«Gutan» rett til topps

TROMSØ (Dagbladet): Tromsø- Brann 2- 0. De færreste regnet med at Tromsø skulle ligge helt i toppen av årets serie, men etter to runder er det nettopp der de er. - Jeg er overrasket over at vi ligger helt øverst, sier trener Terje Skarsfjord.

- Det er tidlig å trekke noen konklusjoner, men vi har møtt tøff motstand. - Vi har et godt utgangpunkt og ser fram til de neste kampene mot Viking, RBK og Molde, sier Skarsfjord.

- Er den noen spesielle spillere du vil framheve?

- Det defensive spillet er det som har fungert best så langt. - Ting tyder på at vi var undervudert før årets sesong.

Overrasket trener

- Likevel er jeg overrasket over at vi ligger helt øverst.

Skarsfjord var stolt som en hane etter triumfen som sendte TIL til tabelltoppen. «Gutan» har fått en bedre start enn på mange år, de kjemper som løver og nekter å gi opp en eneste ball:

- Dette var glimrende gjennomført. Å vinne etter å ha spilt i en time med 10 mann er en kjempeprestasjon. Vi skapte faktisk mer enn Brann, sier TIL-treneren.

TILs nye funn, finnmarkingen Morten Gamst Pedersen, har et skuddbein som kanskje er det hardeste og mest presise på Alfheim siden Trond Johansen skremte vannet av forsvarerne for 10- 15 år siden.

- Hyggelig å bli sammenliknet med ham. Han lagde mange flotte frispark-mål, sier unggutten, som kanskje har arvet ball-talentet: Pappa Ernst Pedersen hadde en fin karriere både på Bodø/Glimt og Vålerenga.

Et forrykende snøvær - helt vanlig vårvær i Ishavsbyen - plager ikke en finnmarking med gress under fotballskoa: For i går var Vadsø-gutten best av alle. Med teknikk, hælspark, bevegelighet og presise innlegg - levert av en sjeldent følsom venstrefot.

- Det beinet er min største styrke som fotballspiller. Spisskompetanse, kalles det.

Vilje og tæl

Etter drøye 20 minutter - akkurat da det kunne se ut som om Brann hadde et slags grep om kampen - tok han frispark fra høyrekanten. Fra 25 meters hold skrudde han lærkula hardt og elegant forbi muren, mens lagkaptein Roger Lange hjalp ballen på veien mot Brann-keeperens lengste hjørne.

- Spiller ingen rolle om Roger såvidt var innom ballen. Det var jo ment som et innlegg, sier Gamst Pedersen.

- 70 prosent av målet var Mortens, innrømmer Roger Lange, mektig imponert over lagets innsats:

- Det er pokker så mye vilje og tæl i oss. Dette var stort, en seier for lagmoralen, sier han.

Stopper-kjempen roser Gamst Pedersen opp i skyene - sjøl er unggutten mer ydmyk:

- Konkurrenten min på flanken, Frode Fermann, ble skadet. Derfor har jeg fått tillit, og har vel tatt brukbart vare på sjansen. Men bevares, jeg kan bli mye bedre enn dette, sier 19-åringen.

<B>NY FINNMARKS-KOMET: Akkurat som Sigurd Rushfeldt kom Morten Gamst Pedersen fra Vadsø-klubben Norild. Han kan fort bli en like stor ressurs for Tromsø. Her i duell med Branns Geirmund Brendesæther.