VIL HA LIKHET: Stabæks sportslige leder, Richard Jansen, vil at jentene også skal ha nasjonal serie, sånn som gutta har. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL HA LIKHET: Stabæks sportslige leder, Richard Jansen, vil at jentene også skal ha nasjonal serie, sånn som gutta har. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Mangel på satsing i jentefotballen

Guttene har tre nasjonale serier, jentene har ingen. Stabæk-leder reagerer

Stabæk Kvinners sportslige leder, Richard Jansen, reagerer på ulikhet mellom gutter og jenter i yngre årsklasser.

(Dagbladet): Norsk kvinnefotball er ikke i dytten om dagen. Etter et skuffende europamesterskap peker Richard Jansen, Stabæk Kvinners sportslige leder, på hva han mener bør bedres i jentefotballen.

Jansen, Stabæk og de andre klubbene i Toppserien og 1. divisjon vil - i likhet med gutta - ha nasjonal serie i yngre aldersklasser.

- Det hadde vært bra med en nasjonal liga for jentene også, for å skape en konkurransearena som er tilpasset aldersnivået. Da blir det en mer naturlig utvikling på jentesiden. Nå er det nesten sånn at hvis du er 16 år og ikke har debutert i Toppserien, så er du mislykket. Det blir for stort alvor for tidlig. Da er det lett å slutte med fotball, sier Jansen til Dagbladet.

- God ting med tanke på spillerutvikling

Jansen forteller at det var enighet blant Toppserie- og 1. divisjonsklubbene om at de ønsker en egen nasjonal J17-liga da de hadde debatt i regi av serieforeningen tidligere i sommer. Debatten ble avholdt før Norge møtte USA i treningskamp 11. juni.

- Det bør være nok spillere i toppklubbenes ungdomsavdelinger til å kunne spille i en J17-serie. De fleste juniorlagene til lag fra Toppserien spiller i 2. divisjon senior. J19 har en bra nok kamparena der, mens for J16-lag i aldersgruppen under bør det være en egen nasjonal serie. Det hadde vært en god ting å gjøre med tanke på spillerutvikling, mener Hansen.

De nasjonale G14-, G16 og G19-ligaene er for øvrig fullfinansiert av toppklubbene gjennom Norsk Toppfotball (NTF).

Jansen mener det bør være likhet for gutter og jenter, og reagerte på Twitter tidligere denne uka da Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges Fotballforbund (NFF), meldte dette:

- Svein Graff sier at alt er kjønnsnøytralt og likt i NFF. Jeg synes helt ærlig at NTF ikke bør få lov til å starte en egen nasjonal G16-serie hvis ikke jentene skal kunne ha det samme de også. Hvis NFF ikke hadde råd til å gi det samme tilbudet til jentene, bør de ikke få lov til å ha det for gutta, mener Jansen.

Forbundets svar

- Det Richard snakker om er en politisk sak jeg ikke skal gå inn og diskutere. Om NFF skal sette ned foten og stoppe G16-serien, det vil ikke jeg si noe om, sier direktøren i NFFs sportsavdeling, Alf Hansen.

- Vi på sport i NFF er i diskusjon med toppklubbmiljøet om hvordan vi skal gi et best mulig tilbud til de som skal bli best. Det har vært grunnlaget for satsing på guttesiden, og den samme diskusjonen må vi ha på jentesiden. Vi må ta en diskusjon på hva som blir det beste kamptilbudet for jentene også, fortsetter Hansen.

SVARER: Alf Hansen fra NFF påpeker at det er klubbene selv som finansierer de nasjonale ligaene, gjennom Norsk Toppfotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SVARER: Alf Hansen fra NFF påpeker at det er klubbene selv som finansierer de nasjonale ligaene, gjennom Norsk Toppfotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Stabæk-Jansen mener at en J17-serie hadde vært det beste, men at det ikke finnes tv-penger som kan finansiere det. Han sier at forbundet må betale hvis det skal bli noe av.

Ifølge Hansen virker ikke det veldig sannsynlig.

- NFF er med på å organisere de nasjonale seriene på guttesiden. Det er det eneste bidraget vårt. Vi gjør en administrativ jobb med baner og dommere. Det er ikke noe økonomi i NFF-systemet til å finansiere den typen serier per i dag. Dette er 100 prosent finansiert av toppklubbenes egne penger. Det berører ikke NFF-økonomien i det hele tatt, sier han.

Hensikten med de nasjonale seriene på guttesida er at toppklubbene selv vil ha en sterkere spissing av det sportslige tilbudet.

- Tanken bak en nasjonal liga er at de beste skal møte de beste. Du får et nivå som er høyere enn interkrets. Vi får satt fokus på utvikling gjennom en ramme som gjør at du får løftet gutta opp på et høyere nivå enn de er vant til, uttalte NTF-sjef Jo Bergsvand tidligere i år.

Koster 3-4 millioner

Ifølge Hansen er det langt fra gratis med en slik serie.

- Det har ikke vært noe prioritering i NFF-systemet på jentesiden fordi det er veldig kostnadsdrivende. Det koster 3-4 millioner kroner å drive en sånn serie. Det betaler klubbene selv, de pengene har ikke vi. Men hvis det blir et sterkt ønske om at vi må gjøre det på jentesiden, må vi se på prioriteringene der. Det må gå inn i den prioriteringsdiskusjonen vi skal ha knyttet til hvilke ressurser vi skal bruke på jentefotballen. Det er helt andre ressurser for klubbene på herresiden i forhold til jentesiden, sier Hansen til Dagbladet.

Dette er helgas kamper i Toppserien. Se kampene på Dagbladet.no:

Fredag 11. august klokka 18: Avaldsnes - Grand Bodø

Fredag 11. august klokka 18: Trondheims Ørn - LSK Kvinner (stream avlyst grunnet manglende infrastruktur på stadion).

Lørdag 12. august klokka 13: Kolbotn - Arna Bjørnar

Lørdag 12. august klokka 15: Vålerenga - Klepp

Lørdag 12. august klokka 15: Stabæk - Røa

Søndag 13. august klokka 13: Sandviken - Medkila

Toppserien
LSK Kvinner12102033-832
Avaldsnes1393126-1130
Stabæk1172225-923
Klepp1272324-1723
Røa1364327-1522
Arna-Bjørnar1155119-1320
Trondheims-Ørn1243519-1915
Vålerenga1142520-1714
Kolbotn122289-268
Sandviken1112810-185
Grand Bodø1212916-435
Medkila1201115-371