Gutter som Alexander redder Tippeligaen

Godt norsk fra Haugesund.

FOR ni år siden reiste Dagbladet landet rundt med en radar for å finne landets hardeste skuddbein. Det var egentlig et prosjekt i samarbeid med Misjonsalliansen for å vise hva sporten kan brukes til som sosialt verktøy i langt mer arbeidskrevende samfunn enn det norske. "Fotball krysser grenser" het kampanjen som hadde den gamle landslagskjempen Jostein Flo som inspirerende sjef.

Nå går trådene fra denne satsingen til dagens seriestart i Haugesund. For der dukket den lokale helten Alexander Stølås opp på banen drøyt ti minutter før slutt; snudde kampen med en vending og et hardt skudd, og viste hvordan nærmiljøet nå henger sammen med det å få suksess i Tippeligaen.

DENGANG i 2 005 beviste radaren at 16 år gamle Alexander noen sommeruker hadde Norges tyngste skudd. Den ballen som kom fra venstrefoten hans ble målt til 118 km/t. Det er hardt.

Når du ser bildet av den spinkle tenåringen i t-skjorte og grønn kortbukse i reportasjen fra konkurransen på Karmøy den gangen, er det vrient å skjønne at en så skjør spiller kan skyte så hardt. Fotballtalent kan være vanskelig å se mens ungene vokser, og det tok da også tid før Alexander ble moden nok.

Da han tok steget fra småklubben Avaldsnes til FK Haugesund tre år seinere, var det muligens for tidlig. Alexander var egentlig ikke bra nok for Tippeligaen. Fikk bare spille litt, gikk mye skadet og forsvant etter hvert nivået ned igjen til naboen Vard. Først der kom spillegleden, selvtilliten og magien fra slepne venstrefoten tilbake.

DET var derfor han ble hentet inn igjen i FHK-satsingen foran denne sesongen. Nå er det tid for å tenke lokalt for Tippeliga-klubbene, og få er mer påpasselige med det enn FK Haugesund. Der er råmaterialet helst kortreise fotballspillere.

Og materialet er bra nok Fjorårets bronsemedalje har gitt klubben enda mer selvtillit til å la de lokale talentene bære en god del av satsingen. Ok; det var utenlandsimport nok bak 1 - 1 scoringen med den følsomme vippen fra slovenske Rok Elsner til Alexander der feilvendt inne i feltet, pluss danske Christian Gytkjær i toppscorerposisjon akkurat tidsnok til returen etter at Alexander hadde vendt og skutt.

Likevel var det Alexander Stølås sitt innhopp som satte det nødvendige trykket i hjemmelagets snuoperasjon.

samme vis er et altså avgjørende for Tippeliga-klubbene flest å utvikle det som er i nærområdet. Lillestrøm er også et bra eksempel på det:

•• I en ganske solid bortekamp var lokalt produserte fotballgutter som Ruben Gabrielsen og Stian Ringstad viktige.

Begge kom tidlig flyttende til Åråsen fra henholdsvis Kapp og Eidsvold Turn og ble formet som voksne spillere i LSK-systemet. I en Tippeliga med reduserte inntekter, blir dette den naturlige utviklingsveien.

Over tid gir dette også den beste fotballen, fordi et slikt langsiktig sportslig arbeid gjør at klubbene mer kan rendyrke sin egen stil.

langt var hverken FK Haugesund eller LSK kommet i seriestarten, men det ble ganske bra etter hvert.

Og ble altså riktig moro med Alexander Stølås helt til slutt.

PS) Alexander ble til slutt slått den sommeren. Rekorden hans røk på Ekebergsletta der Tomas Vik noen uker seinere sendte ballen av gårde i imponerende 124 km/t. Tomas var på den tida midtstopper i 3.divisjon med Stryn, og hans kvaliteter ble sikkert vurdert av Sogndal. Der er de tross alt Tippeliga-mestere i det å se lokalt og regionalt talent.