SJANSEN GLAPP: Det så lenge bra ut for Alexander Kristoff på den 16. etappen, men da det sprakk opp på slutten hang ikke Katusha-spurteren med. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SJANSEN GLAPP: Det så lenge bra ut for Alexander Kristoff på den 16. etappen, men da det sprakk opp på slutten hang ikke Katusha-spurteren med. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kristoff i Tour de France:

Gyllen mulighet glapp for Kristoff

Katusha-Alpecin-rytteren ble kjørt av i sidevinden.

ROMANS-SUR-ISÈRE (procycling.no): På tourens 16. etappe åpenbarte det seg en stor sjanse for Alexander Kristoff. Marcell Kittel (Quick-Step Floors) mistet kontakten med feltet i den første stigningen, og tyskeren klarte aldri å kjøre seg opp igjen.

Quick-Step-spurteren står med fem seire i årets tour, og i Kittels fravær så det endelig lysere ut for en mann som Alexander Kristoff. 15 kilometer fra mål raknet det for nordmannen. Team Sunweb dro til i en motbakke, og sidevinden sørget for at feltet sprakk opp. Stavanger-syklisten havnet like bak splitten.

– Det ble ikke som jeg hadde håpet. Det ble kjørt over en bakketopp. Etterpå så sprakk det totalt opp. Hadde jeg startet bakken helt først så kanskje jeg hadde hatt en sjanse. Men da jeg så at de kjørte klarte jeg ikke å kjøre meg lenger fram enn jeg var. Jeg klarte å holde posisjonen, men når alle foran meg slår ut i vinden, så blir det mange hull. Da ble det for langt opp, sier Kristoff til procycling.no like etter målgang.

Noe stort håp om å klare å kjøre seg opp igjen hadde han ikke.

– Jeg skjønte kjapt at det ikke kom til å gå. Om du ikke tar det med en gang når det er så kort til mål, så klarer man ikke å ta det igjen. Normalt sett så er jeg god på sånt som dette, men problemet i dag var at det var en liten kneik der som startet det hele. Hadde de gjort det på flatmark så tror jeg jeg hadde vært med, konkluderer Katusha-Alpecin-rytteren.

Stolte på Greipel

Omlag 100 ryttere satt igjen i første gruppe inn på de siste 15 kilometerne, og før det sprakk opp hadde Kristoff posisjonert seg like ved André Greipel. I Kittels fravær regnet 30-åringen Lotto Soudal-spurteren som en av favorittene.

– Jeg følte meg egentlig ganske bra. Så at jeg ikke klarer å kjempe om seieren det er skuffende. Jeg har meg selv å takke for at jeg ikke var våken nok. Jeg merket at det var sidevind lenge før, men da skjedde det aldri noe. Jeg var litt for langt bak sammen med Greipel. Jeg tenkte at han var raskeste her, så jeg forholdt meg litt til ham. Vi var litt for langt bak begge to, og endte i feil gruppe.

Nesten isolert

Den første motbakken krevde mang en Katusha-mann. Derfor hadde Kristoff få hjelpere med seg inn i finalen, som han trengte da sidevinden felte ham.

– Det hadde nok vært lettere for meg å være i den første gruppen om jeg hadde vært der med Marco Haller, Tony Martin og Rick Zabel. Sånn sett kom vi litt skeivt ut fra starten av. Men følelsen min var god, så at jeg ikke klarte å følge med de første kan jeg takke meg selv for. Det er vanskelig når jeg skal posisjonere meg selv hele veien. Da må jeg gamble litt, og satt litt langt bak med 10 kilometer igjen til mål. Planen var å kjøre fram litt senere, men sånn er det. I sidevind må man være våken hele tiden.

Like før sidevindskjøringen startet skjedde nok en uheldig hendelse for Kristoff. Hans bunnsolide hjelper, Nils Politt, fikk trøbbel med giret.

– Jeg hadde Nils der. Men noen kjørte i bakhjulet hans. Hadde han vært der så kunne mye sett annerledes ut. Han har ganske mye styrke på flatene. Sånn sett har vi ikke helt flaks i dag heller. Han ødela giret i bakken rett før det sprekker opp. Da forsvant den sterkeste.

Den ene hjelperen Kristoff da hadde igjen, Robert Kiserlovski, klarte ikke å følge nordmannens hardkjør for å prøve å ta igjen det tapte.

To sjanser igjen

Nå venter to fjelletapper på de to kommende dagene, før en ny flat etappe. Etter den kommer tempoen, og avslutningen inn til Paris.

– Dette er kanskje den største skuffelsen så langt. Jeg følte jeg hadde en veldig god sjanse da jeg kom med i den gruuppa. Men Greipel hadde sikkert samme følelsen. Og han sitter jo igjen med det samme som meg. Så vi er to som sitter i samme situasjon.

– Det er surt, men det er ikke noe jeg får gjort med det. Nå er bare å komme seg gjennom de to fjelletappen, så er det kanskje to sjanser til, oppsummerer Kristoff, som trillet over målstreken 53 sekunder etter Michael Matthews.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!