Gutt (15) slanket seg syk på bryterstevne

Bryterforbundet vet at barn piner seg ned i vekt.

(Dagbladet.no): En 15-årig gutt ble lørdag kveld innlagt på Ålesund sykehus etter å ha prøvd å gå ned i vekt foran Landsmesterskapet i bryting for 12 til 15-åringer i Ålesund.

- Gutten ble innlagt etter å ha forsøkt å gå ned i vekt den siste uka med tanke på konkurranse, bekrefter overlege og avdelingsleder ved medisinsk avdeling, Odd Roe Skoen overfor Dagbladet.no.

Ifølge Sunnmørsposten var gutten dehydrert og utmattet. Odd Roe Skogen vil ikke kommentere diagnosen til gutten noe nærmere, eller forklare hvordan han forsøkte å gå ned i vekt. Gutten ble utskrevet fra sykehuset dagen etter.

Utsetter frokost

President i Norges bryteforbund, Øystein Davidsen, reagerer sterkt på hendelsen, og sier han aldri før har vært borti et tilfelle der barn slanker seg syke for å passe inn i vektklassen. Vektpining er vanlig i eldre klasser, men skal ikke forekomme på stemner som det i Ålesund.

Likevel vet brytepresidenten at det skjer.

- Det ville være å vri på sannheten dersom jeg sier at jeg ikke vet at det forekommer noe justering av vekt, sier han.

Han presiserer at det da «bare» dreier seg om for eksempel å utsette måltider - frokost eller kveldsmat, før konkurransen.

MÅTTE NED I VEKTKLASSE: 15-årig bryter havnet på sykehus etter å ha slanket seg foran brytemesterskap i Ålesund. Illustrasjonsfoto: Scanpix
MÅTTE NED I VEKTKLASSE: 15-årig bryter havnet på sykehus etter å ha slanket seg foran brytemesterskap i Ålesund. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Nå vil han stoppe slankepresset.

- Det skal ikke være slik at utøvere slanker seg syke. Dette må vi gripe fatt i, sier Davidsen.

- Uetisk

Overlege Odd Roe Skogen er svært kritisk til slankingen som gutten har vært utsatt for.

- Sett ut i fra et medisinfaglig synspunkt er det uakseptabelt, dette kan være farlig. I tillegg mener jeg det er uetisk, sier han.

Leder i Ålesund bryteklubb, Karl Johan Persson, nekter å kommentere noe av saken overfor Dagbladet.no.

VET OM DET: President i Norges bryterforbund, Øystein Davidsen, vet at barn dropper frokost selv om vektpining ikke er lov i yngre klasser.