Guttas mål var medalje i alle løp. Men ett sølv vil ikke være en fiasko

Det mener skiskytternes sportssjef. - Må se bak resultatene også.

ETT SØLV PÅ TRE LØP: Selv Emil Hegle Svendsen snakker om at han "må redde stumpene" i VM, tross sølvmedaljen på sprinten. Men om de norske skiskyttergutta blir stående med den ene medaljen etter at alle individuelle renn er unnagjort, vil ikke sportssjef Per Arne Botnat betegne det som en fiasko. Foto: EPA/PETER KNEFFEL
ETT SØLV PÅ TRE LØP: Selv Emil Hegle Svendsen snakker om at han "må redde stumpene" i VM, tross sølvmedaljen på sprinten. Men om de norske skiskyttergutta blir stående med den ene medaljen etter at alle individuelle renn er unnagjort, vil ikke sportssjef Per Arne Botnat betegne det som en fiasko. Foto: EPA/PETER KNEFFELVis mer

Medalje for jentene? Følg 15-kilometeren i vårt skiskytterstudio kl. 15.15. 

RUHPOLDING (Dagbladet): Skiskyttergutta har gjort unna tre individuelle konkurranser i VM i Ruhpolding. 

Emil Hegle Svendsens sølvmedalje på sprinten er så langt den eneste fangsten, og nå gjenstår bare én mulighet på en individuell gullmedalje: Fellesstarten til søndag. 

Slik gutta har framstått på standplass i dette mesterskapet vil det ikke være noen stor overraskelse om pallen igjen er blottet for nordmenn. 

- Har vært i posisjon til gull
Om Svendens sprintsølv blir den eneste individuelle medaljen for de norske gutta i VM, vil sportssjef Per Arne Botnan likevel vegre seg mot å betegne det som en fiasko. 

- Nei, det vil det ikke være. Vi setter oss alltid et mål, og ønsker å nå det, men vi må se litt bak resultatene også: Hvor nært eller langt unna vi var i forhold til de målene. Teller vi bare medaljer, kan det hende det ser slik ut (fiasko), men totalt sett har vi vært i posisjon til å ta gull i flere av løpene, sier Botnan til Dagbladet. 

- Men det er resultatene som teller? 

- Det er alltid det som teller. 

Målet: Medalje i alle løp
Skiskytterherrene har skjemt oss bort i mesterskap etter mesterskap, anført av Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. I år er det bare Hegle Svendsen som til en viss grad har innfridd, men selv han snakker om å «redde stumpene» i VM etter stafettgull og individuelt sølv. 

Det sier litt om forventningene skiskytterne har til seg selv. Den kollektive innsatsen på gårsdagens 20-kilometer, der Emil Hegle Svendsen ble beste norske med åttendeplass, var den verste på 11 år. 

- Hvordan har resultatene vært i forhold til det dere hadde forventet? 

- Målet vårt var at gutta skulle ha medalje i alle løp. Vi klarte det ikke på normalstarten, og heller ikke jaktstarten, så sånn sett er vi litt bak i forhold til målsettingen, sier Botnan. 

Ole Einar Bjørndalen er den som har skuffet aller mest i VM, og gårsdagens 47.-plass var hans verste mesterskapsresultat noensinne. Tarjei Bø har i glimt vist hva han kan, men har i all hovedsak vært listefyll. Emil Hegle Svendsen har snust på gullet i hvert løp, men sprudler heller ikke i sporet slik han gjør på sitt beste. 

- IKKE BOMMET PÅ FORMEN: Sportssjef Per-Arne Botnan avviser at de norske gutta har misset på formen til VM. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- IKKE BOMMET PÅ FORMEN: Sportssjef Per-Arne Botnan avviser at de norske gutta har misset på formen til VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Har dere bommet grundig på formen? 

- Nei, når vi ser på langrennsformen, henger alle gutta bra med. Jeg tror ikke det er noen stor sak, sier Botnan. 

Löfgren lever farlig
Landslagstrener Mikael Löfgren har kontrakt ut denne sesongen, og kan ligge tynt an med tanke på forlengelse. Ifølge TV 2 fikk svensken beskjed om at han ikke var ønsket med videre etter OL i Vancouver i 2010. Men da forbundets kandidat plutselig trakk seg - tyskeren Peter Sendel - fikk Löfgren fortsette likevel. 

Botnan sier de først vil ta stilling til svenskens framtid etter den siste verdenscuphelga i Khanty-Mansiysk. 

- Alle sånne vurderinger gjør vi ferdig der, da skal vi ha evalueringsmøter med alle løperne og trenerne. Det er litt feil tid å gjøre det på nå. 

- Er det aktuelt å få inn en ren skytetrener?

- Skiskyting er en komplementær idrett, hvor det fysiske og det skytemessige må stemme sammen. Vi må finne noen som kan planlegge hele biten, og ikke én og én del. Vi må ha totalkompetansen, sier Botnan. 

PS. Dagbladet møtte landslagstrener Mikael Löfgren på VM-arenaen i dag, men han ønsket ikke å la seg intervjue.