer enn 15-20 sekunder ned til dem som kom bak på toppen av det siste fjellet, sa Kenneth Flesjå som var imponert over den kjøringen og innsatsviljen kona viste i de siste bratte utforkjøringene ned mot mål.

Finlands Pia Sundstedt klarte sølvet, men ble slått av den norske OL-favoritten med over tre minutter. Tyske Sabine Spitz klarte bronsen, men hun ble slått av Gunn-Rita med godt over fire minutter.

(NTB)

Gunn-Rita til topps i maraton-VM