Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De norske gutta ble herjet med i Tour de Ski:

- Gutta går ikke skirenn for å bli nummer åtte

De norske langrennsherrene fikk seg en skikkelig vekker en måned før OL.

IKKE I NÆRHETEN AV PALLEN: Norge og Hans Christer Holund ble regelrett fragått på fellestarten i Val di Fiemme lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
IKKE I NÆRHETEN AV PALLEN: Norge og Hans Christer Holund ble regelrett fragått på fellestarten i Val di Fiemme lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Få klarte å huske sist gang beste norske herreløper ble nummer åtte på en 15 kilometer i klassisk stil.

På den neste siste etappen av Tour de Ski, en etappe som var ekstremt viktig for samtlige av de norske med tanke på enten Tour-sammendraget eller OL-plass, sviktet de totalt.

Farta fra start ble for stor, og en etter en falt de norske gutta av. Det norske laget ble rett og slett gått fra i de tunge løypene i Val di Fiemme.

- Vi må som lag ta opp hansken nå, og kanskje kan det være bra. De siste to, tre årene har vi herja mye før jul og mesterskap, og så har vi kanskje fått litt tyn for at vi ikke har tatt hjem gullene. Nå er det ikke vi som setter standarden på fellesstarten her, i hvert fall, sier Niklas Dyrhaug.

Ikke kjedelig

Det så lenge mørkt ut for Dyrhaug på dagens løp, men en formidabel sluttspurt sendte ham opp på tiendeplass i dag. Det var ikke det han hadde sett for seg før løpet, og var neppe det langrenninteresserte nordmenn foran tv-en hadde sett for seg heller.

- Den som mener at internasjonal langrenn er kjedelig, og at det bare er vi nordmenn som tar hjem seier etter seier, de tar jo skrekkelig feil, sier Niklas Dyrhaug til Dagbladet.

På hviledagen i går var det en svært offensiv norsk gjeng som snakket om dagens klassiskløp. Alle var klar over hvor viktig det var, og alle var klare på at de hadde ambisjoner om å være med å prege løpet.

Ingen av dem klarte det.

- Det er overraskende. Jeg tror ikke det har skjedd at vi som lag har blitt herja med såpass på et klassisk distanserenn. Det er overraskende og for dårlig, sier Emil Iversen, men minner samtidig om at det bare er to dager siden han vant femtenkilometeren i Oberstdorf.

- Vi har de fire som gikk fort før jul, Johannes, Krüger, Holund og Martin, og så har vi andre en jobb å gjøre. Men det skal de hjemme vite, det er vi fullstendig klar over. Det er ikke sånn at vi er fornøyde med dette, sier Didrik Tønseth til Dagbladet.

Tønseth tok en sjanse

Tønseth gikk det remmer og tøy kunne holde, og så lenge ut til å bli med kvartetten som gjorde opp om seieren helt inn. I stedet stivnet han og ble nest beste nordmann på niendeplass.

- Jeg tok en sjanse, sier Tønseth, som måtte se Hans Christer Holund spurtslå seg på oppløpet.

- Jeg skulle ha vært med i dag, altså. Løypa passer meg bra, den er hard, og jeg følte meg egentlig bra før start også. I dag var det rett og slett syv, åtte mann som var bedre enn meg. Jeg var helt på felgen etter fire runder. De er gode de andre gutta, sier Holund.

- Men vi har nå vært bedre før. Det er bare å se på resultatene, men det var et lite skremmeskudd i dag med de andre konkurrentene, fortsetter han.

- Dere fikk dere en vekker her?

- Ja, vi gjorde det altså. Når jeg var på felgen på fjerderunden, skulle jeg tro at det var flere som var det, men de andre var bedre enn meg i dag.

Iversen kan reise hjem

Emil Iversen hadde sett fram til dette løpet gjennom hele Tour de Ski, men måtte også slippe ledergruppa tidlig.

- Jeg følte meg helt rå i Oberstdorf og fikk en seier der som virkelig var godt for hodet, men i dag er det litt tungt hele veien. Det er kjedelig, for jeg hadde gledet meg veldig til rennet i dag og hadde stortroa på at dette skulle passe meg bra. Det ble en tung dag både for meg og resten av laget, sier Emil Iversen.

Nå går han i tenkeboksen om han skal fullføre Tour de Ski. Iversen forteller at han serist må vurdere om det er verdt å kjempe seg opp monsterbakken når kroppen nå kjennes tung ut.

- Jeg er ikke typen som liker å gå med håndbrekket på. Jeg liker å få ut det jeg er god for når det er renn, men nå føler jeg at jeg mangler noen prosent. Da må jeg kanskje stikke fingeren i jorda og vurderer om jeg heller skal reise hjem og ta noen hviledager for å være sikker på at jeg er hundre prosent på pluss-sida før jeg gyver på siste del mot OL.

Tre år siden sist

Heller ikke landslagstrener Tor Arne Hetland var fornøyd med det han så i Val di Fiemme i dag.

- Det som kommer senere i vinter er jeg ikke så veldig bekymra for. Gutta går ikke skirenn for å bli ni, ti eller elleve, men i dag klarte de ikke å være med på det kjøret som ble satt opp helt i starten, sier Hetland.

- Skulle de ikke klart det?

- Selvsagt. Men hver etappe i touren lever sitt eget liv, og det ville seg ikke i dag.

Lurer du fortsatt på når siste gang beste norske herreløper var nummer åtte på et klassisk distanserenn i langrenn? Niklas Dyrhaug hadde svaret:

- Det må være lenge siden, men jeg lurer på om vi ikke var bedre for tre år siden her. Det kan skje det, men det vi må gjøre er å ta opp hansken og ikke grave oss ned. Vi ser at utlendingene har trent steinhardt i denne OL-sesongen, og da må vi skjerpe oss, sier Niklas Dyrhaug til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!