Gysla god

For første gang på åtte år startet Egil Østenstad (32) en seriekamp for Viking. Han avsluttet der han slapp. Med mål.

- Jeg legger ikke skjul på at dette var j..... deilig! Denne seieren fortjente vi, sier Østenstad etter sin første seriekamp fra start for Viking etter returen fra profflivet.

Forrige gang han spilte fra start foran Stavanger-publikummet var mot Kongsvinger i 1996. Da laget han sitt siste mål før han dro til Southampton - i en sesong hvor han snittet ett mål per kamp. Det så slett ikke ut som om han hadde vært borte i åtte år. Og i går var han gysla god, som vi sier her i Stavanger.

Imponert Hodgson

Trener Roy Hodgson var mektig imponert over banens bestemann.

-  Jeg hadde aldri trodd at han skulle være så god etter ikke å ha spilt en kamp som betydde noe på ni måneder. Hans treningsgrunnlag er heller ikke i nærheten av de andres. Jeg er meget overrasket. Han jobbet jo godt defensivt også, sier Hodgson.

Samarbeidet mellom Østenstad og Kovacs fungerte - selv om de er like som spillertyper. Engelskmannen innrømmer at drømmecomebacket gir ham hodebry foran neste helgs kamp mot Ham-Kam.

-  Erik Nevland har vært knallgod i siden jeg kom, og fortjener plassen sin. Men det gjør også Kovacs og Østenstad etter dette. Det er for tidlig å si hvem jeg satser på neste helg. Men jeg håper at det blir en positiv hodepine når jeg tar ut laget på fredag, sier han.

Første seier

Gårsdagens triumf var Roy Hodgson sin første som Viking-trener. Foran 10 000 tilskuere i øsende regn løste Egil Østenstad de offensive problemene som Stavanger-laget har slitt med. Hyllesten han fikk fra publikum da han ble tatt av banen etter 69 minutter var ikke til å ta feil av. Publikum hadde fått helten sin tilbake, og applauderte stående.

-  Jeg ble faktisk bare piggere i beina utover i kampen og kunne godt ha spilt lengre. Jeg ba absolutt ikke om å bli tatt ut, sier Østenstad som har slitt med en vond akilleshæl.

Han spiller mer enn gjerne fra start i de siste kampene.

-  Det er derfor jeg er her. Klart jeg vil ha en plass på laget, sier han.

Proffplaner

Det er ingen tvil om at Roy Hodgson har stor sans for Egil Østenstad. Faktisk ville han kjøpe ham til Blackburn da han var manager der. I stedet overtalte styret ham til å hente Kevin Davies. Østenstad havnet i Blackburn etter at Hodgson var sparket - med Brian Kidd ved roret.

-  Det er veldig vanskelig å sammenlikne Egils nåværende nivå med det han viste i Premier League. Til det så jeg ham ikke nok. Men han var god i dag, sier Hodgson.

Både Østenstad og Hodgson var klare på at ingen måtte ta av etter å ha slått svake Sogndal. Men begge håper at Viking nå kan komme seg ut av bunnstriden.

-  Nå skal vi suge på karamellen i ei uke. Viser spillerne den samme viljen i de siste seks kampene, holder vi oss, sier Hodgson.

SIDDIS-GLEDE: Egil Østenstad (t.h.) er i toppslag, og glad for å være hjemme. Her gir han Brede Hangeland en god klem. Både han og Kovacs (t.v.) lagde mål i går. Kim Rune Hellesund (foran) scoret ett mål for Sogndal.