Guttungen som skulle bli bedre enn Pelé

Myten om Robinho.

(Dagbladet.no): Den nye Pelé dukker stort sett opp hvert eneste år i Brasil. Ikke mange får stempelet av legenden selv.

- Han har alt som trengs til å bli enda bedre enn meg, sa Pelé etter prøve-VM i fjor sommer.

I Tyskland i sommer var Robinho stort sett Brasil-reserve. Og i Real Madrid har han fortsatt til gode å overbevise fansen 100 prosent.

Oppskrytt

- Han er litt oppskrytt, det er han. Men det er ingen tvil om at han er et stort talent. Og han er god, for all del, sier Miguel Paulos, president i Real Madrids norske supporterklubb.

- Er han en ny Pelé?

- Nei, hen blir ingen ny Pelé. Han kan bli like effektiv som Ronaldinho, men ikke like spektakulær.

Video fra YouTube.com

SÅNN, LILLE ROBIN: Dunga ga Robinho intruksjoner på Ullevaal. I dag skal den lille spissen bryne seg på Panzer og Hangeland.
SÅNN, LILLE ROBIN: Dunga ga Robinho intruksjoner på Ullevaal. I dag skal den lille spissen bryne seg på Panzer og Hangeland. Vis mer

Videoer som den over har herjet fotballweben i flere år. Robinho med sin pedalada-finte, der han gjør backer svimle. Myten om Robinho forteller at han fikk gult kort i Santos-tida, på grunn av for mange finter.

Det er usportslig å gjøre narr på banen.

22-åringens bakgrunn er som mange andre talenter fra fotballandet. Små kår, familien fikset sko såvidt og fotballen ble redningen. Sånn er det for mange brasilianske stjerner.

Oppdaget som 15-åring

Bare Pelé-koblingen skiller seg ut. Det hevdes at VM-legenden oppdaget Robinho som 15-åring i 1999. Han syntes smilet, kroppsbygning og humør liknet på den unge Pelé.

Europeiske klubber likte også den spedlemmede teknikeren, spesielt etter at han scoret 21 mål på 36 kamper i 2004. Høsten 2005 ble han kjøpt av Real Madrid, etter en langdryg overgangssak.

Pris: 30 millioner dollar, 190 mill. kroner. Det er lettvekteren trolig verdt.

- Han gjør jo det utroligste med ballen, og han han kombinere fart og teknikk. Han er ikke helt Ronaldinho ennå, men han kan bli det. Han mangler litt foran mål, sier Real-supporter Paulos.

Guttungen som skulle bli bedre enn Pelé

Norske fans kan vurdere selv i kveld, når Pelé-kopien starter på topp mot Norge i spann med Fred.

Som brasilianer er han selvsagt ikke redd for Norge, selv om han møter store, sterke stoppere på Ullevaal.

- Vi er ikke redde for det norske laget. Vi er bare opptatt av hvordan vi selv spiller. Vi håper å spille en god kamp, sa Robinho til Dagbladet.no i går kveld.

• Trolig Brasil-lag:  Gomes - Cicinho, Lúcio, Juan, Gilberto - Gilberto Silva, Edmílson, Elano, Daniel Carvalho - Robinho, Fred.

SANTOS-STJERNE: Sjelden har hypen vært større enn om Robinho i Santos.