Sam Kerr lot som hun var gutt i tre år

- Gutta gråt da de fant ut at jeg var en jente

Fotballstjernen Sam Kerr avslører stegene hun måtte ta for å holde på med favorittidretten i barndommen.

<p>STJERNE: Sam Kerr er en av verdens beste kvinnelige fotballspillere, men i barndommen var det en annen idrett som var drømmen. Foto: Allison Voight / Splash News /NTB scanpix</p>

STJERNE: Sam Kerr er en av verdens beste kvinnelige fotballspillere, men i barndommen var det en annen idrett som var drømmen. Foto: Allison Voight / Splash News /NTB scanpix

Vis mer

Med Ada Hegerberg kun i Frankrike som ekspert denne sommeren er kampen om å bli mesterskapets store stjerne og målscorer vid åpent.

Et av de heteste navnene til å ta den tronen er australske Sam Kerr. 25-åringen har de siste årene vokst fram som en av verdens beste fotballspillere. Allerede er hun tidenes toppscorer både i hjemlig liga og i den nord-amerikanske ligaen NWSL (National Womens Soccer League).

Det var ikke alltid gitt at australieren skulle bli en av verdens fremste fotballspillere.

Lot som hun var gutt

Da hun var yngre var det nemlig en annen type fotball som lå nærmest hjerte til angriperen. Kerr så opp til faren og storebroren, som begge spilte australsk fotball profesjonelt.

Kerr vokste opp i et hjem som var helt besatt av den australske varianten av fotball, som er en slags blanding av vanlig fotball, gælisk fotball og rugby.

- Jeg kan ikke huske noe annet enn AFL fra jeg var liten. Jeg gikk alltid rundt med en ball under armen, forteller Kerr i en minidokumentar laget av Nike.

- Jeg var alltid på mine egne kamper eller min brors kamper, eller på den lokale «aussie rules»-klubben. Mor og far er medlemmer på livstid der. Jeg elsket det og har noen av mine beste minner derfra. Jeg pleide å leve på klubbhuset.

Kerr spilte selv australsk fotball eller «aussie rules», sammen med guttene da hun vokste opp. I de siste årene har det kommet en liga også for kvinnelige spillere, men den fantes ikke da Kerr var ung.

I stedet spilte Kerr sammen med jevnaldrende gutter. Kerr forteller at et av hennes beste minner fra barndommen er da en av gutta på laget forsto at han hadde spilt med en jente i flere år.

- Da jeg var et barn og vokste opp med australsk fotball, tok det tre år før gutta forsto at jeg faktisk var en jente. Jeg husker at en av gutta begynte å gråte da han fant det ut, sier Kerr og ler.

Nikes nye frontfigur

Etterhvert som Kerr ble eldre var det ikke lenger mulig for Kerr å holde tritt med gutta. Angrepsspilleren er bare 167 centimeter på strømpelesten og ble for liten og lett når motstanderne begynte å komme i tenårene. Kerr innrømmer at hun syntes det var tungt å gi seg med barndomsidretten.

- Jeg spilte hele tida, men etter som vi ble eldre ble det altfor røft. Gutta begynte å bli for store og sterke og jeg ble bare slått rundt. Det er synd at det ikke var noen mulighet for meg som ung jente til å drive med idretten jeg ønsket, og det er vanskelig å akseptere som barn. Jeg var frustrert over å ikke kunne holde på med det jeg elsket.

I stedet ble det en karriere på normal fotballbane for Kerr, som tidlig hadde et stort talent for idretten. Selv om hun debuterte tidlig på landslaget, var Kerr lenge usikker på om hun skulle satse på idretten.

- Jeg debuterte for landslaget da jeg var 15. Ingen fra familien min var der for å se på, for jeg hadde fortalt dem at de ikke skulle komme, sier Kerr. Jeg var nødt til å få en skikkelig oppvekker for å innse at det var dette jeg ønsket å gjøre til min karriere.

Nå er Kerr en av Australias største idrettsnavn. Nylig ble hun Nikes frontfigur på deres nyeste reklamekampanje i hjemlandet, valgt foran en av NBAs mest lovende nye stjerner, Ben Simmons, skriver Sydney Morning Herald.

Dermed ble hun også den første kvinnelige idrettstjernen fra landet som tjener mer enn en million australske dollar i året, omkring seks millioner norske kroner