Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Gutta har takket meg for ærligheten

Landslagssjefen angrer ikke på utskjelling.

MANN FOR SITT ORD: Stig Kristiansen har ingen problemer med å stå for utskjellingen han leverte av de norske U23-guttene, etter at 39. plass ble det beste resultatet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MANN FOR SITT ORD: Stig Kristiansen har ingen problemer med å stå for utskjellingen han leverte av de norske U23-guttene, etter at 39. plass ble det beste resultatet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RICHMOND (procycling.no): Etter norsk fiasko og 39.-plass rant det over for landslagssjef Stig Kristiansen:

 - Jeg er eitrende forbannet. De kjørte som 15-16-åringer, tordnet landslagssjefen på TV2 etter målgang.

Dagen derpå, og etter at U23-laget tok en kvarters oppsummering på utøverhotellet, står den tidligere proffsyklisten for den tøffe karakteristikken han delte ut.

 - Angrer du på måten du omtalte rytterne dine på TV?

 - Det er min stil, fastholder han overfor procycling.no.

 - Guttene har takket meg for å være ærlig med dem. Det er ingen vits i å prøve og pakke det inn, og alltid stryke gutta med hårene. At de alltid skal tro at de har gjort en god jobb, og prøve å finne unnskyldninger når de ikke har klart å gjøre det vi var enige om. Det er de skuffet over, og det er jeg skuffet over.

 - Du pleier å gi slike tilbakemeldinger?

 - Vi har hatt stor suksess med det tidligere. Det har vært et par episoder der guttene har løst arbeidsoppgavene dårlig. For eksempel under EM i fjor og under tredjeetappen i årets Tour de l'Avenir. Da er det lov å si ifra. I går gikk dårlige prestasjoner utover Truls (Engen Korsæth) og Anders (Skaarseth) som prøver. Men når laget ikke løser oppgavene kollektivt, går det utover de som prøver.

Kristiansen: - Flere var under pari
Den norske planen dreide seg om å sitte samlet som lag i den fremre delen av feltet.

Det maktet rytterne aldri, og spesielt var fraværet av Daniel Hoelgaard og Odd-Christian Eiking iøyenfallende.

 - Etter å ha snakket med guttene og evaluert det som skjedde, har du funnet noen forklaring på hvorfor det endte slik?

- Nei, jeg har egentlig ingen god forklaring. De to vi hadde sett på som de største mulighetene våre, Eiking og Hoelgaard, var mest under pari. Kommunikasjonen ble litt dårlig, og frustrasjonen spredte seg i gruppa, sier Kristiansen.

Inn i de avsluttende rundene satt Truls Engen Korsæth godt plassert og hadde Anders Skaarseth i nærheten av seg.

De to siste passeringene opp Libby Hill og 23rd Strett ble imidlertid blytunge for lillehamringen.

Beskjeder kom ikke fram
Samtidig begynte angrepene å komme fra Italia og Frankrike. Da det gikk en større velt på den siste brosteinsbakken, var det over og ut for det norske laget.

 - Vi bommer, helt enkelt. Vi har med tre mann blant de 20 første over Libby Hill, men så går det en velt, og vi blir sittende bak den. Er du bak velten, og de andre kjører fra ifront: Ja, da har posisjoneringen vært for dårlig.

 - Ble det kommunisert fram at Hoelgaard følte seg dårlig og at Engen Korsæth fikk en fri rolle mot slutten?
 
 - Det ble gitt beskjeder, men de ble gitt litt sent. De kom enten ikke fram, eller var ikke tydelig nok. Det var ganske hektisk der en periode, svarer Kristiansen.

Uenig i "jetlag-kritikk"
Via TV2 gikk både Johan Kaggestad og Atle Kvålsvoll hardt ut fordi de mener U23-troppens avreise til USA mandag formiddag var i seneste laget.

 - Jeg sa ifra for lenge siden at jeg syntes de dro over altfor sent, spesielt for U23-guttene. Tempoguttene fikk en ukes tid, og det holder. For proffene kan det være akkurat nok, men det er på limit, sa Kvålsvoll til TV 2 Sporten.

Kristiansen stiller seg uforstående til denne kritikken.
 
 - Hvordan reagerer du på kritikken som blir referert via TV 2?

 - Ja, jeg håper jeg møter dem etterpå, men jeg kan godt ta det via deg. De som ble nummer 1, 2, 3, 4 og 5 under U23-fellesstarten kom samtidig med oss. 9 av 10 landslag gjorde det. Truls Engen Korsæth ble nummer fire på tempo, etter å ha vært her i tre dager. Susanne ble nummer fem og Tobias Foss ble nummer åtte på sin tempo, så vi har flere gode prestasjoner her allerede.

 - Tidsforskjell har dessuten ingenting med plasseringsevne i felt å gjøre. Hadde mine gutter vært plaget av dårlig akklimatisering, hadde de kjørt riktig i store deler av løpet, for så å falle av i finalen. Det var ikke det som var problemet vårt. Våre utøvere har sovet godt, og gårsdagens konkurranse startet klokka 13:00, som verken er midt på natta verken her eller der, fastholder han.

Høyt medietrykk
Derimot tror han høyt spenningsnivå kan ha påvirket noen av rytterne.
 
 - Det var høy morgenpuls, og jeg merket de var nervøse. Det er litt ekstra press når man får utdelt startnummer 1 (etter Sven Erik Bystrøms VM-tittel i fjor, vår anm.).

 - Det er ikke så ofte Norge får en verdensmester, og her nede har vi hatt mye trykk fra media og TV-team på hotellet vårt hver dag. Vi pleier ikke å leve med slike tilstander, men vi får lære av dette. Men å finne på en masse unnskyldninger i etterkant, det bringer oss ikke videre. De stanser oss heller opp, avslutter Kristiansen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!