Gus Kenworthy kan gjøre OL-historie:

Gus (26) kan bli den første åpne homofile mannen i OL:
- Vi ble kalt «skihomser»

- Jeg ønsker å gjøre det bra for LHBT-samfunnet. Jeg vil være deres sportsfyr. Jeg vil til OL og ta en medalje for det samfunnet.

TOK OL-SØLV: Gus Kenworthy tok OL-sølv i Sotsji i 2014. Ett år etter kom han ut av skapet. Foto: Antonin Thuillier / AFP Photo / NTB Scanpix
TOK OL-SØLV: Gus Kenworthy tok OL-sølv i Sotsji i 2014. Ett år etter kom han ut av skapet. Foto: Antonin Thuillier / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg omfavner det. Jeg valgte en offentlig plattform for å komme ut fordi jeg ville gjøre en forskjell, sier Gus Kenworthy til Time på spørsmål om hvordan det kan bli å være tidenes første åpne homofile mann til å konkurrere under vinter-OL.

Den amerikanske freeskieren tok sølv i slopestyle i OL i Sotsji for tre år siden, men kom først ut av skapet ett år seinere.

I Russland var det flere som var kritiske til de homofiles rettigheter, men det amerikanske landslaget fikk beskjed om at de var der for idrettens skyld. Det likte ikke Kenworthy.

- Jeg lagde en stor greie ut av det. «Det er ikke rettferdig i det hele tatt. Alle har rett til sine egne meninger. Jeg synes vi ikke skal dukke unna spørsmål hvis vi har sterke meninger om noe», husker Kenworthy at han sa under landslagets medietrening.

Én lagkamerat fikk med seg opptrinnet.

- I det øyeblikket falt nok brikkene på plass for ham. Jeg sa det til ham rett etter Sotsji. Han sa: «Vi har ventet på at du skulle fortelle det».

- «Skihomser»

Året etter Sotsji-OL gikk han offentlig ut med sin legning i et intervju med ESPN.

- Når du er i skapet så bygger du det å komme ut til å være denne fryktelige tingen. Jeg tenkte på de verste scenarioene i hodet mitt. Jeg husker jeg satt i bilen og gråt på parkeringsplassen under X-games. Jeg tenkte: «Jeg orker ikke å være i en sport hvor jeg ikke kan være meg selv. Jeg skammer meg», sier Kenworthy til BBC.

Kenworthy beskriver skimiljøet som et vanskelig sted å være homofil.

TOK BRONSE: Gus Kenworthy under X-Games i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TOK BRONSE: Gus Kenworthy under X-Games i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det var snowboardere som kalte oss «skihomser». Det opprørte meg, og jeg tenkte: «Gud, hvis jeg kommer ut så kommer jeg til å leve opp til den stereotypen som de har gitt oss».

Hvis det skjedde noe med negative fortegn under arrangementer - enten det var dårlig vær eller en svak dommeravgjørelse - så var det «gay».

Ble nedringt

Kenworthy fryktet at det å komme ut ville føre til at han mistet sponsorer, at dommerne kom til å være mer kritiske, samt at lagkameratene ville føle seg villedet.

Hva ville de som hadde bodd med ham på samme hotellrom si da de nå visste at han var homofil?

Saken fortsetter under lenken.

Kenworthy fryktet det verste - han tok til og med bilder av antall følgere han hadde på sosiale medier for å se hvor mange som kom til å slutte å følge ham.

Heldigvis ble bekymringene gjort til skamme.

- Det var helt vilt. Telefonen min sluttet ikke å ringe. Folk i miljøet som hadde spøkt med ting og sagt «soper» eller noe annet til meg, ringte meg og sa at de hadde ingen anelse og de beklagde hvis de hadde sagt noe sånt. De hadde hatt skyldfølelse hele morgenen. Jeg gråt da jeg fikk alle disse beklagelsene.

- «Ta livet ditt»

Reaksjonene har derimot ikke vært utelukkende positive. På Instagram har han blant annet lagt på et filter slik at meldinger med ord som «homse» eller «soper» ikke skal dukke opp.

Fra den yngre generasjonen av skiløpere - som Kenworthy trodde var «ny» nok til å akseptere ham - har han fått hatefulle meldinger.

- Jeg fikk meldinger som: «Du burde ta livet av deg selv, din dritt. Jeg bryr meg ikke om hva historien din er», eller «Ingen brydde seg om deg før du kom ut av skapet», sier Kenworthy til Time.

Optimistisk før OL

I februar starter OL i Sør-Korea. Der kommer Kenworthy etter all sannsynlighet å representere USA.

Sponsorene som Kenworthy fryktet han kom til å miste, står nå sterkere ved 26-åringens side enn noensinne.

- Jeg ønsker å gjøre det bra for LHBT-samfunnet. Jeg vil være deres «sportsfyr». Jeg vil til OL og ta en medalje for det samfunnet.

Om sine ambisjoner sier han til amerikanske NBC:

- Å få en medalje i begge disipliner i Pyeongchang ville vært en drøm som gikk i oppfyllelse. Men jeg tror, hvis jeg skal være ærlig, at fokuset mitt er på halfpipe siden jeg allerede har en medalje i slopestyle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer