- Gutta må løfte seg

Landslagstrener Mika Kojonkoski lover at Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren, Tommy Ingebrigtsen og resten av hoppgjengen skal bli enda bedre neste sesong. Minst 10 prosent.

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Ingen er helt på topp, selv om resultatene skulle tyde på det. Alle kan øke kapasiteten, bekrefter landslagstrener Kojonkoski.

- Selv om vi er verdens beste hoppnasjon, har vi fortsatt endel å gå på. Nå må vi jobbe knallhardt for å beholde hegemoniet, sier Kojonkoski til Dagbladet.

For, som han påpeker:

- Det er også en del utlendinger som har en del å gå på.

I Lysgårdsbakken i går kveld så Kojonkoski en nordmann vinne for tolvte gang i vinterens verdenscup. Hopp-Norge har aldri vært bedre. Kollen-publikum bør kjenne sin besøkelsestid i morgen.

- Hoppene til Roar Ljøkelsøy var tilnærmet perfekte. Han sprudler av selvtillit, og gjør tingene enkelt. I sistehoppet hadde han vanskelige vindforhold. Likevel hadde han bestehoppet også da, sier Mika Kojonkoski.

Samme gjengen

Roar Ljøkelsøy hopper på autopilot for tida, og er alltid i penga. I går var han helt overlegen.

- Jeg er stolt, både av det han og resten av laget presterer. Vi er simpelthen best, og gjør tingene enkelt og greit. Selvfølgelig tror jeg på Kollen-seier. Både Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren og Tommy Ingebrigtsen kan vinne i morgen, sier Mika Kojonkoski.

Neste sesong får han den samme gjengen med seg som i vinter: Kjetil Strandbråten og Geir Ole Berdahl som assistenttrenere, Morten Guin og Simen Berntzen som smørere og Anssi Örri som fysioterapeut.

- Budsjettet blir på cirka ni millioner. A-laget og rekruttlaget blir omtrent som nå, i tillegg håper vi å få et juniorlandslag med fem til åtte løpere på 16-17 år. Vi har også fått 500000 kroner fra Kulturdepartementet, øremerket satsing på 12-15-åringer. Disse midlene skal deles på gutta og jentene, sier sportssjef Jan-Erik Aalbu til Dagbladet.

Utfordringen framover er å hele tida tette hullene mellom de beste og de mange unge løperne.

Knallhardt arbeid

- Skal vi holde oss i toppen over tid, må vi hele tida få fram nye stjerner. Det er en utfordring som både krever stor satsing og knallhardt arbeid, sier Jan-Erik Aalbu.

Bjørn Einar Romøren hadde tre v-cupseirer på fem dager da han kom til Lillehammer, og var misfornøyd med seg selv etter andreplassen han delte med OL-helten fra Salt Lake, Simon Ammann.

- I går var jeg helt uten følelse for hoppingen. Det gjorde at jeg ble sinnsykt redd. Alt var strøkent i bakken, likevel sleit jeg fælt i begge hoppene. Kanskje var det en reaksjon etter seirene i Lahti og Kuopio, sier Bjørn Einar Romøren.

Mirakel

Formann i FIS` hoppkomité, Torbjørn Yggeseth, kaller den norske hoppframgangen for et «mirakel». I vinter er det blitt 12 seirer, fire andreplasser og seks tredjeplasser i verdenscupen.

Utlendingene bare rister på hodet og resignerer for den norske overmakta.

Lillehammer-arrangørene var også i hundre etter rennet.

- Med nærmere 20000 tilskuere var det en bra søknad med tanke på nye verdenscuprenn i åra framover, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

FALLSEIER: Autopiloten til Roar Ljøkelsøy er perfekt innstilt for tida. I går slo han verdens beste skihopper de siste ukene, Bjørn Einar Romøren. Da var det bare å legge ham i bakken.