Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gutta som har vært en skygge av seg selv

Og nei, vi snakker ikke bare om Torres. Se også hvem som har forbedret seg mest.

FUCKING WHAT?!: Wayne Rooney har kommet som et skudd de siste par månedene, men for seint til å unngå å havne på lista over spillerne som har tapt seg mest i forhold til fjorårssesongen. Også Michael Essien har sneket seg med på den lite flatterende oversiktene på en av listene til en av de tre i vårt Premier League-panel. Foto: EPA/GERRY PENNY
FUCKING WHAT?!: Wayne Rooney har kommet som et skudd de siste par månedene, men for seint til å unngå å havne på lista over spillerne som har tapt seg mest i forhold til fjorårssesongen. Også Michael Essien har sneket seg med på den lite flatterende oversiktene på en av listene til en av de tre i vårt Premier League-panel. Foto: EPA/GERRY PENNY Vis mer

(Dagbladet): I forrige uke kom nominasjonene til årets spiller og årets unge spiller i Premier League.

Men det har ikke kommet noen kategori for «spilleren som har forbedret seg mest fra forrige sesong» og «spilleren som har tapt seg mest siden i fjor».

Det gjør Dagbladet noe med nå, men framfor å legge hodet på blokka selv har vi overlatt til herrene Tor Kristian Karlsen, Aleksander Schau og Øyvind Alsaker å lansere sine kandidater.

- Jeg kommer sikkert til å få mye hat, sier overgangskonsulent og talentspeider Karlsen.

Og kanskje går twitterkontoen hans varm allerede av førstemann på lista over gutta som har dalt mest i prestasjonene fra forrige sesong - særlig ettersom vedkommende kommer rett fra to kjempekamper mot Chelsea i Champions League: Wayne Rooney.

For ordens skyld: Spillerne på lista måtte ha spilt i Premier League også forrige sesong.

Tor Kristian Karlsen, overgangskonsulent
(Spillerne som har vært en skygge av seg selv)

1. Wayne Rooney, Manchester United

- Jeg må få nevne Rooney, selv om han har hatt et skikkelig oppsving de siste to månedene. Fram til det kunne han ikke truffet ei låvedør. Det første målet i åpent spill kom vel ikke før første nyttårsdag. Da sier det seg selv at en spiller som scoret 25 ligamål i fjor, og som mange beskrev som verdens beste, ikke har levert til de standardene man forventer. Selv om han altså har spilt seg opp må sesongen som helhet sies å ha vært en skuffelse.

2. Andrei Arsjavin, Arsenal
- Jeg har mista trua på ham. Jeg forstår ikke hva han driver med, for å si det sånn. Han er svak i kampene han får starte, og jeg synes han er lite frisk når han blir byttet inn. Forrige sesong hadde han i hvert fall den X-faktoren, men den er borte nå. Det samme er spillegleden, uforutsigbarheten, den blendende teknikken og dragningene. Jeg ser ikke lenger hva han driver med.

3. Nicolas Anelka, Chelsea

- Han har jeg egentlig hatt litt problemer med i mange år. Nå er han tilbake til der vi stort sett har hatt ham, bortsett fra halvannen sesong i 2008 og fram til slutten av 2009. Da var han som nyfødt. Men nå er han tilbake som en slapp nesten-spiller.

4. Didier Drogba, Chelsea

- Man må lure på om han synger på siste verset. Han gikk en periode over 10-12 kamper uten mål. Og der han før hadde aggressiviteten, rykket og var fandeninvoldsk i duellene, er han blitt mer statisk og møtende. Kanskje han på grunn av alderen har begynt å tilpasse spillet sitt til at han har mistet noen av de ekstreme fysiske ferdighetene sine. Jeg tror ikke vi vil få se ham slik han var i fjorårssesongen igjen. Jeg avskriver ham ikke, men i Chelsea skal det forandres på ting i sommer. Det kommer nok en ny trener, Torres skal selvsagt satses på og laget skal forynges. Det er nærliggende å tro at Drogba blir ofret.

5. Fernando Torres, Chelsea

- Han må med her. Trenden startet før han gikk til Chelsea, selv om han hadde en OK høstsesong med Liverpool. Torres leverte også et skandale-VM uten scoring. Jeg etterlyser spillegleden hans, helt siden forrige sesong har jeg lurt på hva som feiler ham. Får han lite søvn på grunn av barnet sitt, er han lei, hva er problemet? Vi snakker om en spiller som i sine glansdager, i 07/08-sesongen, var et angrep alene. Han var gjennombruddsspiss, møtespiss, kom ut på kantene, scoret med hodet, scoret med venstre, scoret med høyre. Han scoret på alle mulige måter fra ulikt hold. Nå må du lete med mikroskop etter ferdighetene hans. Det er helt unormalt. Sjansen for at han hadde sin «peak» i 2008 er stor. Men tross alt er han bare 27 år. Det var flere som avskrev Rooney for tre måneder siden, og nå er han tilbake som en absolutt toppspiller. Vi skal absolutt ikke utelukke at Torres også kommer tilbake.

(Spillerne som har forbedret seg mest)

KURVEN PEKER RETT OPP: Jack Wilshere har vært blant spillerne som har tatt de største stegene denne sesongen. Foto:  REUTERS/Eddie Keogh
KURVEN PEKER RETT OPP: Jack Wilshere har vært blant spillerne som har tatt de største stegene denne sesongen. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

1. Nani, Manchester United

- Selv om han har vært litt svakere de siste fem, seks kampene er han et selvfølgelig valg. Tidligere i sesongen utgjorde han forskjellen for United, og jeg synes absolutt han burde vært på lista over årets spiller i Premier League.

2. Jack Wilshere, Arsenal

- Han har stått fram i store kamper og ikke gjemt seg bort. Han tok ansvar mot Barcelona da Arsenal fikk en fotballeksjon, og sørget for at de kom ut med æren i behold. Han har det ikke bare i beina, men i hodet også. Det har overrasket meg at han har dominert i store kamper, jeg trodde ikke det skulle skje så fort. Grafen peker oppover.

3. Vincent Kompany, Manchester City

- Kompany har vært utrolig bra denne sesongen. Han er en spillende stoppertype jeg har veldig sans for, han kan ta ballen ut av forsvaret, har et godt reportoar, leser spiller bra, koker sjelden i topplokket, pådrar seg få kort, har bra fart og er en autoritet. Han er rett og slett god på det meste og har kommet et sjikte høyere.

4. Nigel de Jong, Manchester City

- En spiller som har fått en del pepper, av ulike årsaker. Han er blitt sett på som veldig endimensjonal og primitiv. Men det er ingen tvil om at han er en utrolig viktig spiller for City, jeg så en statistikk over antall mål de slipper inn med og uten ham på banen, og forskjellen er stor. Han har den beskyttende rollen hvor han leser angrepene til motstander og kommer seg raskt opp i situasjonene. Det er en ledertype som de trenger på midtbanen, særlig når «dauinger» som Milner og Barry er der. De Jong er en av verdens beste defensive midtbanespillere, jeg nevner ham i samme åndedrag som Mascherano.

5. Dirk Kuyt, Liverpool

- Denne er kanskje litt kontroversiell. Men jeg synes faktisk at Dirk Kuyt, i en tid da Liverpool har vært en kaosklubb og rammet av kriser, har vært en av få som har kommet godt ut av det. Han har vært proff hele veien, sutrer aldri og spiller i flere posisjoner. Han hadde en OK sesong i fjor også, men i forhold til andre Liverpool-spillerne der flere har hatt et forferdelig år, synes jeg han kan se seg i speilet og være fornøyd.

Aleksander Schau, fast mann i TV 2s Premier League-studio
Aller først ønsker Schau å presisere følgende:

- Jeg kommer sikkert til å overse mange i begge kategorier, men jeg ønsker ikke å bare ta de åpenbare spillerne. For eksempel er det kjempefristende å si Torres, men det blir litt som å si at «Rosa Helikopter» er en stygg sang. Det blir for åpenbart, mora mi kan fortelle deg det. Jeg har valgt spillere på bakgrunn av forventningene jeg hadde til dem.

Derfor:

(Spillerne som har vært en skygge av seg selv)

1. Johnny Evans, Manchester United

- Han har stinket i år. Riktignok har han begrenset talent, men jeg trodde han var bedre enn dette. I fjor fikk han vel omtrent 18 kamper, i år har han ikke engang halvparten.

POPULÆR: Vincent Kompany har forbedret seg stort denne sesongen, og er på listene til to av tre vi har spurt. Foto:  EPA/ROBIN PARKER
POPULÆR: Vincent Kompany har forbedret seg stort denne sesongen, og er på listene til to av tre vi har spurt. Foto: EPA/ROBIN PARKER Vis mer

2. Jermain Defoe

- En lidelseshistorie denne sesongen. Han har glemt alt han kunne, rett og slett mista det. Det er frustrerende for alle, for i fjor bøttet han jo inn mål. Greit at han har vært mye skadet, men det finnes grenser. Nå har han scoret et par stjernemål, som mot Wolves borte. Men Defoe er iskald foran mål på feil måte - han er det motsatte av brennheit.

3. Gabriel Agbonlahor, Aston Villa

- En superskuffelse, selv om hele Villa har vært ræva. Jeg hadde sett for meg en Agbonlahor med litt mer trøkk i steget enn det vi har fått se. Han har hatt en marerittsesong.

4. Stephen Ireland, Newcastle

- Jeg hadde ikke forventet noe av Ireland, men er det faktisk mulig å være så skral som han har vært denne sesongen? Han hadde 16-17 kamper fra start og en del innhopp for City i fjor, mot 34-35 kamper året før. Så han var ikke på topp forrige sesong heller. Men selv med lave forventninger skuffer han.

5. Joe Cole, Liverpool

- Det er det samme med Cole som med Ireland. Punkt én: Han var ikke gratis selv om mange liker å si det, han skal ha høyestelønn i Liverpool. Punkt to: Jeg hadde lave forhåpninger, men selv da har han virkelig skuffet meg. Hvis han var høydehopper i Diamond League og jeg la lista på beskjedne 1.80, ville han likevel revet noe så grenseløst.

(Spillerne som har forbedret seg mest)

1. William Gallas, Tottenham

- Hva i all verden var det Harry tenkte på da han signerte Gallas, tenkte alle. Han framsto som en fullstendig idiotisk signering, og så har han i stedet vært helt fantastisk.

2. Johan Djourou, Arsenal

- Halve England hadde gitt ham opp for fem år siden, men han har vært helt knall de gangene han har kunnet spille. Arsenal med og uten ham har vært to forskjellige lag.

3. Chris Smalling, Manchester United

- Også her lurte man på hva i alle dager sir Alex Ferguson tenkte som åpnet lommeboka på vidt gap. Plutselig ser han og Vidic ut som framtidas stopperpar for United. Smalling har vært bra, altså. Overraskende bra.

HVA HAR SKJEDD?: Jermain Defoe har mistet det, mener Aleksander Schau. Foto: (AP Photo/Alastair Grant)
HVA HAR SKJEDD?: Jermain Defoe har mistet det, mener Aleksander Schau. Foto: (AP Photo/Alastair Grant) Vis mer

4. Vincent Kompany, Manchester City

- For en spiller. Helt fantastisk. Jeg hadde ikke så store forventninger til ham, men han har virkelig vært en av sesongens tre beste midtstoppere.

Øyvind Alsaker, TV 2-kommentator
(Spillerne som har vært en skygge av seg selv)

1. Frank Lampard, Chelsea

- Skader vil være en del av bildet her, så litt urettferdig kan det bli. Det er flere man kunne hatt med, men som har vært såpass mye skadet at jeg lar være. Lampard har mistet tre måneder, men jeg baserer valget på hva han har vist etter at han kom tilbake, med kvartfinalene mot Manchester United friskt i minne.

2. Michel Essien, Chelsea

- I samme kategori som Lampard. En bulldoser på midten i storhetstida, men han er en skygge av seg selv. Han har ikke levert i det hele tatt. Han var skadet mye av fjoråret, og det henger sikkert i.

3. Steven Gerrard, Liverpool

- En stopp/start-sesong. I år synes jeg virkelig han har vært skuffende. Det er mye som har skjedd i klubben som nok har bidratt til det, men nå er det nedadgående kurve over tid.

4. James Milner, Manchester City

- Han har skuffet meg veldig. Jeg vet ikke om det handler om at han må spille i ulike roller i City, men bortsett fra sesongens første kamp da han fortsatt var i Villa, har han vel ikke en eneste scoring i Premier League. Det har vært grått hele veien.

5. Fernando Torres, Chelsea

- Der trengs det nesten ingen forklaring. Ingen vet hva som skjer. En av verdens tre beste spisser for et par år siden, så det som skjer nå er veldig oppsiktsvekkende. Forrige sesong scoeret han 18 til tross for flere operasjoner. Nå er han ikke i nærheten.

(Spillerne som har forbedret seg mest)

Selv om det i utgangspunktet ikke var lov å ta med spillere som ikke spilte i Premier League forrige sesong, får Alsaker under grønt lys til å ta med en spiller som i fjor holdt til i Championship.

1. Charlie Adam, Blackpool

VIKTIGE FOR UNITEDS SUKSESS: Nani og Dimitar Berbatov. Foto:  (AP Photo/Jon Super)
VIKTIGE FOR UNITEDS SUKSESS: Nani og Dimitar Berbatov. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

- Han var god i Championship, men er nå nominert til årets spiller i Premier League. Han leverer på et mye høyere nivå enn i fjor, og det er en stor prestasjon.

2. Samir Nasri, Arsenal

- Før var han litt puslete, men jeg synes han har tatt steget opp til playmaker av høy klasse. Arsenal har litt mange like typer, og det lider han kanskje litt under. Men Nasri har greid å balansere laget mer og kommet mer til sin rett. Han går inn på lista mi.

3. Seamus Coleman, Everton

- Herlig energi. Han er blitt en kantspiller av godt Premier League-kaliber. Stor fart, uredd, stor arbeidskapasitet og pliktoppfyllende. Han er blitt en etablert spiller på kort tid.

4. Jack Wilshere, Arsenal

- En 19-åring med enorm modenhet. Han mister nesten aldri ballen, er sterk i det defensive, teknisk god og kreativ. Han vil dominere Arsenals midtbane i årevis.

5. Nani/Dimitar Berbatov, Manchester United

- Nani var for så vidt god på våren i fjor også, men med 18 målgivende i tillegg til flere scoringer er han sammen med Vidic den største grunnen til at United er med på alle fronter. Han har greid å låse opp de matchene der United har slitt. Nani er den spilleren alle store lag må ha, som kan skape ting på egenhånd. Berbatov har scoret 21 ligamål, og ville hatt over 30 om han fikk spille. Jeg har sett mange av hjemmekampene til United, og det han har levert har vært en fryd for øyet. Han har bidratt med viktige scoringer og har bidratt voldsomt mens Rooney var ute av det.

HUFF ER BLITT TIL HURRA: Mange var skeptiske da William Gallas ble hentet til Tottenham før sesongen. Men franskmannen har skjerpet seg grundig fra forrige sesong. Foto:  (AP Photo/Daniele Badolato, LaPresse)
HUFF ER BLITT TIL HURRA: Mange var skeptiske da William Gallas ble hentet til Tottenham før sesongen. Men franskmannen har skjerpet seg grundig fra forrige sesong. Foto: (AP Photo/Daniele Badolato, LaPresse) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media