- Guttedrømmen som går i oppfyllelse

Johan Remen Evensen svevde ned til to verdensrekorder i Vikersund på samme kveld.

TIDENES LENGSTE: Johan Remen Evensen sto uten problemer på 243 meter under prøveomgangen  i Vikersund. Det var fire meter lengre enn Bjørn Einar Romørens tidligere verdensrekord fra Planica i 2005. I kvalifiseringen la han likeså greit på til 246,5 meter.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TIDENES LENGSTE: Johan Remen Evensen sto uten problemer på 243 meter under prøveomgangen i Vikersund. Det var fire meter lengre enn Bjørn Einar Romørens tidligere verdensrekord fra Planica i 2005. I kvalifiseringen la han likeså greit på til 246,5 meter.Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da den nye Vikersund-bakken ble offisielt innviet med testhopping onsdag, ble det tidlig klart at mammutanlegget i Modum tåler verdensrekordlengder.

Fredag ettermiddag hadde verdenseliten første gjennomføring foran helgens prøve-VM, beviste Johan Remen Evensen at det var hold i forventningene om at Bjørn Einar Romørens verdensrekord fra Planica i 2005 sto for fall, da han uten problemer landet støtt på 243 meter.

Det var ensbetydende med tidenes lengste stående skihopp, og det i romsdalingens første møte med bakken.

Siden det var en offisiell treningsomgang foran kveldens kvalifisering, teller svevet også som offisiell verdensrekord - den første i Vikersund siden Reinhold Bachler landet på 154 meter i 1967.

- Det er bare helt utrolig. Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Jeg bestemte meg for å klinke til fra toppen av. Det blir vanskelig å nullstille seg etter dette. Kanskje er det mulig å stå på fem meter lenger ned i bakken, og denne rekorden blir trolig slått, sier Remen Evensen til NTB etter det første rekordhoppet.

Skalv på toppen Det er iallfall mulig å stå tre og en halv meter lengre ned i bakken, for i kvalifiseringshoppet mestret 25-åringen fra Molde å holde seg stående på 246,5 meter, og det med tre avsatser lavere fart.

- Jeg gikk bare og skalv på toppen, og sto over et hopp for å kvitte meg med litt adrenalin. Jeg klarte å nullstille meg, og så var det bare å klinke til igjen. I lufta tenkte jeg bare stå på og stå på hele veien. Slapper man av i to sekunder skjærer alt seg. Men da jeg landet, eksploderte bare alt i følelser, dette var helt fantastisk, sier Evensen til NRK.

Han var i særklasse lengst i både den første prøveomgangen og i kvalifiseringen. I den andre prøveomgangen, som Evensen sto over, var østerrikeren Martin Koch lengst med 241,5 meter.

- Dette vi lever for Landslagssjef Mika Kojonkoski var nærmest stum av beundring for sin grensesprengende elev.

- Jeg visste at Johan var sterk, men ikke så sterk. Det er slike opplevelser vi lever for, sier Kojonkoski til NTB.

Tom Hilde var nest lengst av nordmennene i kvaliken. Han noterte seg for personlig rekord med 223 meter. Han var imidlertid mer interessert i å snakke om lagkamerat Evensen enn egen bestenotering.

- Jeg har mer lyst til å prate om Johan. Han er den eneste som har hoppet i fallskjerm for å bli bedre flyger, og nå er han desidert best i verden til å fly, sier Hilde til NRK.

Anders Jacobsen var nest lengst av dem som måtte kvalifisere seg. Ringkollen-hopperen landet på 208 meter. Også Rune Velta leverte en høyst godkjent innsats med 198,5 meter - en lengde som holdt til 11.-plass. Ole Marius Ingvaldsen ble nummer 15, Vegard Sklett 17 og Vegard Swensen 18. Også Andreas Stjernen kom seg videre til rennet.

- Bedritent En som imidlertid skuffet stort var Bjørn Einar Romøren, som etter et godt prøvehopp, bommet fullstendig i kvalifiseringen. Hosle-hopperen mistet tidlig trykket på skiene og deiset i bakken etter 106 meter. Kanskje kostet kullandingen ham en VM-plass.

KLINKET TIL - TO GANGER: Johan Remen Evensen fikk en voldsom utladning etter rekordhoppet på 243 meter, men klarte å nullstille seg, og økte med tre og en halv meter i kvalifiseringen til helgens prøve-VM i Vikersund.Foto: Terje Bendiksby / ScanpJohix
KLINKET TIL - TO GANGER: Johan Remen Evensen fikk en voldsom utladning etter rekordhoppet på 243 meter, men klarte å nullstille seg, og økte med tre og en halv meter i kvalifiseringen til helgens prøve-VM i Vikersund.Foto: Terje Bendiksby / ScanpJohix Vis mer

Han avviser at han ble stresset av at han mistet den seks år gamle verdensrekorden til landsmannen Evensen.

- Nei, jeg skulle heller blitt inspirert. Jeg har ingen god forklaring, men det var bare helt bedritent og dårlig hopping fra min side, sier Romøren til NTB.

- Jeg hadde gledet meg til en flott helg med skiflyging, men ikke å se det fra TV-stolen, fortsetter han.

Kim René Elverum Sorsell, Kenneth Gangnes og Atle Pedersen Rønsen må i likhet med Romøren fulgte lørdagens renn på TV.