Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gutten sto helt stille da panikken brøt ut:
«La ham dø. Bare la ham dø»

Barry Bennell (63) dømt for fjerde gang i den største overgrepssaken i britisk fotball noensinne.

LANG SAK: Barry Bennell ble dømt for overgrep i 1995. Siden den gang har et stort antall ofre kommet fram. Foto: Will Dickey/The Florida Times-Union via AP / NTB Scanpix
LANG SAK: Barry Bennell ble dømt for overgrep i 1995. Siden den gang har et stort antall ofre kommet fram. Foto: Will Dickey/The Florida Times-Union via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «En voksen fullstendig beredt for å spille psykologiske spill med unger … En slu og manipulerende mann, og en mester i å gjemme sitt sanne ansikt bak en respektabel og ansvarlig fasade».

Slik beskriver den forhenværende engelske landslagsspilleren David White (50) sin tidligere trener Barry Bennell, ifølge The Guardian.

Hadde suksess

I en lengre periode var Bennell en suksessfull trener for akademiene til klubber som Manchester City og Crewe Alexandra.

Han bidro til å få fram det ene stortalentet etter det andre.

Paul Stewart gikk til Tottenham, keeperen Paul Gerrard kom til å spille for Everton, og Rob Jones markerte seg tidlig for storlaget Liverpool.

Bennell var til og med nær en trenerrolle for Manchester United. Han var ofte på klubbens treningsfelt, og møtte også opp på kamper, helt til Sir Alex Ferguson fikk nyss om ryktene som svirret.

- Få den mannen vekk fra denne eiendommen, var den korte meldingen Ferguson skal ha sendt til Old Traffords sikkerhetspersonell, ifølge The Guardian.

«Overgriper i industriell skala»

Mannen Manchester United-treneren kastet ut ble i dag ble overgrepsdømt for fjerde gang, ifølge BBC. Dette etter at Liverpool Crown Court denne uka fant ham skyldig i totalt 43 overgrep.

Ofrene var elleve gutter mellom åtte og femten år, derav to som han innrømte å ha begått seksuelle handlinger mot. I tillegg sa Bennell seg skyldig i å ha misbrukt én gutt som ikke var blant anklagerne.

- Dette er rettferdighet, sa Andy Woodward etter dagens dom mot den nå 63 år gamle mannen.

ET AV OFRENE: Andy Woodward ble misbrukt av Barry Bennell. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB Scanpix
ET AV OFRENE: Andy Woodward ble misbrukt av Barry Bennell. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere Crewe Alexandra-talentet var et av Bennells ofre, og han var tydelig overfor BBC. Klubben burde ha grepet inn tidligere mot mannen han omtaler som en «overgriper i industriell skala».

Samtidig viser The Guardian til en uttalelse der Crewe hevder at den «ikke var kjent med overgrepene fra Bennell, og at de ikke fikk noen varsler om han, verken før eller under hans tid som ansatt ved klubben».

Mor sier hun varslet

Klubben skriver også at den har samarbeidet med politiet siden 1997 i forbindelse med den nå dømte seksualforbryteren.

Dette på tross av at Carole Dyer, mor til en tidligere Crewe-spiller, sier at hun sendte et anonymt brev til daværende Crewe-trener Dario Gradi allerede i 1989.

- Jeg skrev at en av klubbens ansatte hadde tatt med ungene for å se fotball, uten reservere mange nok rom, og at noen av guttene hadde måttet dele seng med mannen, uttalte Dyer overfor BBC i 2016, ifølge The Telegraph.

Gradi har tidligere nektet for å ha gjort noe galt i forbindelse med saken. Han har også sagt at han har gjort alt for å hjelpe politiet i deres etterforskning.

– La ham bare dø

Dagens dom kom etter at aktoratet beskrev den makten Barry Bennell hadde over guttene han trente. Disse ble ofte invitert hjem til Bennells hjem i Derbyshire.

Der hadde han det som, ifølge The Guardian, har omtalt som et «barneparadis».

Han hadde spillmaskiner, biljard, jukeboks og en liten zoologisk hage – med alt fra to pyreneerhunder til en puma. Samtidig tok han også initiativ til skogturer og dyre reiser til utlandet med lagene han trente, deriblant til Florida i 1990.

Der leide Bennell en vannscooter, og hadde en 11-åring bakpå da han brukte den. Så veltet vannscooteren. På stranda sto Andy Woodward og så på.

- Jeg bare satt der, og ba om at han skulle drukne. Alle sto reiste seg, ropte og fikk panikk, men jeg rørte ikke en muskel. «Hver så snill, la ham gå under». Jeg visste hvordan han var. Jeg visste hva han var i stand til. «Vær så snill, la ham dø. La ham bare dø. Vær så snill, vær så snill», har Woodward fortalt The Guardian i ettertid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!